O analiză făcută de conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană Sibiu relevă faptul că în ultimul an prețurile terenurilor agricole în județul Sibiu s-au dublat. Astăzi un hectar de teren se vinde cu aproximativ 11.500 de euro. Specialiștii spun că toți indicatorii arată că pământul va deveni și mai scump în perioada următoare.
În anul 2014 un hectar de teren extravilan se vindea în județul Sibiu cu un preț mediu de 8.793 de euro. Valoarea pământului a scăzut în anul 2015, ajungând în 2016 la doar 4.429 de euro pe hectar. Începând cu vara trecută prețurile au cunoscut o adevărată explozie, ajungând în luna mai a acestui an la 11.403 euro/hectar și fiind în continuă creștere. Conform Direcției Agricole, în acest moment cele mai scumpe terenuri sunt în Rășinari, Șelimbăr, Sibiu și Roșia, iar cele mai puțin atractive se regăsesc în comunele Alţîna, Nocrich, Apoldu de Jos, Porumbacu de Jos, Bîrghiş, Loamneş, Bruiu și Meghideal.
”Sfatul meu pentru toți deținătorii de terenuri este să nu le vândă. Nu le vindeți acum. Toate estimările arată o creștere a prețurilor la nivel european. Efectiv prețurile s-au dublat față de anul trecut și continuă să crească”, a declarat Florian Crețu, directorul Direcției Agricole Sibiu.
De la jumătatea anului 2014 și până în luna mai a anului 2017 cele mai multe oferte de vânzare terenuri s-au înregistrat în comuna Porumbacu de Jos – 1.191 cereri. Urmează comuna Alțâna, cu 1.021 cereri, Cârțișoara – 987, Roșia – 892 și Săliște cu 784 cereri. În acest clasament Sibiul se află doar pe poziția a șasea, cu doar 532 cereri de vânzare, urmat de Șelimbăr, cu 362.
Cele mai puțin atractive terenuri agricole sunt în Jina, Poiana Sibiului, Vurpăr, Valea Viilor, Sadu, Râul Sadului, Boița și Ludoș. În toate aceste comune, în intervalul amintit, a existat doar câte o singură ofertă de vânzare de teren. Interes scăzut prezintă și localitățile Copșa Mică sau Moșna, aici fiind câte două oferte înregistrate în trei ani.
”Din dinamica vânzării se observă o creștere a cumpărării de către persoane juridice. Undeva între 15 și 20 la sută din terenul agricol al județului a fost cumpărat de firme cu capital străin, dar firme care sunt înregistrate în România și plătesc taxe și impozite aici”, a mai declarat Florian Crețu.
Tag-uri: Valea Viilor , Râul Sadului , Direcției Agricole Sibiu , Copșa Mică , Florian Crețu , Agricultură Sibiu , Agricultură Județeană Sibiu , Creație Interpretativă , Pentru Sibiu , terenuri , Poiana Sibiului , terenuri de vanzare , Conform Direcției Agricole
Vizualizari: 7842
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Doris Becker
Acum 10 ore
Miros Kylotzey
Acum 10 ore
Paul Damian
Acum 10 ore
Oigo Kukuruku
Acum 11 ore
Rosu Detot