Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

1 Mai la Curmătura Ștezii. Bucătarul, cel mai bun ”pool-boy”

1 Mai la Curmătura Ștezii. Bucătarul, cel mai bun ”pool-boy”

Planul era să recreăm atmosfera de 1 Mai de pe vremea când micii nu se vindeau la caserolă și benzina se dădea pe șestache, în canistre. Orice sibian trecut cel puțin o dată printr-o coadă la pâine dată pe cartelă știe că de Ziua Muncii cea mai faină relaxare era la micii de la Curmătura Ștezii.

Pe vremurile cu pricina, restaurantul nu avea piscină, nici teren de fotbal/tenis și nici ditamai pensiunea. Era locul de pelerinaj al sibianului doritor de prăjeală în natură. Era un loc decent, în care oamenii muncii se puteau relaxa în zi de sărbătoare. Dacă aveau o funcție bună prindeau chiar și un loc la masă. Dacă nu, mergea și o pătură întinsă în iarbă, lângă alte câteva sute.

Ne-am întors, așadar, la Curmătura Ștezii și am găsit un loc trist, prăfuit, aproape gol. Tristețea vine din noile stabilimente făcute ca să fie făcute, din pieile de urs plantate pe pereți, jegoase și roase de timp și dintr-o atmosferă generală de delăsare.

Ne-am așezat pe terasă și am avut preț de 20 de minute timp suficient să răsfoim meniul. Pulpa de căprioară și ceafa de urs ne-a atras atenția, însă nu par genul de preparate pe care să le găsești disponibile tot timpul în restaurant. Ne-am așezat pe ce mănâncă românul în prag de primăvară: o ciorbiță de fasole, niște mititei, pulpe de pui la grătar și o tochitură. La desert ar merge niște clătite și, evident, papanași, ne-am zis

Ciorba de fasole a fost primită, vă garantez, cu cea mai mare poftă posibilă. Așteptam cu emoție ca boabele și costița să fie bălăcite în zeama fierbinte, numai bune să le ostoiești fierbințeala cu o lingură plină de ceapă înmuiată românește în oțet și ulei. Doamneeee!

restaurant la curmatura (4)

A venit o zeamă călâie în care fasolea nu era bine fiartă, iar costița a fost înlocuită cu kaiser gras ”made in Metro”, în cea mai bună situație. Noroc cu ceapa că n-a fost degerată sau crescută în beci până la sleire, că ar fi fost chiar o atmosferă deplorabilă.

Am încercat apoi mititeii. O altă dezamăgire. Carnea aproape crudă. E OK și așa, atâta timp cât te învârți printre mașini în Târgul Obor, dar aici ai un minim grad de așteptare. Dacă ajungi să te bucuri de muștar la o porție de mici, atunci chiar ai o problemă. Ești în locul nepotrivit.

restaurant la curmatura (2)

De cealaltă parte a mesei tristețea era și mai mare.

Am ales o tochitură dacică, drept alternativă la tradiționalii mici. Lucrurile n-au stat deloc bine nici aici. M-am prins de lucrul acesta de la prime vedere: în afară de lipsa oului ochi și a brânzei rase, tochitura avea acea culoare ciudat-roșiatică pe care o obții atunci când mâncarea ta nu are consistență și atunci îi adaugi boia și condimente din plic. Și o îngroși cu ceva amidon.

Am zis să gust, totuși, că nu m-oi fi dus degeaba până acolo. După primele înghițituri m-am temut, însă, nu că m-am dus degeaba, ci că m-am dus să plec cu ceva ce nu aveam – cum ar fi o enterocolită. Nu a fost cazul, dar nici mâncarea n-a fost bună. Tochitura semăna cu o tocăniță uitată pe foc. Unele bucăți de carne erau arse bine pe margini, iar sosul, care ar trebui să înnobileze mâncarea strămoșilor noștri, era o lungitură obținută (din fericire) nu știu cum. Dar în orice caz, nu prin fierbere la foc mic, ore în șir, așa cum scrie la carte.

restaurant la curmatura (1)

Și, ca orice bucătar care nu se respectă, atunci când mâncarea nu are gust, toarnă o găleată de sare. Atât de sărate au fost îmbucăturile, că pur și simplu mi-au țiuit urechile. Noroc că nu mă știu cu ceva afecțiuni arteriale, sigur pușca ceva pe-acolo.

Pulpa de pui a fost, pur și simplu, nemâncabilă. Poate pentru că am gustat-o după tochitura extrem de sărată sau poate pur și simplu pentru că așa era ea, dar nu avea nici un gust. Pielița de deasupra a fost tare, cauciucată, iar culoarea cărnii, în interior, era de un galben-maroniu - genul lăsat în frigider mult și bine, înainte să fie reîncălzit.

restaurant la curmatura (3)

Clătitele de la desert, un eșec în plus. Dulceața cu care au fost umplute, culmea, la o cabană dintr-o zonă montană, înconjurată de fructe de pădure-, a fost – ați ghicit – de la supermarket. Genul acela dulce de – ați ghicit – îți țiuie urechile.

restaurant la curmatura (7)

Când au venit papanașii, m-am simțit ca un copil lăsat să se joace în parc o jumătate de oră după ce a fost bătut cu nuiaua toată ziua. Nici măcar nu știu dacă au fost mai buni decât alții, din alte restaurante, dar m-am bucurat de ei, făcând comparație cu ce am fost serviți până atunci. Am plâns și am mâncat. Am plâns.

restaurant la curmatura (5)

Și ca totul să fie de-a dreptul rupt dintr-un film al lui Kusturica, după ce a venit și ultimul preparat și-a făcut apariția și bucătarul. Îmbrăcat impecabil, cu șorț la burtă și în ”crocși”, a luat la șmotruit piscina. Cu mânuțele îmbibate în soluții ciudate, ”încleiate” în negreala adunată de o iarnă întreagă, bucătarul s-a reprofilat rapid. Mai mult decât ciudat. Trist.

restaurant la curmatura (8)

Am lăsat pentru experiența cu pricina în total 124 de lei. 10,5 lei ciorba de fasole, 12 lei o porție de cartofi prăjiți, 22 de lei - mititeii, 15 lei – papanașii, 13,3 lei pulpa de pui prăjită, 6 lei – salata de ceapă, 24 de lei tochitura Dacică, trei lei – pâinea, 18 lei – două porții de clătite cu gem.

Uitându-mă acum pe nota de plată văd că nu au trecut cele două sticle de apă și un pahar de fresh de portocale. Cu proxima ocazie le voi lăsa banii în cutia poștală. Pentru că de intrat, până nu mi se șterge experiența din minte nici nu se pune problema.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

23 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Virjan georgeta

Acum 6 ani

Sa va fie rusine ca denigrati oamenii.Eu am mancat acolo si nu este nici pe departe ce scrie acolo.
Raspunde

Un prost din Sibiu

Acum 6 ani

Georgeto....are dreptate colegul de la presa...preturi de preturi...calitate deplorabila....s au invatat numai sa ti ia pielea de pe tine...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Georgeta

Acum 6 ani

Normal k are dreptate doar sunteți colegi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ely

Acum 6 ani

Voi habar nu aveti sa găsiți apoi sa faceti gem nici nu mai vorbim.Nesimtitilor.Mâncarea foarte buna .Recomand
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ely

Acum 6 ani

Pozele nu sunt făcute de 1Mai ca eu am fost acolo si era apă in piscină.MINCINOSILOR Mâncarea si locația sunt ok. Mergeți si mancați în Sibiu pe la restaurante mancare veche de o lună pe aia nu i vedeti?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionel

Acum 6 ani

Eu am fost de 1 Mai si totul a fost ok.Nu stiu de ce sunteți asa răi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ely

Acum 6 ani

De ce stergeti comentarii de bine.eu am scris si nu mi apare comentaruil
Raspunde

vasile

Acum 6 ani

ELYYYY- e patron camuflat sau ruda camuflata.
Raspunde

vasile

Acum 6 ani

La cate dislike-uri am primit la comentariu se adevereste ce am spus mai sus :-)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ana

Acum 6 ani

Se vede clar k ati fact articolul intentionat probabil nu mai aveti despre ce scrie .Asa sunteti voi jurnalistii niste nesimtiti. Daca ar fi sa va cerecetam pe voi cred ca ne am speria
Raspunde

grup de turisti

Acum 6 ani

hai fratilor ca are dreptate redactia. la curmatura se intampla lucruri bizare si proaste de vreo 7-8 ani. este orice, numai restaurant nu e. am tot fost la ei pentru peisaj si liniste in nici un caz pentru bucate. o rusine de restaurant incadrat de adevarate bucatarii...mai jos la pensiunea mai si mai sus la perla paltinisului. cand va vad ca luati apararea acestei mizerii ma gandesc ca nu prea iesiti in oras decat la sarbatori nationale pentru ca nu puteti compara aceasta spelunca cu alte restaurante.
Raspunde

Adi

Acum 6 ani

Nu iau apararea la nimeni darPerla Paltinisului a fost inchisa de 2 ori k a intoxicat oamenii iar la mai au niste scoruri. Fara suparare
Raspunde

Gelu

Acum 6 ani

Carnea arsa din tochitura e de fapt din resturi de gratar :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ariana

Acum 6 ani

Domnu Alin Bratu daca sunteți asa cinstit de ce nu i ati plătit la băiat băuturile chair daca nu erau pe nota k de consumat ați consumat.Ati preferat sa plecați fara sa plătiți. Legat de fructele de pădure pentru gem căutați le k poate dumneavoastra legături k noi nu le am gasit si inainte sa scrieti ceva v as ruga sa va informati inainte nu sa vorbiti baliverne doar pentru a castiga bani. Ati mai si mințit k ati fost 1 mai la curmatura când de fapt ati fost cu sotia si copilul in data de 27.04.17.Probabil ati fost pus de cineva sa ne faceti reclama "bună". Dar domnu Alin Bratu este o rusine sa muncești. Asa se pare deoarece v ati legat de băiatul care spală piscina dar care nici măcar nu v a gătit el.Ce sa facem daca nu toți stam cu fundul pe scaun la birou si denigram oamenii.Dumneavoastra mai sunteți si redactor sef si as vrea sa va întreb ăsta este exemplul pe care l dati si la restul angajaților. O zi bună
Raspunde

grup de turisti

Acum 6 ani

femeie accepta criticile. aceasta locatie e sub orice critica si asta se intampla de ani buni. ai lasat 3675 de comentarii cu alte nume doar doar iti ridici spelunca. mai bine ridica nivelul iar apoi totul o sa vina de la sine.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adi

Acum 6 ani

Sincer mancarea arata bine in poze☺
Raspunde

Roxana

Acum 6 ani

Eu am fost de cateva ori si intotdeauna am plecat foarte dezamagita: mancare proasta, curatenia lasa de dorit, cafeaua e ciorba. De ani buni e tot asa, despre ce vorbim!
Raspunde

calin

Acum 6 ani

Sa nu ii critici pe romani ca iau foc. Dar critica e buna. Pentru cei care vor sa invete ceva.... o afacere nu se face doar pt un profit rapid... localul respectiv, alaturi de multe din Sibiu e jale. Daca e sa dam stele, nu Michelin, ci asa de clasa ar lua multe la Sibiu cu minus...
Raspunde

Bula ot Sibiu

Acum 6 ani

Kelu ca Kelu, dar sa-l vezi pe ala de siluia hartia la Sibiu100, dat afara acum vreo 3 ani, in slapi si cu burta pe afara cum baga kebap la SuperMamma - ala vis fierbinte , nu blana de la Curmatura.
Raspunde

delia

Acum 6 ani

chiva ciuceanu sefa de la curmatura stezii, o rusine aceasta insa nu stie ce e bunul simt si omenia
Raspunde

doru

Acum 6 ani

chiva care a condus si dsv sibiu pana si-a bagat barbatu in puscarie cu escrocheriile facute acolo o femei fara scrupule
Raspunde

NITU

Acum 6 ani

Poate ajunge si Dna-ul acolo sa verifice FRAUDELELE ANI INTREGI ACEST ASA ZIS RESTAURANT A AVUT PROTECTIE, E TIMPUL SA SE APLICE LEGEA CHIVA TE ASTEAPTA JILAVA CAT RAU AI FACUT E TIMPUL SA PLATESTI PENTRU TOTTTTTTTTTTTTT
Raspunde

Wurth

Acum 4 ani

Mancare este sub orice crita acolo, iar preturile sunt exagerate! Redactia are 100% dreptate!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus