Sâmbătă,
08.10.2022
Cer Senin
Acum
8°C

„Ce înseamnă educația pentru igienă”, într-un spectacol cu profesori studenți și actori

„Ce înseamnă educația pentru igienă”, într-un spectacol cu profesori studenți și actori

Problemele lor sunt și ale noastre. Așa s-ar traduce cel mai simplu ideea care a stat la baza trilogiei „#CâtDeDeparteSuntemDePeșterileDinCareAmIeșit?”, care a transformat sălile de teatru în săli de dezbatere. După succesul „Antisocial” și „#minor”, publicul este pus față în față cu „MAL/PRAXIS”. Acesta are ca punct de referință o investigație de la Casa Jurnalistului și vorbește despre putere și modul în care aceasta ne influențează viața. Avanpremiera se va juca joi, 18 mai, de la ora 19:00, urmând să aibă premiera în cadrul FITS.

MAL/PRAXIS este un proiect de artă activă în care joacă pe aceeași scenă studenți masteranzi, profesori de arta actorului și actori ai teatrului deopotrivă. Acesta analizează situația în care vinovatul este cunoscut, dar din varii motive, printre care frica și jocurile de putere, nimeni nu ia măsuri, iar consecințele sunt catastrofale.

„Ce înseamnă educația pentru igienă și sexualitate”

Subiectul de la care se pleacă este, de fapt, căutarea dovezilor pe masa procurorilor, pornind de la o investigație reală. Dincolo de asta, se continuă povestea arătându-se că sunt multe situații similare. „Suntem în fața celui de-al treilea spectacol și există o continuitate între cele trei spectacole. Veți vedea ce melodie este la finalul acesteia. E important ca astfel de proiecte să cunoască recunoașterea bine meritată. Trebuie menționat demersul educațional și de cercetare pe care l-am făcut cu aceste spectacole. Pe de-o parte că în cele trei au fost implicați tineri, în primul și al doilea au fost aleși de la master, iar în al treilea am hotărât că e bine să avem și actori din teatru, avem două actrițe, una dintre ele este și cadru universitar”, a spus Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca”, în cadrul unei conferințe de presă.

Spectacolul MAL/PRAXIS a fost scris cu și pentru actorii care fac parte din distribuție, iar Bogdan Georgescu, cel care a realizat acest spectacol vrea să aducă în prim plan educația pentru igienă și totodată sexualitatea.

„După Antosocial care era despre prestigiu și #minor care era despre prostie, ultima parte a trilogiei este despre putere. Am scris acest spectacol pentru actorii acestui spectacol și, pentru că ceea ce îmi propun, apropo de tema educației în acest spectacol este explorarea noastră la ce înseamnă educația pentru igienă și sexualitate, relaționare pe acest subiect și cum influențează asta viața noastră de zi cu zi. MAL/PRAXIS nu este a unui singur personaj cu toate că există o poveste centrală, însă e dincolo de această poveste reală. Am scris acest text pentru și împreună cu actorii cu care am lucrat , spune Bogdan Georgescu, regizorul.

„E riscant când te întâlnești cu puterea și ai în mâini viața oamenilor”

Din distribuția spectacolului fac parte opt actori, masteranzi și profesori de la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul ULBS, precum și actori ai naționalului sibian. „A fost o experiență interesantă. Am avut multe de învățat de la Bogdan. A făcut un lucru care mi-a plăcut foarte tare și anume m-a adus în zonele mele de confort și de fapt mi-a arătat că pot să fiu foarte vulnerabil și să fiu extrem de real când eu nu îmi imaginam că pot să fiu sau să trec printr-o situație de asta”, spune un actor, student masternad încă.

De cealaltă parte, o actriță a Teatrului Național „Radu Stanca” se bucură că are ocazia pentru prima dată de a juca alături de profesoara ei din facultate, fiind proaspătă absolventă a cursurilor de master.

„Mă bucur foarte mult că am avut șansa să fac parte și din partea a treia a trilogiei și cel mai mult mă bucură formula În care suntem pe scenă. Mă bucură foarte mult că la un an jumătate după ce am terminat masterul am ajuns din nou cu Codruța, care mi-a fost profesoară. Niciodată nu am mai fost partenere de scenă”, zice ea.

Codruța Vasilescu, profesoară și totodată actriță în cadrul spectacolului MAL/PRAXIS consideră acest proiect unul benefic atât pentru studenți, cât și pentru cadre didactice și angajații naționalului sibian. Îi mulțumește lui Bogdan „pentru că mi-a pus o oglindă într-un fel ciudat, deloc agresiv, a ceea ce sunt eu și ce e puterea, manipularea și fricile mele personale și unde se poate ajunge prin puterea aceasta care ne fascinează pe toți. E riscant când te întâlnești cu puterea și ai în mâini viața oamenilor”, completează Codruța.

Prețul unui bilet este 20 de lei și se acordă reducere de 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus