Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Începe Start Up Nation. Condițiile pentru accesarea de fonduri de peste 40 de mii de euro

Începe Start Up Nation. Condițiile pentru accesarea de fonduri de peste 40 de mii de euro

Secretarul de stat Gheorghe Gabriel din cadrul ministerului mediului de afaceri, comerț și antreprenoriat vine cu noi precizări legat de program și data estimativă de 15 Iunie de lansarea programului" Start-Up Nation ".  După ce Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat normele de ajutor de minimis ale Programului Start Up Nation, Gabriel Gheorghe anunță că 15 iunie este data de lansare a programului. Față de prima variantă propusă, au fost făcute câteva modificări în urma amendamentalor la proiectul Legii de aprobare a OUG nr. 10/2017.

Firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiții, dintre care, cele mai important sunt:

 • Să fie SRL-D, SRL;
 • Să fie înființate după data intrării în vigoare a OUG nr. 10/30.01.2017;
 • Să nu aibe datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale;
 • Să aibe codul CAEN autorizat la ONRC în momentul depunerii primei cereri de tragere;
 • Să creeze minim 1 loc de muncă (nu mai există obligația de minim 2 locuri) și să îl mențină pe o perioadă de cel puțin 2 ani după implementarea proiectului (nu mai sunt 3 ani așa cum se anunțase inițial; dovada realizării locurilor de muncă se va face la prima tragere de bani și persoanele angajate nu trebuie să mai fi avut raporturi de muncă în ultimele 12 luni cu acționarul/asociatul/administratorul firmei);
 • Acționarul/acționarii să nu aibă sau să nu fi avut calitatea de acționar sau asociat într-un al IMM care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care se aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.
 

Principalele modificări se referă la:

 • Au fost adăugate noi tipuri de mijloace de transport eligibile: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, elevatoare, încărcătoare, remorci şi semiremorci, platforme, izoterme şi frigorifice, doc plutitor, şalupe maritime pentru călători, ambarcaţii fluviale de agrement, aparate de zbor, autoutilitare şi autovehicule cu destinaţie specială, cu excepţia vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările şi completările ulterioare. Autoturismele sunt, în continuare, limitate la valoarea de 36.000 lei + TVA, şi la 1 singur autoturism/beneficiar.
 • S-a explicitat faptul că toate cheltuielile cu chiriile, salariile şi utilităţile nu vor putea fi decontate decât prin cerere de rambursare (nu cerere de plată).
 • Prin absolvent după anul 2012 se înţelege absolvent începând cu 1.01.2013 cu diplomă (adeverinţă) sau certificat de absolvire pentru studii conform legii educaţiei.
 • Furnizorii din cadrul programului trebuie să facă dovada faptului că au dreptul de a desfăşura activitatea care face obiectul contractului de prestări servicii sau furnizare au codul CAEN activat.
 • Prin program, beneficiarii care doresc să apeleze la mecanismul de rambursare pot apela la un credit-punte acordat de către o bancă parteneră, ce va fi selectată potrivit legislației, în viitorul apropiat.
 • Procentul aferent tehnologiei inovative (cu o vechime a tehnologiei de maximum 3 ani) a fost redus la 25% pentru punctaj.
 • Obiectele de inventar (cu o valoare de sub 2.500 lei plus TVA) vor fi luate în calculul de 50% pentru echipamente tehnologice.
 • Planul de afaceri a fost simplificat faţă de versiunea iniţială.
 • Nu sunteţi obligaţi să nominalizaţi locaţia de implementare a proiectului la momentul înscrierii online, ci trebuie menţionată doar localitatea.
 • Codul CAEN pentru care solicitaţi finanţare trebuie autorizat maxim până la depunerea primei cereri de plată/rambursare, iar locurile de muncă trebuie create maxim până la ultima cerere de plată/rambursare.
 • La prima cerere de plată/rambursare, beneficiarul este obligat să deconteze integral activele corporale şi software-ul necesar desfăşurării activităţii, precum să facă și dovada procentului aferent tehnologiei innovative.
 • A fost introdus ca și chetuială eligibilă comisionul de garantare aferent anului acordării garanţiei, datorat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A.- IFN (FNGCIMM) în cazul garanţiilor acordate pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de investiţii acceptate în cadrul programului, pentru solicitanţii care utilizează credit pentru implementarea proiectului.
 • NU vor putea accesa programul pe același obiect de activitate (cod CAEN) antreprenorii care sunt sau au fost acționari la alte alte IMM-uri (inclusiv microintreprinderi) cu același cod CAEN înregistrat în anul aplicării, până la deschiderea aplicației on-line, și cu un an înainte. Această interdicție NU se va aplica celor care au avut sau au activități ca persoana fizică autorizată (PFA), cabinet medical individual (CMI), intreprindere individuală (II) intreprindere familială. Trebuie doar să aibă o societate comercială, încadrată ca IMM, cu care să aplice.
 • Antreprenorii care au sau au avut firme în străinătate pe același cod CAEN cu care aplică prin noua firmă în România NU sunt restrictionați.
 • In limita a 8000 de lei fara TVA se vor putea deconta cheltuieli eligibile cu promovarea pe internet, inclusiv prin reclame pe diverse publicatii, prin Google AdWords sau pe Facebook. Cei care nu au un site si vor sa isi faca, in aceasta limita de 8.000 de lei, vor putea include si realizarea unui site de prezentare sau a unui magazin on-line sau softuri de comert on-line.
 • La evaluarea on-line a planurilor de afaceri, cele 5 puncte in plus pentru afacerile cu caracter inovator vor fi acordate daca bunurile achiziționate în proporție de minim 25% din valoarea planului de afaceri înglobează tehnologie nu mai veche de 3 ani. Pentru aceasta, cand se va face certificarea cheltuielii, beneficiarul trebuie sa depuna un document doveditor (omologare) de la furnizor/producător care sa ateste ca tehnologia este noua.
 • Nu pot beneficia de ajutor de minimis în cadrul Programului operatorii economici în situaţia în care există legături de rudenie până la gradul II și afini până la gradul II între structurile acţionariatului beneficiarului şi furnizorii acestuia sau atunci când ofertantul câştigător deţine pachetul majoritar de acţiuni în două firme participante pentru acelaşi tip de achiziţie în cadrul achiziţiilor realizate de solicitanţii privaţi ai fondurilor nerambursabile. Aplicantul va depune la prima cerere de rambursare/plată o declaraţie în acest sens, ataşată dosarului de achiziţie, conform legislaţiei în vigoare privind conflictul de interese.
 • O întreprindere nu poate avea în același an calitatea de beneficiar și cea de furnizor pentru alte întreprinderi beneficiare de ajutor financiar nerambursabil, respectiv pentru elemente de cost (bunuri/servicii) achiziționate și decontate în cadrul programului
 • Vor fi acceptate si cheltuieli cu furnizori inclusiv din afara Uniunii Europene.
 • Nivelul de salarizare pentru locurile de muncă nou create prin program pentru salarii solicitate prin cererile de rambursare/plată, trebuie menținut pe toată durata obligativității menținerii acestora, respectiv 2 ani de la finalizarea implementării proiectului;
 • Se vor putea deconta hale sau cladiri (pensiuni de exemplu) care apar ca atare pe factura. NU se vor deconta lucrari de constructie sau amenajare. Prin urmare, la cerificarea cheltuielii trebuie sa existe cladirea in sine, ridicata, care sa apara ca atare si pe factura. NU se vor deconta hale demontate, de exemplu.
 • Bunurile care vor fi cumparate in program va trebui sa fie asigurate pana la finalul perioadei de monitorizare de 3 ani. Aici intra toate activele corporale, de la masini si cladiri pana la laptopuri sau imprimante. NU si softuri sau alte active necorporale. Asigurarea NU este cheltuiala eligibila.
 • Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, elevatoare, încărcătoare, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor, șalupe maritime pentru călători, ambarcaţii fluviale de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepţia vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările şi completările ulterioare. Nu se finanțează vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor sau contra cost.
 • Beneficiarii, desi sunt firme noi, ar putea primi mai usor cod de TVA, fara sa fie nevoie sa treaca prin procedura normala de acordare. O firma platitiare de TVA nu va mai avea aceasta taxa drept cheltuiala eligibila in program, dar o va putea deduce. In schimb, firmele cu cod de TVA pot sa faca afaceri mai usor, pentru ca si clientii lor isi vor putea deduce TVA-ul.
 • Nu trebuie sa cumpere echipamentul inainte de semnarea cotractului de finantare. Dupa ce semneaza contractul de finantare. Si cumpara echipamentele prevazute in planul de afaceri si care au legatura directa cu codul CAEN si cu activitatea pe care o desfasoara.
 • Salariul poate fi decontat numai pe perioada de implementare. Maximum 12 luni este perioada de implementare, dupa care au obligatia sa mentina. 2 ani din momentul finalizării implementării proiectului.(perioada de implementare este de 12 luni)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

claudiu

Acum 7 ani

ce inseamna document doveditor care sa ateste ca tehnologia este maii noua de 3 ani. e de ajuns un certificat de conformitate sau Trebuie hartie pe care sa scrie clar ca produsul foloseste o tehnologie mai noua de 3ani?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus