Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Mențiune specială pentru Muzeul Astra la Premiile Europa Noastră

Mențiune specială pentru Muzeul Astra la Premiile Europa Noastră

Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale, organizată de mai bine de două decenii de Muzeul Astra, a fost distinsă cu o mențiune specială ale Premiului Uniunii Europene pentru Premii Culturale / Premiile Europa Nostra 2017. Aceasta a fost încadrată la categoria „Educație, formare profesională și acțiuni de conștientizare”. În acest an, juriul a acordat Mențiuni speciale pentru 13 realizări de patrimoniu din 11 țări europene care participă la programul Europei Creative a Uniunii Europene.

Managerul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ștefan, împreună cu Mirela Iancu, directorul dep. marketing C.N.M. ASTRA, au primit înalta distincție în cadrul unei ceremonii speciale organizată la Turku, în Finlanda. Ceremonia a fost prezidată de tenorul Placido Domingo și de Tibor Navracsics, Comisar european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport.

,,Această mare realizare ne onorează, dar ne și motivează în egală măsură. Olimpiada micilor meșteri este o adevărată pepinieră a meșteșugurilor artistice tradiționale. An de an, la Sibiu, timp de o săptămână cei mai tineri moștenitori ai tradiției se întrec în dibăcia mâinilor și în frumusețea costumelor, cu seriozitate și bucurie, în cel mai mare muzeu în aer liber al Europei, dovedind că nu ești niciodată prea mic pentru a stăpâni secretele țesutului, brodatului, picturii de icoane pe lemn sau sticlă, prelucrării lemnului, confecționatului măștilor sau încondeierii ouălor. Mulți dintre laureații primelor ediții se întorc acum la Sibiu în calitate de instructori, dovedind ca tradițiile pot fi și sunt duse mai departe la Muzeul ASTRA. Iată că juriul Europa Nostra a recunoscut calitățile deosebite ale acestui proiect pe care o să-l continuăm în aceeași notă constructivă”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

ciprian anghel stefan

Aceste mențiuni se acordă contribuțiilor deosebite la conservarea și consolidarea patrimoniului cultural european, care sunt apreciate în mod special de juriu, dar care nu au fost incluse în selecția finală pentru a primi un premiu. Romania a luat pe lângă cele două premii pentru conservare și serviciu dedicat și unul dintre cele șapte mari premii prin Centrul Cultural din Blaj li Public Choice Award, dl Zoltan Kallos.

La Ceremonia de Premiere din Turku au participat circa 1.200 persoane, incluzând profesioniști din domeniul patrimoniului, voluntari, susținători din întreaga Europă, precum și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE, ai Statelor Membre și ai țării gazdă. Ceremonia de Premiere a constituit evenimentul public final al Congresului European al Patrimoniului, care a reunit sute de actori din domeniul patrimoniului din toată Europa la Turku între 10 și 15 mai.

Despre Europa Noastră

De aproape 40 de ani, Europa Nostra sărbătorește și promovează bunele practice din domeniul patrimoniului cultural. Premiile Europa Nostra au fost înființate în anul 1978 pentru a oferi recunoaștere inițiativelor deosebite în conservarea patrimoniului cultural. Până în 2001, au fost acordate peste 650 de premii pentru tot atâtea proiecte exemplare, devenind sursă de inspirație pe tot continentul prin puterea exemplului. Începând cu anul 2002, ceea ce a început ca o inițiativă a fundației Europa Nostra, a primit patronajul Uniunii Europene și a devenit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra 2017. Lansat de Comisia Europeană, a devenit cel mai prestigios premiu în domeniul patrimoniului cultural, omagiind cele mai bune realizări din domeniul conservării, cercetării, educației, formării profesionale sau acțiunilor de conștientizare. Din 2002 au mai fost răsplătite peste 400 de realizări remarcabile în aceste domenii.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus