Marţi,
31.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Suprafața Sibiului „crește“ cu 250 de ha înspre Poplaca.  Ministerul Apărării a avizat schimbul de terenuri cu orașul

Suprafața Sibiului „crește“ cu 250 de ha înspre Poplaca.  Ministerul Apărării a avizat schimbul de terenuri cu orașul

După mai bine de zece ani de corespondență cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, administrația municipiului Sibiu a reușit să obțină avizul acestei instituții pentru efectuarea unui schimb de terenuri, pentru poligonul dinspre Poplaca. Doar că, în loc de cele 130 de ha solicitate ințial, cei de la MApN vor să ofere Sibiului, la schimb, peste 250 de ha.

Concluziile celor mai recente negocieri purtate între reprezentanții Primăriei Sibiu și cei ai MApN au condus la scenariul în care MApN oferă orașului întreaga suprafață a poligonului Poplaca, de 252,05 ha de teren, după cu se arată într-un proiect de hotărâre ce urmează a fi supus votului consilierilor locali în ședința de săptămâna viitoare. La schimb, Sibiul se angajează să ofere tot o suprafață de 252,05 ha de teren, amplasată la limita poligonului militar Perii Dăii, din zona dealului Dăii, aflat în partea de nord-est a orașului.

Schimbul de terenuri ar urma să fie consfințit printr-o hotărâre de Guvern. Fostul primar Klaus Iohannis, actualul președinte al României, cel care a inițiat demersurile pentru acest schimb de terenuri, anunța că suprafețele dinspre Poplaca ar urma utilizate pentru un nou spital de urgență, dar și pentru extinderea zonei rezidențiale a Sibiului. Cum pentru spital a fost transferată în administrarea județului o suprafață de 20 de ha de teren în zona Căii Șurii Mici, noul primar, Astrid Fodor, anunța că în eventualitatea aprobării acestui schimb, terenul va fi utilizat în primul rând pentru amenajarea unui aqua-park. Ulterior, a anunțat că pentru această investiție ar putea fi utilizat un alt teren. În proiectul de hotărâre aflat acum în dezbaterea Consiliului local, este precizat faptul că pe terenurile dinspre Poplaca, administrația locală are în vedere ”realizarea unor obiective de utilitate publică în municipiul Sibiu”.

Schimb de terenuri și cu ortodocșii și cu evanghelicii

Faptul că MApN a oferit la schimb nu 130, ci 252 de ha de teren a adus Primăria Sibiu în situația în care nu are suficient teren de oferit la schimb în zona poligonului Perii Dăii, iar o parte din terenurile publice, deși sunt în proprietatea municipiului, nu sunt întabulate. Pentru a strânge cele 252 de ha necesare în dealul Dăii, Primăria a demarat negocieri cu alți doi proprietari de terenuri din zonă, respectiv Parohia ortodoxă Gușterița și Parohia evanghelică Gușterița. În urma acestor negocieri, după cum se arată în raportul înaintat consilierilor locali, Primăria va oferi celor două parohii două terenuri în schimbul unei suprafețe totale de 47,26 de ha de teren în dealul Dăii: 17,26 ha de teren din proprietatea Parohiei evanghelice, și, respectiv, 30 de ha din proprietatea Parohiei ortodoxe. Reprezentanții ambelor parohii și-au exprimat în scris acordul de principiu pentru efectuarea acestor schimburi. În proiectul prezentat consilierilor locali nu este specificat clar și care anume sunt terenurile oferite la schimb de către Primăria Sibiu celor două parohii.

 

hotarare schimb terenuri Harta schimburilor de terenuri, în varianta negociată inițial, de 130 de ha. Sursa foto: proiect de hotărâre a CL din anul 2012

Schimbul de terenuri va fi făcut în două etape. Și va costa

Potrivit aceluiași proiect supus votului consilierilor locali, schimbul de terenuri între Sibiu și MApN va fi efectuat în două etape. Astfel, la emiterea hotărârii de Guvern pentru aprobarea acestui schimb, Sibiul va trebui să predea în administrarea Ministerului întreaga suprafață de 252,055 ha, din zona dealului Dăii. În același timp, MApN va preda municipalității sibiene administrarea unei suprafețe de 88,22 de ha. „În termen de cel mult trei ani de la data emiterii hotărârii de Guvern, după realizarea noului poligon de tragere semi-îngropat, relocarea tuturor facilităților de instruire din poligonul Poplaca în poligonul Daia și omologarea celor două poligoane, Ministerul Apărării Naționale va preda municipiului Sibiu diferența de suprafață de 163,8314 ha”, se mai arată în proiectul de hotărâre ce va fi dezbătut săptămâna viitoare. Inițial, discuțiile pe tema schimbului de terenuri prevedeau că toate cheltuielile de relocare a facilităților din poligonul Poplaca în cel viitor extins de la Daia vor fi suportate din bugetul municipiului Sibiu. Referitor la aceste cheltuieli, fostul primar Klaus Iohannis amintea la începutul anului 2014 că militarii ar fi estimat cheltuielile de amenajare a poligonului din Dealul Dăii la suma de trei milioane de euro. Actualul proiect de hotărâre de CL nu face nicio referire la sumele necesare pentru relocare și amenajare și nici la sursa de finanțare a acestor lucrări.

Sursa foto principală: Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Guru

Acum 5 ani

Terenul respectiv are o singura cale de acces, cu doua benzi de circulatie. Va fi extraordinar de frumos cand se vor construi blocuri si alte chestii acolo..
Raspunde

Guru

Acum 5 ani

Ma intreb de ce nu se dezvolta zona dintre Cartierul Turnisor si Valea Aurie..
Raspunde

raspuns

Acum 5 ani

Zona Campsor este o zona ce are umiditate mare in sol, mai greu de construit ceva acolo, evantual un parc.....ceva de genul. Sunt dezvoltatori care au pus ochul pe zona dar cine este sibian stie cat de instabila este.
Raspunde

ss

Acum 5 ani

Așadar va începe o noua dezvoltare in aceea zona....devine de importanta cruciala accea centura ocolitoare care pleacă din zona de vest si ajunge in Selimbar,trecând si prin V.Aurie..... Trebuie sa acționăm din timp,altfel in câțiva ani,intrarea dinspre Poplaca va semăna cu intrarea dinspre Cisnădie
Raspunde

Jos hoții!

Acum 5 ani

Cine va plăti relocarea facilităților MApN de la Poplaca în Perii Dăii? De ce MApN face schimbul 1/1 cu primăria deși valoarea terenului MApN este de zeci de ori mai mare decât valoarea terenului oferit de primăria Sibiu. Dacă spitalul se va construi în altă locație, care este utilitatea pentru care dorește neapărat un teren care este foarte util armatei? Cred că asta e strict o afacere imobiliară, primarul urmând să-și improprietărească acoliții iar generalii de la MApN se vor alege cu câte o casă în Poplaca și cu câte o stea în plus. Să sperăm că DNA nu doarme...
Raspunde

Vaga -Bond

Acum 5 ani

Trebuie ca Sibiul să aibă o nouă arie de dezvoltare. Este foarte important pentru noi ca acea zonă să se dezvolte. O bilă albă în plus pentru municipalitate.
Raspunde

trei puncte

Acum 5 ani

sper ca au invatat ceva din ce se intampla acum in zona Cisnadiei si vor dezvolta in conformitate. Nu mai e nevoie de inca o problema la intrarea in oras, Aici e vorba de mult mai multe persoane. Popaca, Orlat, Gura Raului, toti fac naveta pe aici.
Raspunde

Mitica

Acum 5 ani

Poate ma lamureste cineva. Nu inteleg cum creste suprafata orasului daca se face schimb de terenuri. Adica primeste tot atit cit da.
Raspunde

Cristi

Acum 5 ani

Lamurire; Terenul care il primeste primaria este in Administrarea Comunei Poplaca(Terenul MAPN), il primeste primaria Sibiu(asa creste Sibiul), iar Primaria Sibiu, ofera la schimb un alt teren, care este in Administrarea Primariei SIBIU(il ofera lu' MAPN) dar ramane tot in admin. Sibiu... e ok?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

În sfârşit ! Zona e optimă pentru rezidenţă cu condiţia unui plan urbanistic adecvat ( l - aş comsnda prin licitaţie în Vest după dezasrtrele postdecembriste ) .Şoseaua se poate lărgi ,nu i cresctă ! Construiţi spitalul nou în curtea Judeşeanuluiv,apoi unaquaparc !
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

Terenul MAPN care il primeste primaria sibiu este al statului roman. Terenul din Daia care il ofera MApn-ului este al primariei sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus