Duminică,
17.10.2021
Light Intensity Drizzle
Acum
9°C

Prețul terenurilor agricole s-a dublat la Sibiu. Specialist: Nu vindeți acum!

Prețul terenurilor agricole s-a dublat la Sibiu. Specialist: Nu vindeți acum!

O analiză făcută de conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană Sibiu relevă faptul că în ultimul an prețurile terenurilor agricole în județul Sibiu s-au dublat. Astăzi un hectar de teren se vinde cu aproximativ 11.500 de euro. Specialiștii spun că toți indicatorii arată că pământul va deveni și mai scump în perioada următoare.

În anul 2014 un hectar de teren extravilan se vindea în județul Sibiu cu un preț mediu de 8.793 de euro. Valoarea pământului a scăzut în anul 2015, ajungând în 2016 la doar 4.429 de euro pe hectar. Începând cu vara trecută prețurile au cunoscut o adevărată explozie, ajungând în luna mai a acestui an la 11.403 euro/hectar și fiind în continuă creștere. Conform Direcției Agricole, în acest moment cele mai scumpe terenuri sunt în Rășinari, Șelimbăr, Sibiu și Roșia, iar cele mai puțin atractive se regăsesc în comunele Alţîna, Nocrich, Apoldu de Jos, Porumbacu de Jos, Bîrghiş, Loamneş, Bruiu și Meghideal.

”Sfatul meu pentru toți deținătorii de terenuri este să nu le vândă. Nu le vindeți acum. Toate estimările arată o creștere a prețurilor la nivel european. Efectiv prețurile s-au dublat față de anul trecut și continuă să crească”, a declarat Florian Crețu, directorul Direcției Agricole Sibiu.

De la jumătatea anului 2014 și până în luna mai a anului 2017 cele mai multe oferte de vânzare terenuri s-au înregistrat în comuna Porumbacu de Jos – 1.191 cereri. Urmează comuna Alțâna, cu 1.021 cereri, Cârțișoara – 987, Roșia – 892 și Săliște cu 784 cereri. În acest clasament Sibiul se află doar pe poziția a șasea, cu doar 532 cereri de vânzare, urmat de Șelimbăr, cu 362.

Cele mai puțin atractive terenuri agricole sunt în Jina, Poiana Sibiului, Vurpăr, Valea Viilor, Sadu, Râul Sadului, Boița și Ludoș. În toate aceste comune, în intervalul amintit, a existat doar câte o singură ofertă de vânzare de teren. Interes scăzut prezintă și localitățile Copșa Mică sau Moșna, aici fiind câte două oferte înregistrate în trei ani.

”Din dinamica vânzării se observă o creștere a cumpărării de către persoane juridice. Undeva între 15 și 20 la sută din terenul agricol al județului a fost cumpărat de firme cu capital străin, dar firme care sunt înregistrate în România și plătesc taxe și impozite aici”, a mai declarat Florian Crețu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

born in '73

Acum 4 ani

bai stupid fuck, daca nu exista oferte DE VANZARE, inseamna in creierasul tau ca terenul NU E ATRACTIV ??!!
Raspunde

Magna Horreum

Acum 4 ani

Se pare ca nu stiti cum functioneaza sistemul... Atunci cand cineva vinde un teren (asta presupune obligatoriu existenta unui cumparator) are obligartia de a depune la primarie o oferta de vanzare. Atata timp cat pe raza anumitor localitati nu exista oferte de vanzare se intelege ca nu sunt nici cumparatori interesati. Daca nu sunt cumparatori INTERESATI intelegem noi ca nu exista INTERES (am scris cu majuscule tocmai pentru a putea fi remarcata mai usor similitudinea celor doi termeni) Cum prin a "prezenta interes" se intelege " a fi atractiv", rezulta ca lipsa ofertelor de vanzare presupune ca terenul nu e atractiv. Bai, stupid fuck! Q. e. d.
Raspunde

born in '73

Acum 4 ani

Stimate zero.e.d, Locuind la bloc, recunosc ca nu stiam ca primaria are drept de preemptiune pe terenurile agricole Accept aceasta idee (da, legi stupide au si altii), dar cu toate eforturile intelectuale pe care le depun, nu reusesc sa inteleg ce m-ar putea opri sa dau anunt in ziar: "VAND PAMANT"
Raspunde

ioio

Acum 4 ani

Poti da anunt unde vrei, dar nu poti vinde fara anunt la Primarie cu 30 de zile de afisare. Singura exceptie o constituie vanzarea catre preemptori care nu se supune acestei legi.
Raspunde

Liviu B.

Acum 4 ani

Unde dracu ai vazut tu Cretule teren agricol cu 10.000 euro hectarul? Poate terenuri din imediata apropiere a orasului unde s-ar putea construi. Auzi tu: Directorul Directiei Agricole.... vai de capul lui de berbec politruc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus