Marţi,
15.10.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Indicator al gradului de civilizație: Câți sibieni beau zilnic apă din fântână sau de la cișmea

Indicator al gradului de civilizație: Câți sibieni beau zilnic apă din fântână sau de la cișmea

Apa potabilă în municipiul Sibiu este de foarte bună calitate, însă cei doi mari operatori din județ, S.C. Apă Canal S.A. Sibiu și S.C. Apa Târnavei Mari S.A. asigură apă potabilă pentru doar 73,54% din populația județului. Realitatea ne demonstrează că în mileniul trei sunt zeci de mii de sibieni a căror sursă principală de apă o reprezintă fântâna sau cișmeaua.

Un raport realizat de Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu cu privire la situația din 2016 a pei potabile arată că existau în folosință peste 500 de fântâni și izvoare publice și peste 20.000 de fântâni particulare.

”Localitățile din județ care nu au rețea de apa potabilă se aprovizionează cu apă din fântânile și șipotele publice, aflate în subordinea primăriilor sau din fântânile particulare aflate în gospodăriile cetățenilor, dar în perioadele secetoase, apa din aceste surse devine improprie consumului atât cantitativ, cât și calitativ. Din datele furnizate de primării, rezultă că în judeţul Sibiu există 423 fântâni publice, 165 șipote si izvoare publice și 20096 fântâni particulare. 42,56% din probe au fost neconforme chimic și 75,93% bacteriologic”, se arată în raportul DSP Sibiu. Cei care beau apă din surse neverificate se expun apariției unor boli diareice acute, dizenterie, hepatita virala de tip A, boli parazitare, boli cardio vasculare, intoxicații cu nitrați (la sugari) sau cu metale grele și pesticide.

Partea bună este că 76,7%, din populația județului Sibiu poate sta liniștită pentru că se bucură de apă potabila furnizata de sisteme centralizate de alimentare, autorizate din punct de vedere sanitar. Din păcate, 8,3% din populația județului este racordată la rețele de distribuție ale apei neautorizate sanitar. Spre exemplu, au stații de tratare a apei dar nu sunt autorizate următoarele localități: Vurpăr, Șeica Mare, Moșna, Blăjel, Păucea, Jina, Biertan și Tălmăcel. Contactați de Turnul Sfatului, primarii acestor localități spun că problemele sunt doar de ordin tehnic sau birocratic și că ele se vor rezolva cât mai curând. Ideea este întărită și de specialiștii Direcției de Sănătate Publică.

”În anul 2016 s-au autorizat sanitar trei noi stații de tratare a apei potabile: stația Sibiu Sud, care asigură  apa potabilă pentru Orașul Cisnădie și comuna Rășinari, deținuta de SC Apa Canal SA, stația Arpașu, care asigură apa potabilă pentru Arpașu de Sus, Arpașu de Jos, Cârțișoara, Agnita, Ruja, Coveș, Bîrghiș, Marpod, Ilimbav, Nocrich, Hosman și Vard, deținută de SC Apa Târnavei Mari SA, precum și stația Dumbrăveni, pentru orașul Dumbrăveni și comuna Hoghilag, stație deținută de SC Apa Târnavei Mari SA”, arată dr. Brândușa Săraru, specialist igiena mediului.

Din punct de vedere al alimentării cu apă potabilă, județul Sibiu este împărțit în cinci zone mari, care includ mari orașe și aglomerări umane, și 19 zone mici, care includ în special sate și comune. Dintre acestea din urmă analizele chimice și microbiologice de laborator în 2016 au relevat un procent de conformitate de 95,4%. În ciuda procentului foarte mare, chiar și specialiștii DSP recunosc faptul că în 2016 au existat numeroase localități unde au fost probleme. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: Copșa Mică, Biertan, Poiana Sibiului, Gura Râului, Jina, Vurpăr și Șeica Mare.

Concluzia specialiștilor care veghează asupra calității apei pe care o bem este că ”se recomanda populației consumul apei potabile tratate în stații de tratare a apei și distribuită prin sisteme centralizate de alimentare cu apa potabilă, autorizate sanitar, deoarece calitatea acestei ape este superioara celei furnizate de sursele locale: fântâni, șipote, instalații locale de distribuție neautorizate sanitar.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus