După ce au ieșit la pensie, Maria și Gheorghe Budrală din Săliște și-au dat seama că banii nu îi ajută să ducă o viață decentă. Din acest motiv, împreună cu fiul lor Adrian s-au gândit ce ar putea face pentru a suplimenta veniturile. Și cum au fost învățați dintotdeauna cu munca câmpului, au pus pe aproximativ 40 de arii zmeură. Astfel, de trei ani de zile, livrează sibienilor la domiciliu zmeură 100% bio, udată de ploaie și uscată de vânt.
Maria a lucrat la marochinărie, iar Gheorghe a fost strungar. De când se știu, pe lângă serviciu, s-au ocupat și cu agricultura, cât să aibă ce să pună pe masă. De cinci ani, însă, au intrat în pensie, iar odată cu asta, veniturile lor s-au micșorat substanțial. Dorind să-i ajute, Adrian, fiul lor, a venit cu ideea să cultive zmeură pe care ulterior să o vândă în Sibiu.
Zmeură 100% bio
Cum Adrian are serviciul la Sibiu, obișnuia să le ducă colegilor caserole cu zmeură de la părinții lui, încă de acum cinci ani. Cei mai mulți mai cereau, dar nu avea de unde să le ducă pentru că aveau strict pentru consumul lor „Aveam în grădină zmeură pentru consumul nostru și se făcea foarte multă și duceam la niște birouri, la prieteni și colegi, la caserolă. Le plăcea foarte mult și tot cereau mai mult. Am vorbit cu ai mei și am zis să facem mai multă. Și am făcut”, povestește Adrian.
Chiar dacă este mult de muncă, satisfacțiile sunt pe măsură. Aceștia se bucură că pot livra sibienilor zmeură 100% naturală, nestropită și mai mult decât atât proaspătă. Adrian a ales să livreze zmeura după masă pentru că „vrem să le ducem oamenilor zmeură proaspătă. O strângem în aceeași zi. Până pe la 16:00 suntem la cules, iar după aceea plec spre Sibiu. Pe lângă asta, după masa, majoritatea oamenilor termină serviciul, sunt acasă”, explică el.
Sezonul de cules al zmeurei începe la sfârșitul lunii iunie și se termină la începutul lui august. Anul acesta, însă, din cauza înghețurilor de la începutul primăverii, s-a copt mult mai târziu.
„Am cules prima dată în 3-4 iulie pentru că a fost o săptămână prin aprilie când a dat înghețul și a afectat foarte mult. Nu știu dacă neapărat timpul sau producția. S-a decalat foarte mult, vreo 10 zile față de alți ani”, completează Adrian.
Livrare la domiciliu
Sibienii au aflat de el din vorbă în vorbă, iar mulți dintre ei au rămas fideli încă de acum trei ani. „Sunt foarte încântați. Majoritatea mă sună din nou după o zi sau două și îmi spun că ar mai vrea o găleată. Zmeura are gust. Nu-i facem nimic, nu o stropim cu nimic. Doar ploaie și soare. Atât. Bine, o îngrijim foarte mult. Buruienile trebuie plivite mereu”.
Munca nu se încheie după terminarea sezonului de cules, ci abia atunci începe. Zmeurul trebuie curățat, iar lujerii care au fructificat în acest an trebuie tăiați. Tot atunci începe și înmulțirea prin butași. Cât nu apucă toamna, termină primăvara.
„Până în noiembrie tot asta facem. De la începutul primăverii, cresc și noi lujeri. Aceștia trebuie răriți și tăiați. Continuăm și primăvara pentru că toamna nu avem timp suficient. Nu avem nici oameni care să ne ajute”, explică Adrian.
În ceea ce privește prețurile, o găleată cu patru kilograme de zmeură, livrată la domiciliu costă 75 de lei. Pe lângă asta, Adrian îi invită pe doritori să culeagă singuri câtă zmeură vor ei. În acest caz, fiecare kilogram de zmeură cules e al lor pentru 15 lei. Mai multe detalii, puteți afla de pe pagina lui de Facebook.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Cum Adrian , Gheorghe Budrală , afacere zmeura , mici afaceri sibiu , miciafaceri sibiu , zmera sibiu , cules zmeura
Vizualizari: 9486
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Prof. de Geografie
Acum 6 ore
@Hermannstadt
Acum 7 ore
Pastor Marginas
Acum 7 ore
Pastor Marginas
Acum 8 ore
X