Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
5°C

Orașul adesea atacat, dar niciodată cucerit – Sibiul în filmul lui Dumitru Budrala

Orașul adesea atacat, dar niciodată cucerit – Sibiul în filmul lui Dumitru Budrala

Filmul dedicat aniversării celor 825 de ani de la prima mențiune documentară a Sibiului va avea lansarea oficială în prima zi a Festivalului Astra Film, în prezența regizorului Dumitru Budrala. “Este imposibil să surprinzi toată istoria acestui oraș în câteva zeci de minute și de aceea filmul nu face asta. Face, însă, altceva: prin prezentarea câtorva dintre perioadele dramatice ale istoriei orașului precum și a câtorva  dintre momentele de glorie, filmul deschide apetitul pentru o poveste fascinantă, aceea  a Sibiului“- spune Dumitru Budrala.

Fragmentele din istoria Sibiului surprinse în film reușesc, într-adevar, să stârneasca interes, fie că este vorba picanterii specifice secolului, fie că se vorbește despre clipe de cumpănă.

“Sibiul este”, spune autorul, “orașul adesea atacat, dar niciodată cucerit, o comunitate nu de puține ori încercată”. Acest lucru a contribuit fără îndoială la titlul de capitală militară a Transilvaniei, de necontestat în istorie.

Mai există multe aspect legate de valoarea documentară a filmului. Unul dintre ele este muzica scrisă pentru film ce contribuie la amprenta istorică și locală. Muzica originală a filmului este semnată de organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, Brita Flach Leutert originară din Norvegia. Leitmotivul muzicii din film se bazeaza pe o melodie care a fost cântată aici în Sibiu în secolul XIII, prelucrată de ea. Brita a găsit această melodie transcrisă pe note într-o carte veche bisericească din Cisnădie (vedeți imaginea alăturata).

Filmul lui Dumitru Budrala are 26 de minute, iar realizarea lui a durat un an de zile. Proiectul a fost cofinanțat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu și s-au folosit cele mai moderne echipamente și mijloace.

Cine este Dumitru Budrala?

Dumitru Budrala este regizor și doctor în antropologie vizuală, autor de filme antropologice și documentare, de cărți și articole de specialitate. A fondat in 1993 Festivalul Astra Film, un proiect pionier în această regiune a mapamondului, devenit între timp  unul dintre cele mai reprezentative evenimente pentru profesioniștii din industria cinematografică, pentru academicieni si cinefili.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

Teo

Acum 5 ani

Sibiul a fost partial cucerit de nesimtirea si lipsa de educatie a multora care traiesc aici, de tiganii care cersesc, de cei care lasa mizerie pe unde trec,de cei care conduc harburi second hand cu boxele la maxim.Orasul va fi cucerit integral daca noi vom ramane indiferenti la ce se intampla in jurul nostru,la valul de grobianism la care suntem in permanenta supusi(pentru ca raul sa triumfe. e suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ionel

Acum 5 ani

Foarte bine ca a fost cucerit, nu doar sibiul, ci si alte orase din Transilvania. In Transilvania, elita educata nu mai este de ceva vreme in tara! O veti gasi aleator prin capitala, sau ma rog, pe ici colea, izolati, iar majoritatea peste granite. Normal, cineva trebuie sa vina sa le ia locul! Vin oltenii, moldovenii etc romani de-ai nostri. Peste 10 ani vor veni rromii din urma, cand se va termina si rezervorul oltenesc/moldovenesc. Eu nu-i plang pe sibienii autentici. I-am cunoscut, am trait printre ei multi ani. Isi merita soarta; pe langa glumite de prost gust facute pe coridoare, nu s-au etalat cu nimic spectaculos. Tradari, barfe, blaturi, mistouri de prost gust. Asa ca sa nu ne imbatam cu apa rece! Foarte bine ca vin oltenii in sibiu! Sper sa se schimbe fata orasului in care nu se intampla nimic, in care nu auzeai nimic, orasul mort de plictiseala, mort de indolenta, orasul fara initiativa, orasul mort!
Raspunde

Lotrinel Tigmandrescu

Acum 5 ani

Oltenia uber alles! Ce nu au reusit cuceritorii in istorie, am reusit noi! OLTENIA ETERNA TERRANOVA!
Raspunde

sibiu

Acum 5 ani

Lotrinel?!?!? te regasesti in cele spuse de Teo? Baravo, dar nu se iarta. Stai jos.
Raspunde

Omg

Acum 5 ani

Funny guy! Oltenia unter alles!! Acesta e motivul pt care fugiti de-acasa. Din punctul meu de vedere sunteti bineveniti, cunosc multi olteni foarte ok.
Raspunde

ciobanul

Acum 5 ani

ce intlegi tu Ionel oras mort ? , faptul ca la atatea festivaluri cite are sibiul in fiecare an ! , nu avem si,,festvalul prazului,, , atunci ar fi viu ? . sau poate faptul ca parcati neregulamentar in portile oamenilor, si aveti posibilitatea sa etalatii tupeul si lipasa de educatie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus