În zona de mâncare a centrului comercial de pe teritoriul Șelimbărului, de relativ puține zile s-a deschis un nou restaurant-cafenea, reîntregind numărul de patru restaurante din zonă. ”La Bunica” îi spune și e atât de nou încât pe stâlpi au rămas anunțurile vechiului local: ”În această unitate, Hermania Bistro, este interzis consumul de produse din altă parte”.
Și chiar dacă numele localului e nou, mobilierul e vechi, cu mese ale căror tălpi scârțâie când le atingi cu piciorul, iar dimensiunile sunt mai degrabă potrivite cafenelelor. Dar asta chiar nu are nicio importanță, dacă e să dăm crezare mesajului scris mare pe perete: ”Când mâncarea e gustoasă, fericirea stă la masă”. Cu ospătărița noastră, însă, fericirea nu s-a întâlnit, fata fiind extrem de sobră tot timpul, în total contrast cu – probabil – proprietara restaurantului, care – cât timp am mâncat noi – a ținut să dea o mână de ajutor, alergând pe vârful picioarelor printre mese și împărțind zâmbete și amabilități clienților.
Meniul îl găsești pe masă și e din zona celor cu puține preparate. Orientate clar, după cum spune și numele localului, către o bucătărie neaoșă, de regăsit și la bunici acasă. Adică, la aperitive poți cere câte 100 de grame de slănină afumată sau untură cu ceapă roșie, cârnați ori platou țărănesc (amplasat sub o salată de ton, cine știe cum și de ce scăpată prin meniu). Ciorbele sunt trei la număr (văcuță, porc și pui), iar felurile principale cinci: pomana porcului, sarmale, friptură de porc, tocăniță de vițel și pulpă de pui. Alături de care, de vreo, poți alege și ceva garnituri, de este cazul. După preferințe, poți apela și la meniul zilei, scris cu cretă pe o tablă. În ziua vizitei noastre, pentru cei 25 de lei ceruți la meniul zilei eram anunțați că vom primi o ciorbă de porc, cartofi sote, cârnați și o salată de castraveți. Noi am spus ”pas” meniului zilei, fiind hotărâți să aprofundăm din ofertă.
Fiind mai mulți la masă, cu pofte diferite, ne-am oprit mai întâi la câte o ciorbă de vițel și una de porc, ardelenească, după cum îi mai spunea. Am așteptat 20 de minute pentru a primi în față câte o farfurie fierbinte. Dar încinse rău, ceea ce era fie un semn de cuptor cu microunde folosit la modul intensiv, fie o ciorbă aproape luată de pe foc. Fiind trecut bine de ora prânzului, probabil era prima variantă. De peste masă, despre ciorba de văcuță mi s-au transmis numai cele bune. De la mine din farfurie, însă, stratul gros de grăsime plutitoare a redus apetitul. Una peste alta, însă, niciuna din ciorbe nu a fost de lepădat.
La felul principal, însă, aveam să ne întâlnim cu aceeași situație. Tocănița de vițel (foto principală), comandată în două exemplare, ardea aprig orice gură înfometată. Iar în cea de-a treia farfurie, spanacul aproape că bolborosea sub pulpele de pui pe care le însoțea. Pulpe de pui care, în meniu, sunt anunțate cu legume, dar pe care legume ospătărița le anunță ca fiind ”de decor”. Ar mai fi un detaliu interesant: felurile principale au fost aduse înainte ca masa să fie debarasată, iar având în vedere dimensiunile de cafenea ale meselor, vă dați seama ce am mai plimbat farfuriile dintr-o mână în alta. Cam ca la bunica…
Pui cu legume și garnitură de spanac
Și tot cam ca la bunica fost și felurile principale. Doar că, în acest caz, bunica de la mall cred că a avut o zi grea și lungă la câmp. Tocănița de vițel a fost bună (fără însă a stârni aplauze, mai ales din cauza bucăților mari de grăsime), pe când puiul cu spanac a trebuit returnat cam cum a venit: spanacul era aproape de a fi grețos, iar puiul uscat ca iasca.
Și pentru că locul lăsat de pui a trebuit compensat cu ceva, am mai cerut o porție de plăcintă cu măr, care în meniu este anunțată a fi făcută în casă. Apoi, casa aceea trebuie să fie chiar prin parcarea mall-ului, că prăjitura a venit fierbinte, iar ospătărița s-a scuzat pentru asta, spunând că ”tocmai a fost adusă”.
Plăcintă cu măr făcută în casă
Fără să mai punem la socoteală băuturile, la final, ospătărița ne-a cerut 111 lei pentru porțiile de mâncare: 14 lei pentru ciorba de porc și tot atât pentru cea de văcuță, câte 22 de lei pentru fiecare tocăniță de vițel (căci au fost două), opt lei pentru două salate de castraveți murați, 18 lei pentru pulpa de pui, alți șase lei pentru spanacul ce a venit alături și alți șapte lei pentru plăcinta cu măr.
Barbu Ștefănescu Delamall
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: restaurant sibiu , Hermania Bistro , cel mai bun restaurant din sib , cel mai prost restsaurant din , la bunica , mall. selimbar , Barbu Ștefănescu Delamall , Pentru Sibiu
Vizualizari: 9248
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Un sibian
Acum 4 ore
Noi noi
Acum 4 ore
Un sibian
Acum 4 ore
Sparrow
Acum 4 ore
Emil