Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Elevii pun Sibiul pe locul doi în topul celor mai periculoase școli din țară. Poliția: Exagerări…

Elevii pun Sibiul pe locul doi în topul celor mai periculoase școli din țară. Poliția: Exagerări…

Cel mai recent raport al Consiliului Național al Elevilor privind violența în școli plasează unitățile de învățământ din județul Sibiu pe locul doi în topul național, copiii spunând că nu se simt în siguranță. Acest concluzii au ajuns inclusiv la urechile reprezentanților Instituției Prefectului și cei ai Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, care spun că fenomenul nu este chiar atât de extins și îngrijorător. Consiliul Naţional al Elevilor a elaborat un ”Raport privind Implementarea Statului Elevului” la nivel naţional, document care conține și referințe la gradul de siguranță în școli. „Siguranţa în şcoli şi respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii reprezintă unele dintre principalele drepturi ale elevilor. Un procent alarmant, de 28% dintre elevi, îşi simt parţial pusă în pericol integritatea fizică şi/ sau morală, precum se poate observa şi în diagrama alăturată“, este precizat în raportul citat.

Judeţele indicate a avea rata cea mai mare a şcolarilor care nu se simt în siguranţă în unităţile de învăţământ sunt: Sălaj, Sibiu, Suceava. La polul opus se află Bihor şi Tulcea. „În calitate de reprezentanți ai elevilor, ne-am dorit să vedem care este situația respectării codului ce reglementează drepturile și obligațiile elevilor la nivel național și, în urma analizei rezultatelor, ne declarăm dezamăgiți de statisticile alarmante care au fost înregistrate. În continuare, vom monitoriza atent respectarea Statutului Elevului la nivelul unităților de învățământ și vom iniția demersuri în vederea sancționării acelora care îl încalcă”, a spus Ioana Băltărețu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Concluziile prezentate mai sus au fost discutate și în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de săptămâna trecută, însă pe un ton mult mai puțin alarmist. Conform Poliției Sibiu, în privința siguranței în școli există un Plan Teritorial Comun de Acțiune, sub coordonarea Instituției Prefectului Județului Sibiu, semnatari fiind Consiliul Județean, Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Sibiu și Inspectoratul Școlar Județean.

”La nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale au fost încheiate planuri locale între reprezentanții unităților de poliție, primării și unitățile de învățământ cu personalitate juridică. În baza acestor planuri au fost desfăşurate activităţi în sistem integrat, care au vizat asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă celor 351 unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 176 în mediul urban și 175 în mediul rural”, spune conducerea IPJ Sibiu. În județ avem 157 de unități de învățământ dotate cu camere de filmat, dintre care 123 au camere atât în interiorul școlii cât și în spațiul exterior. În plus, paza școlilor a fost împărțită după cum urmează: I.P.J. Sibiu are repartizate 321 de unități de învățământ preuniversitar, zece unități școlare sunt atribuite I.J.J. Sibiu, iar 20 de unități le revin efectivelor de poliție locală. Anul trecut polițiștii sibieni au înregistrat 32 de incidente și infracțiuni în școli sau în vecinătatea cestora. Acestea includ și furturi sau fapte de violență verbală, nu doar fizică, iar cifrele sunt în scădere față de anii anteriori.

”În vederea prevenirii și combaterii numărului manifestărilor violente în rândul elevilor, efectivele de poliţie, jandarmerie şi poliţie locală vor acţiona în continuare, săptămânal, în baza prevederilor Planului Teritorial Comun de Acţiune - Cadru pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, respectiv pentru prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar”, concluzionează conducerea IPJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, nu-i vorba ca, in rândurile adulților, lucrurile stau cu totul "altfel"...
Raspunde

Ionut Vl

Acum 7 ani

Dar cand ai duc parinti la scoala cu loganul se simt an siguranta?
Raspunde

...

Acum 7 ani

din cauza ca circuli si tu pe drumurile publice copiii nu sunt in siguranta. poate daca parintii si-ar duce copiii la gradinita cu tab-ul ar fi protejati ce cei ca tine.
Raspunde

Pop

Acum 7 ani

Nu am vazut NICIODATA vreun politist in jurul scolilor ! La ora 7:30 ar trebui sa fie prezente echipaje de politie pe traseul elevilor , cum sunt in tarile civilizate ! Sau , macar sa stea cu radarul (principala arma de prevenire ) in jurul scolilor , daca altfel nu stiu sa isi fac simtita prezenta ! E logic ca elevii sa nu se simta in siguranta in Sibiu !
Raspunde

un_cititor

Acum 7 ani

Te contrazic. In apropierea scolii 4 (Spartacus) sta (statea) in permanenta un echipaj de politie. Evident, obiectivul este o anumita casa de pe strada Balea, ce de copii ... in doare fix in ...
Raspunde

prostia doare

Acum 7 ani

si la scoala 1 este un militian care sta si incurca circulatia si ameninta oamenii ca le da amenda daca lasa masina in locuri unde este persimisa oprirea.
Raspunde

...

Acum 7 ani

cred ca, in privinta parcarilor, trebuie create locuri unde sa poti opri masina sa-ti lasi copilul la scoala sau gradinita, dar cu semnul de stationare interzisa, sau oprirea si stationarea max 10 minute. in schimb, in jurul multor institutii de invatamant veti gasi oprirea interzisa, eventual si o zona verde exagherat de mare, care ar putea fi transformata conform cu cerintele secolului nostru, cand parintii isi aduc copiii la scoala cu masina.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus