Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Ministerul Educației l-a dat afară pe inspectorul școlar general din Ialomița pentru greșelile celui din Arad

Ministerul Educației l-a dat afară pe inspectorul școlar general din Ialomița pentru greșelile celui din Arad

Inspectorul şcolar general din Ialomiţa, Luminiţa Barcari, a fost anunţat, printr-un anunţ transmis de Ministerul Educaţiei Naţionale, că va fi demis, fiind invocat un motiv ce îl vizează pe inspectorul şef şcolar din judeţul Arad, anunță Mediafax.

Ministerul Educaţiei a revocat din funcţie, la jumătatea lunii august, şefii a 13 inspectorate şcolare, între acestea numărându-se şi cel din Ialomiţa.

Demiterea din Ialomiţa s-a făcut în baza unei note transmise de MEN, prin care se arată că inspectorul şcolar general al ISJ Ialomiţa a fost revocat din funcţie pentru că nu a prezentat ministerului Raportul privind starea învăţământului ialomiţean, pentru anul 2015-2016.

De asemenea, în acelaşi document se precizează că Serviciul Audit Intern din cadrul MEN a solicitat inspectoratelor şcolare includerea în planul de audit pentru anul 2017 a unei misiuni privind „sistemele de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme”, termenul de prezentare a raportului fiind 20 iulie 2017.

„În urma adresei Ministerului Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad nu a respectat termenul stabilit, raportul de audit în cauză a fost înregistrat la MEN în data de 21 iulie 2017, fiind încălcate astfel din nou preverderile articolului 4 lit B pct 20, din Contractul de Management”, conform documentului citat.
Prin adresa semnată de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, i se aduce la cunoştinţă inspectorului şef al ISJ Ialomiţa, Luminiţa Barcari, că din 4 septembrie este revocată din funcţie.

Pe de altă parte, Luminţa Barcari a precizat, pentru Mediafax, că decizia Ministerului este ilegală, motiv pentru care deja a atacat-o în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti.

„Niciun judeţ în care inspectorii generali au fost revocaţi nu au primit ordin de numire pentru noul inspector şcolar general. Nu a fost numit nimeni până la această oră, în locul meu”, a mai spus Barcari.
În 19 august, Ministerul Educaţiei a revocat din funcţie şefii a 13 inspectorate şcolare. Motivul demiterii ar fi rezultatul unui control făcut la inspectoratele judeţene, care ar arăta că au fost neregul în contractele de management. Unii dintre cei demişi ameninţă că vor da în judecată instituţia.

1

„Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti vineri după-amiază şi, fiind singurul cu delegare de atribuţii pe semnătură, am semnat. A fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de managemnt şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate. Diferă de la un caz la altul, sunt probleme diferite şi s-a luat decizia ca ei să fie eliberaţi din funcţii. În contractul de management scrie că trebuie să fie notificaţi cu două săptămâni înainte. E adevărat că ei au o evaluare anuală, dar asta nu împiedică ministerul să îi evaluaeze de câte ori consideră că este necesar. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta. Echipa s-a dus să se uite pe contractul de management să vadă ce trebuia făcut şi ce nu s-a făcut. Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi. Este o evaluare continuă", explica, pentru Mediafax, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Inspectorii generali care au fost demişi sunt din judeţele Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi. Informarea că au fost demişi ar fi fost transmisă pe 18 august, după ora 17.00, prin fax.

Inspectorul şcolar general din Buzău, Florina Stoian, a fost demis printr-o adresă transmisă de MEN în care apare numărul contractului adjunctului şefului ISJ Constanţa. Stoian a contestat decizia, transmite corespondentul Mediafax.

Fostul şef al ISJ Buzău, Florina Stoian, reclamă că adresa Ministerului Educaţiei prin care a fost demis din funcţie a inclus o greşeală, şi anume faptul că numărul contractului său managerial aparţinea, de fapt, adjunctului şefului ISJ Constanţa.

Florina Stoian a declarat, luni, corespondentului Mediafax, că pe adresa primită de la MEN apărea numărul contractului managerial al adjunctului şefului ISJ Constanţa şi anul 2015 ca an de încheiere a contractului său.

”Pe lângă cazul colegei de la Ialomiţa, şi în cazul adresei mele de demitere din funcţie pe care am primit-o de la Ministerul Educaţiei a apărut o greşeală. Mi s-a anulat contractul de management şi se făcea referire la un alt contract, cu alt număr, din alt an, din câte am înţeles era contractul adjunctului de la ISJ Constanţa. Pe adresă apărea contractul încheiat în 2015, or al meu e din 2016. Nu ştiu cum sunt permise astfel de greşeli în acte oficiale. Au revenit apoi cu un ordin de modificare, dar vom vedea ce va zice instanţa, pentru că am constestat demiterea”, a spus Stoian.

Potrivit acesteia, luni a reluat postul de şef al ISJ Buzău înlocuitoarea sa, Geta Burducea, care nu a prezentat însă niciun ordin de la Ministerul Educaţiei de numire în funcţie.

”Este o doamnă care a picat de trei ori examenul pentru funcţia de şef al ISJ Buzău, iar acum a numit-o ministrul, dar nu a prezentat la Juridic sau la Salarizare niciun ordin de numire şi a început, deja, să semneze documente”, a subliniat Stoian.
Ministerul Educaţiei a revocat din funcţie, la jumătatea lunii august, şefii a 13 inspectorate şcolare.

Pop: Au fost două erori de redactare în notele de revocare din funcţie a celor 13 inspectori şcolari

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, luni, că au existat două situaţii de erori de redactare în adresele de revocare a celor 13 inspectori şcolari generali, precizănd că, pe 23 august, ministerul a trimis o notă prin care se explică greşala.

„Lor (inspectorilor şcolari generali - n.r) le-a încetat contractul de management pentru că nu l-au respectat. Orice contract de mandat încetează în termen de 15 zile în momentul în care nu este respectat. Urmează şi alte contracte de management care vor înceta pentru că mai sunt colegi în funcţii de conducere, care nu îşi respectă mandatul. Eroarea respectivă a fost o eroare materială. În 23 august s-a făcut notificarea spre inspectorat în care s-a precizat că este o eroare materială. Au fost două astfel de erori din lipsa de atenţie a celor care au tehnoredactat documentul respectiv. Sunt 28 de puncte din contractul de managemt pe care trebuie să le respecte fiecare inspector”, a declarat ministrul Educaţie, Liviu Pop.

Ministrul a menţionat că urmeză să desfiinţeze 10% dintre funcţiile de conducere existente la nivelul inspectoratelor şcolare şi ale ministerului.

„Vom face evaluarea tuturor contractelor. Constatăm că numărul elevilor este din ce în ce mai mic, dar creşte numărul funcţiilor de conducere. Vă asigur că vom face reduceri de 10% a funcţiilor de conducere din minister şi inspectoratele şcolare vor dipărea în maximum 30 de zile pentru că aşa mi se pare normal. Ne vom concentra mai mult pe actul de predare”, a adăugat Liviu Pop.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, pai asta nu-i specialitate PSD-ista, lovitura prin ricoșeu?...
Raspunde

Lucru slab

Acum 6 ani

Din pacate asa au facut si ceilalti, PNL-istii, poate nu chiar atat de multi au fost schimbati insa, e o practica: se schimba guvernul schimbam toti sefii din deconcentrate, spitale, politie, chiar si directori de scoli
Raspunde

Baba Vanga

Acum 6 ani

Din pacate asa au facut si ceilalti, PNL-istii, poate nu chiar atat de multi au fost schimbati insa, e o practica: se schimba guvernul schimbam toti sefii din deconcentrate, spitale, politie, chiar si directori de scoli
Raspunde

asdf

Acum 6 ani

vezi ca esti cam lucru slab si ai postat de 2 ori acelasi lucru, postacii nu mai sunt ce au fost.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus