Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Înghețata de casă, alternativa celor din magazine: ”în 20 de minute e gata”

Înghețata de casă, alternativa celor din magazine: ”în 20 de minute e gata”

Rețetele ”din vecini” sau din cărțile de specialitate au început să determine și gospodinele din Sibiu să pregătească în propria bucătărie înghețată pentru zilele călduroase.

Victoria Suciu, în vârstă de 60 de ani, pregăteşte îngheţată de casă pentru nepoţii ei în fiecare vară. Are o reţetă primită de la prietenele sale din Sibiu şi spune că nu a primit niciodată reclamaţii. Reţeta pe care o foloseşte Victoria Suciu presupune folosirea a 12 ouă, o jumătate de kilogram de frişcă lichidă, 12 linguri de zahăr şi 4-5 vanilii. Aceste ingrediente pot fi folosite pentru ”îngheţata de bază”, la care, prin adăugarea de fructe sau seminţe, se pot obţine gusturi diferite. „De recomandat este să începeţi cu frişca, care trebuie bătută până devine spumă. Ouăle trebuie separate, iar prima dată trebuie să bateţi gălbenuşurile cu cele 12 linguri de zahăr. După ce obţineţi o spumă omogenă, continuaţi cu albuşurile, care trebuie bătute cu zahărul vanilat. Mai apoi, amestecaţi toate acestea la un loc şi, la final, adăugaţi «gustul» care vă convine“, arată Victoria Suciu.

Aromele de la final

Pentru a definitiva îngheţata cu aromele dorite, inventivitatea este singura limită. Fie întreaga compoziţie este amestecată cu diferite fructe sau arome, fie doar părţi din aceasta sunt combinate cu alte ingrediente. „De exemplu, jumătate din compoziţie poate să fie amestecată cu bucăţi de ciocolată ori cacao. Sau o parte ori chiar toată să fie amestecată cu fructe. Eu am încercat cu zmeură şi căpşuni, ultima dată, iar nepoţii au fost foarte mulţumiţi. Dacă mai lăsaţi şi câteva bucăţi de miez de nucă, la fel puteţi schimba gustul îngheţatei“, mai exemplifică Victoria Suciu.  La fel, şi formele pe care să le aibă îngheţata pot fi alese în funcţie de vasele sau recipientele găsite de fiecare prin propria bucătărie. La congelator, compoziţia finală este bine să stea minim trei ore.

Şi cu puţin lapte

O altă reţetă folosită de Victoria Suciu implică şi utilizarea unui pahar cu lapte, de obicei cu un conţinut de grăsime de 1,5%. Această reţetă presupune doar utilizarea a două gălbenuşuri de ou, care se bat cu patru linguri de zahăr pudră, după care se pune şi laptele. La această reţetă trebuie adăugat doar un sfert de kilogram de frişcă lichidă, amestecată în prealabil până devine spumă. La această întreagă compoziţie pot fi alăturate mai apoi diferite feluri de fructe, în cantităţi de 300 – 400 de grame. „Poţi pune căpşuni, banane, poţi adăuga cireşe sau strugurei roşii de exemplu. Eu mai am şi afine congelate din toamna trecută, folosesc şi astfel de fructe“, mai arată Victoria Suciu.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, o fi cum nu, da' dupa ce ne-ati obișnuit cu prafurile de la Culinarte...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus