Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Bilanțul furtunii de ieri: 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat. Au fost afectate sute de localități din 15 județe

Bilanțul furtunii de ieri: 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat. Au fost afectate sute de localități din 15 județe

Inspectoratul General pentru situații de Urgență a  anunțat azi dimineață bilanțul nefericit al furtunii de ieri din vestul țării. Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul populației și administrațiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.

În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunțau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăși la rafală viteza de 60 km/h și izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantități de apă de 25-35 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autoritățile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive și operative care se impun, transmit reprezentanții IGSU

În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localități din 15 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș).

Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5), iar 137 de persoane au fost rănite (AB-6, AR-15, BH-35, BN-15, CJ-5, HD-1, MM-10, SJ-1, TM-49). Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii.

De asemenea, la nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile), fiind avariate 35 autoturisme.

Pompierii militari, sprijiniți de celelalte structuri ale MAI și de comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condițiile meteo nefavorabile.

Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) și 6 drumuri județene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).

Circulația feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.

Ca măsură de siguranță, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie a.c. în 42 unităţi școlare din județele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) și Timiș (22).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localități din 13 județe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acționează în teren pentru remedierea situației. În acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764B, zona Valea Drăganului, județul Cluj, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Se acționează pentru remedierea situației cu echipaje de la Drumurile Județene, ISU Cluj, SVSU și Salvamont. Nu sunt semnalate urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

La această oră nu mai sunt în vigoare avertizări meteorologice de vijelii sau intensificări ale vântului, însă reprezentanții ISU reamintește populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, se recoandă parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus