Luni,
28.11.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Interviu cu dr. Maria Rotaru, dermatolog: „Arsurile solare repetate şi intense cresc riscul apariţiei cancerelor de piele”

Interviu cu dr. Maria Rotaru, dermatolog: „Arsurile solare repetate şi intense cresc riscul apariţiei cancerelor de piele”

Suntem în plin sezon estival, iar majoritatea dintre noi ne-am gândit deja unde ne vom petrece concediul. Fie că alegem marea sau muntele, din bagajul nostru nu ar trebui să lipsească crema de protecție solară. Aceasta este cel mai puternic inamic împotriva arsurilor solare, care ne pot ruina vacanța. Dacă roșeața pielii nu ne sperie, în schimb bășicile ar trebui să o facă. Ar putea duce la afecțiuni grave, dintre care nici cancerul de piele nu este exclus. Despre toate acestea și multe altele am stat de vorbă cu Maria Rotaru, medic primar dermatovenerolog, șef de secţie al Clinicii Dermatovenerologie a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu din 2002 și, totodată, cadru didactic la Facultatea de Medicină din Sibiu.

Reporter: În sezonul cald, ne expunem la soare mai mult decât în celelalte anotimpuri. Cât ar fi recomandat să stăm zilnic la soare astfel încât pielea noastră să nu aibă de suferit?

Maria Rotaru: Este dificil de cuantificat precis nivelul expunerii la soare. Aceasta ne afectează în mod diferit în funcţie de vârstă şi, mai ales, în funcţie de tipul de ten (de la fototipul 1- blonzii cu ochi coloraţi, până la fototipul 6 - persoanele cu pielea neagră). În general, expunerea la soare trebuie făcută progresiv şi nu excesiv, pentru că există un efect cumulativ agresiv al soarelui asupra pielii tradus prin procesele de fotoîmbătrânire sau îmbătrânire prematură cauzată de soare ca şi un rol clar demonstrat al soarelui în apariţia cancerelor de piele. Astfel, de dorit să ne expunem cât mai puţin, ideal 30 minute, până la o oră zilnic.

S-a vorbit mult despre intervalul orar corect pe care ar trebui să-l petrecem la soare. S-au vehiculat diferite ore dimineața și seară. Care sunt, de fapt, cele mai bune ore din zi pentru plajă?

Pentru a preîntâmpina arsurile solare sau alte probleme cauzate de expunerea la soare, este important să se ţină cont de un orar cât mai „sănătos” pentru plajă. Astfel, orele amiezii nu sunt deloc indicate, radiaţiile solare fiind foarte puternice. Ideal ar fi, dimineaţa devreme, până la orele 10:00-11:00 şi de la ora 16:00-17:00 până la apusul soarelui.

În acest context, alunițele ar trebui să reprezinte o preocupare majoră? Sunt aceste persoane într-un pericol mai mare, să spunem așa, față de celelalte?

La persoanele cu multe aluniţe şi cu fototip deschis se recomanda evitarea expunerii la soare, iar dacă, totuşi, fac acest lucru, este esenţială folosirea cremelor de fotoprotecţie, protecţia vestimentară dar şi respectarea orarului de expunere. Melanomul, cel mai agresiv tip de cancer de piele poate să apară în aproximativ 30% din cazuri pe nevi preexistenţi (aluniţe), iar expunerea solară intensă şi istoricul de arsuri solare reprezintă factori de risc pentru apariţia acestui cancer cutanat foarte agresiv.

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale pielii care apar în vacanţele de vară?

Vara este unul dintre anotimpurile cele mai aşteptate de copii şi adulţi deopotrivă, fiind perioada în care ne petrecem cel mai mult timp afară din casă, însă nu trebuie să uităm faptul că, atât razele ultraviolete, cât şi căldura excesivă reprezintă factori de risc pentru pielea noastră. Din dorinţa de a obţine rapid un bronz perfect, multe persoanae ignoră sfaturile specialiştilor cu privire la intervalul optim de expunere la soare şi altfel rezultă arsurile solare, cea mai frecventă problema a pielii pe timpul verii. Arsurile solare repetate şi intense cresc riscul apariţiei cancerelor de piele, inclusiv a melanomului malign. Totodată, temperaturile ridicate, umiditatea, băile în mare sau piscină, produc un dezechilibru la nivelul pielii favorizând dezvoltarea unei ciuperci saprofite (Pitirosporum ovale), factorul etiologic al unei micoze superficiale care se numeşte pitiriazis versicolor. Această afecţiune se manifestă prin apariţia unor mici pete rotunde, brune sau decolorate ce pot fi acompaniate şi de prurit. De asemenea micozele piciorului sau la nivelul zonei inghinale sunt mult mai frecvente, favorizate de umiditate şi căldură Alte afecţiuni care pot să apară în anotimpul cald sunt fotodermatozele  cum sunt  erupţia polimorfă la lumină sau  lucita estivala benigna aşa numita alergie solară, de asemenea pot apărea urticarii solare, sau eczeme solare, fitofotodermatozele ce apar după contactul pielii cu plante ce conţin substanţe fotosensibilizante concomitent cu expunerea la soare. Deasemenea infecţiile bacteriene ca de exemplu foliculitele sau furunculele apar mai frecvent în perioada caldă.

Care sunt primele măsuri pe care trebuie să le luăm în cazul în care observăm o iritaţie pe piele?

În cazul în care observăm o iritaţie pe piele, primă măsură pe care trebuie să o luăm este întreruperea expunerii la radiaţia solară. Ulterior, poate fi utilă aplicarea de loţiuni hidratante şi reparatoare  tip „After Sun". În cazul unor arsuri severe, aceste măsuri nu mai sunt suficiente, fiind necesară consultarea unui medic dermatolog  pentru tratament de specialitate.

Pot vindeca remediile naturiste arsurile solare?

Există o multitudine de remedii naturiste pentru arsurile solare cum ar fi: iaurtul,  gelul de aloe vera, roșia, baia cu ovăz care pot fi pe termen scurt o soluţie bună deoarece produc calmarea și hidratarea pielii arse de soare, dar nu putem ști niciodată cum reacţionează pielea, care este deja traumatizată, la aceste leacuri și este necesar  să consultăm un medic dermatolog cât mai repede cu putință. Aplicarea de comprese reci este utilă pentru a diminua senzația de arsură și imediat după expunere folosirea unei creme hidratante, special concepută pentru pielea expusă la soare.

Ce medicamente sau creme trebuie să avem în trusa medicală de vacanţă pentru afectiuniile pielii?

Atunci când plecăm în vacanța, nu ar trebui să lipsească din nici o trusă medicală crema de soare cu factor de protecție cât mai ridicat, o cremă hidratantă după expunerea la soare, un balsam de buze, sprayul pentru arsuri, alcool medicinal și de preferat o cremă cortizonică. În plus, este util să conțină medicamente antiinflamatorii cum ar fi aspirină, paracetamolul sau ibuprofenul pentru a scădea temperatura și inflamația pielii. În schimb, dacă apare febră sau durerea puternică de cap trebuie adresat cât mai rapid unui serviciu de urgență. Dacă există un istoric de erupție cutanată sau alergie este indicat că trusa să conțină şi antihistaminice.

În cazul în care am stat mai mult la soare, când ar trebui să mergem la doctor? Care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze?

Expunerea abuzivă la soare este extreme de dăunătoare. Pielea poate fi afectată de radiaţiile UV, ducând la apariţia de arsuri solare caracterizate prin eritem, edem chiar şi vezicule sau bule, iar ca prime simptome întâlnim senzaţia de căldură locală şi prurit. Pentru ameliorarea simptomelor se recomanda aplicarea de comprese reci, loţiuni hidratante, ce au efect calmant. Persistenta eritemului, apariţia veziculelor sau bulelor, indica prezentarea de urgent la medic.

Care e factorul de protecţie ideal pentru expunerea la soare?

Când alegi un factor de protecţie, trebuie să ai în vedere ce tip de piele ai şi cât timp vrei să te expui la soare. Pentru începutul perioadei de bronzare, tocmai pentru a preîntâmpina apariţia eritmului sau roşeţii se poate începe chiar bronzarea cu o cremă SPF 50. Pielea deschisă la culoare (fototipul cutanat I, II, III) e cea mai predispusă la arsurile solare. Aceasta necesită o cremă cu SPF de minim 30, care să protejeze atât împotriva razelor UVB, cât şi împotriva razelor UVA. De asemenea, crema trebuie aplicată cu minim 30 minut einainte de expunerea la soare  şi să fie reaplicata la fiecare doua-trei ore.

Hidratarea şi totodată protejarea pielii ar trebui să difere dacă, de exemplu ne aflam la mare sau la munte?

Aplicarea unor creme cu factor de protecţie solară este necesară înaintea expunerii la soare, indiferent unde ne aflăm. Riscul de arsuri solare creşte la altitudini mari şi în apropierea tropicelor. La mare, creşte riscul de arsuri solare din cauza fenomenului de reflexie a luminii în apă sau nisip, radiaţia solară devenind astfel mai puternică, fiind recomandată utilizarea unor creme cu factor de protecție ridicat. Un  alt aspect de care trebuie să ţinem seama atunci când ne aflam la mare este reaplicarea cremei după fiecare intrare în apă, pentru a menţine un nivel optim de protecţie pe durata expunerii la soare.

Ar trebui să ne protejăm pielea şi atunci când ieşim din casă, fie că mergem la serviciu sau la magazin?

Este necesar să folosim creme de fotoprotecţie în fiecare  zi, cu SPF minim 15-20, indiferent că suntem în vacantă sau avem activităţi în aer liber, chiar şi în zilele înnorate. De asemenea, pielea poate fi protejată de efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete prin purtarea unor pălării cu boruri largi şi a unor haine care să ne protejeze de razele de soare - cămăşi cu mâneci lungi, deschise la culoare, pantaloni lungi.

Ce sfaturi aţi da tuturor în ceea ce priveşte îngrijirea pielii pe timpul verii?

Evitarea expunerii la soare între orele 11:00-17:00. Pe timp de vară sunt indicate cremele hidratante, cu factor de protective (UVA şi UVB) cât mai mare, pentru a evita apariţia petelor sau a pistruilor care dau aspect neplăcut tenului. În afară de acestea să nu uităm de ritualul zilnic de îngrijire a tenului (demachiere, tonifiere şi hidratare).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus