Luni,
09.09.2024
Cer Senin
Acum
24°C

După 327 de km pe jos, primarul Copșei Mici începe să stea: pe la ușile de la București

După 327 de km pe jos, primarul Copșei Mici începe să stea: pe la ușile de la București

Ajuns la București în urma unei drumeții de peste 327 de km, Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, spune că partea cea mai grea a protestului său acum urmează. Luni și marți, primarul are programate întâlniri cu reprezentanți ai diferitelor structuri guvernamentale, cu scopul de a debloca situația apei potabile.

La trei zile după ce a ajuns la București pe jos, primarul Tudor Mihalache a început periplul pe la autoritățile centrale, pe care încearcă să le convingă de faptul că de acestea depinde deblocarea proiectului de apă și canalizare din Copșa Mică. Prima oprire a fost la ora 10:00, la Administrația prezidențială. „În petiţia pe care o voi depune aici, îi solicităm preşedintelui să vegheze la respectarea legilor de către Guvern. Pentru că sunt astăzi aici din cauza faptului că Ministerul Mediului nu a respecta legile, ordonanţele şi Hotărârile de Guvern emise în anii anteriori”, a publicat Mihalache pe pagina de Facebook dedicată ineditului său protest, denumit „El Camino”.

Pelerinajul celui care conduce orașul Copșa Mică de mai bine de 12 ani continuă cu instituțiile considerate direct responsabile de deblocarea proiectului de alimentare cu apă potabilă: Guvern și Ministerul Apelor și Pădurilor. În dimineața zilei de marți, primarul orașului Copșa Mică are programată și o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Mediului. Întâlnirile cu autoritățile sunt considerate cea mai dificilă parte a protestului. „Cum poate sa ne ajute Guvernul: 1) Ministerul Mediului sa închidă convenția de finanțare astfel încât sa putem aplica pe fonduri europene. 2) Ministerul Apelor și Pădurilor sa dispună AN Apele Române să respecte legea apelor și viața cetățenilor și să pună în siguranță resursa de apă de la Barajul Ighiș (împrejmuire, igienizare, pompare apă în baraj) și asta nu pe cheltuiala noastră, așa cum vor (și nu e normal). 3) Premierul să asigure 3.000.000 lei din fondul de rezervă pentru echilibrare buget și investiții rapide în stația de apa preluată de curând de la SC Sometra SA”, enumeră primarul principalele solicitări.

Aceste solicitări își au originea în proiectul din 2006 al Ministerului Mediului din acea vreme, care a demarat proiecte de 20 de milioane de euro în Copșa Mică. Cel pentru introducerea apei potabile și realizarea canalizării s-a blocat în 2009, odată cu întreruperea finanțării. Constructorii au dat în judecată Primăria pentru recuperarea banilor investiți și a daunelor, cu toate cu finanțarea era, de fapt, asigurată din bugetul central. În cele din urmă, instanțele au decis că Primăria trebuie să se descurce în a obține fondurile necesare, asta în condițiile în care doar penalitățile solicitate de constructori acoperă bugetul pe un an întreg.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, n-ar fi fost mai eficientă o "audiența" la Sfântul Petru?...
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Pai clar ca politicieni au bani pt alte proiecte nu pt cele vitale cetățeanului de rind poate pt vreo telegondola sau te miri ce
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus