Marţi,
13.04.2021
Parțial Noros
Acum
17°C

Hipermarketul de pe Calea Cisnădiei a trecut de prima consultare publică: „se propune amenajarea unui sens giratoriu“

Hipermarketul de pe Calea Cisnădiei a trecut de prima consultare publică: „se propune amenajarea unui sens giratoriu“

Faza incipientă de elaborare a Planului urbanistic zonal pentru construirea unui hipermarket la ieșirea din Sibiu, pe Calea Cisnădiei, a trecut de etapa informării și consultării publicului, anunță reprezentanții Direcției de amenajare a teritoriului și urbanism, din cadrul Primăriei Sibiu. În cadrul acestei etape se anunță faptul că, pentru acest proiect, este necesară amenajarea unui nou sens giratoriu la intrarea în oraș, lucrare care va duce la demolarea unor garaje.

PUZ-ul pentru scoaterea unui teren de aproximativ 7.500 de mp din categoria de folosință ”zonă verde cu rol de agrement” în cea de ”zonă cu funcțiuni comerciale” a fost supus consultării publice în cea de-a doua jumătate a lunii august, se arată într-un raport al Urbanismului din cadrul Primăriei Sibiu. Respectivul PUZ a fost inițiat de către firma Total NSA, din Săliște, care este deține respectivul teren, și care intenționează ca pe aproximativ 5.000 de mp din acest teren să construiască un hipermarket. Deocamdată, pe terenul delimitat de Aleea Streiu și Valea Săpunului este amenajat un teren de minifotbal.

Pentru PUZ-ul de schimbare a funcțiunii terenului, administrația locală a solicitat parcurgerea unei prime faze denumită ”aviz de inițiere”, care a inclus și o informare și consultare publică, derulată atât de reprezentanții Primăriei, cât și cei ai investitorului. Potrivit raportului întocmit în cadrul acestei etape, pe terenul pe care se intenționează construirea hipermarketului au fost amplasate panouri cu acest proiect și a fost transmisă o adresă Grădiniței nr. 43, în calitate de proprietară de teren în zona studiată. Totodată, se mai arată în raport, au fost trimise adrese și către nouă asociații de proprietari din zonă.

Un nou sens giratoriu va duce la demolarea de garaje

Singurii care au solicitat lămuriri au fost reprezentanții asociației de proprietari CT 10/2 și cei ai locuitorilor din blocul 113 (29), aflat în vecinătatea terenului a cărui schimbare de destinație este în curs de aprobare. „Accesul auto și pietonal în incinta parcelei care a generat PUZ-ul se va realiza exclusiv din Calea Cisnădiei, conform Planului de reglementări urbanistice. Funcțiunea parcelei va fi comercială, cu serviciile aferente, și nu de locuire. Se dorește realizarea unui hipermarket și nu a unui imobil de locuințe colective“, au răspuns investitorii la întrebările legate de acces și la temerile referitoare la faptul că, pe respectivul teren, ar putea apărea noi blocuri.

Proprietarii din zonă și-au exprimat îngrijorarea și în ceea ce privește posibila creștere a traficului auto și creșterii cererii de locuri de parcare. „În urma studiului de trafic se propune realizarea unui sens giratoriu cu avizul Poliției rutiere Sibiu, în vederea decongestionării circulației conform planului de reglementări urbanistice. Locurile de parcare necesare obiectivului de investiții propus se vor realiza exclusiv pe terenul proprietate privată”, au mai răspuns investitorii, potrivit raportului de informare publică elaborat de reprezentanții Primăriei Sibiu.

Doar că pentru amenajarea acestui sens giratoriu este necesară demolarea unor garaje aflate între Calea Cisnădiei și terenul pentru care este propusă investiția (garaje construite de-a lungul Văii Săpunului, aproximativ). „Garajele existente sunt realizate pe domeniul public. Desființarea acestora este necesară pentru realizarea sensului giratoriu propus. Se va restudia amplasarea locurilor de parcare existente”, mai arată reprezentanții investitorilor.

De ce construcții pe un teren cu destinația zonă verde cu rol de agrement?

Una din întrebările ridicate de locuitorii din zonă este de ce se discută despre ridicarea unor construcții pe un teren care, în Planul urbanistic general al orașului adoptat în 2011, este prevăzut cu destinația ”zonă verde cu rol de agrement”. „Instituirea funcțiunii prin PUG Sibiu (…) s-a realizat pe un teren proprietate privată înscris în cartea funciară ca și teren de construcții și zonă verde, parc etc. Prin investiția propusă, beneficiarul dorește să-și exercite drepturile legale asupra terenului deținut în proprietate, conform Noului Cod Civil, a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții actualizată – și a reglementărilor locale în vigoare”, este răspunsul investitorilor.

Situația acestui proiect a fost comentată, pe rețelele de socializare, și de Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România filiala Sibiu – Vâlcea. „Aparent una din erorile PUG-ului este stabilirea de spații verzi cu rol de agrement pe un teren privat, despre care însă informația primită de elaborator era că ar fi al primăriei. Dacă ar fi știut că e privat, poate căuta alte soluții tehnice de ameliorare a lipsei de spații verzi de folosință comună in cartier. Poate găsea un compromis“, a amintit arhitectul sibian.

foto plansa articol hipermarket

Potrivit documentației urbanistice inițiate, înălțimea maximă a clădirilor ce ar putea fi ridicate pe acest teren ar fi de 20 de metri (punctul cel mai înalt al acoperișului), regimul de înălțime maxim permis fiind de maxim cinci niveluri supraterane (parter, trei etaje plus mansardă sau etaj retras, de exemplu) și unul subteran. De asemenea, regulamentul mai prevede obligativitatea menținerii sau creării unor spații verzi și plantate de cel puțin 20% (aproximativ 970 de mp, raportat la terenul în discuție). Pentru finalizarea documentațiilor urbanistice necesare mai este necesar un nou aviz, unul tehnic, pentru care urmează o nouă etapă de consultări publice.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Cyp

Acum 3 ani

Toate garajele construite pe domeniul public ilegal ar trebui demolate. Sunt urate in primul rand iar in al doilea rand s-ar mai produce cateva noi locuri de parcare. Pe locul unul garaj pot fi parcate minim 2 masini.
Raspunde

x

Acum 3 ani

Nu sunt ilegale. Primaria incaseaza "chirie" pentru fiecare si au fost ridicate cu acordul acesteia.
Raspunde

Radu

Acum 3 ani

Se stie ceva despre zona verde dintre "blocul cu bariera" si terenul de fotbal?
Raspunde

Odin

Acum 3 ani

Aberatii fara utilitate sustinute cu mita de catre asa-zisi dezvoltatori imobiliari intr-o zona sufocata deja de incompetenta primariei.
Raspunde

...

Acum 3 ani

La vremea respectiva am fost placut surprins de luarea de pozitie a d-lui arhitect Găvozdea si sincer ma asteptam ca el si altii din breasla dansului sa incerce si un exercitiu de imaginatie pe situatia creata de aceasta eroare de PUG pentru care nimeni nu este tras la raspundere. Este intradevar un demers util si necesar pentru aceasta zona ceea ce se face acolo? Plusuri si mai ales minusuri as fi vrut sa aud "oficial" din partea unor oameni care chiar stiu cu ce se mananca urbanismul, arhitectura si altele conexe. Din pacate vad ca toata lumea tace (ca si in restul anilor scursi dupa '90) si tagma de la carma face exact ce vrea (investitorul) cu orasul asta... Pacat domnilor...
Raspunde

Sibian si locatar 100%

Acum 3 ani

Ce prostie. Asta mai lipsea in aceasta zona. Doar atat as dori sa intreb, spaga la cat se ridica?
Raspunde

LOCATAR ALEEA STREIU

Acum 3 ani

Nu inteleg cum este dat avizul de constructie deoarece pe diagonala locatiei unde se construieste hipermarketul se afla la aprox 2 metrii MAGISTRALA DE APA A SIBIULUI !!! Mai oameni buni voi aveti capul pe umeri!!!?? Va dati seama ce inseamna acest lucru????!!! Acesti asa zisi oameni de afaceri au vrut sa fraiereasca in decursul timpului alti oameni de afaceri de nenumarate ori pentru vanzarea terenului pentru construirea de bloc, dar nu au reusit pentru ca au fost informati din timp de locatarii din zona in legatura cu magistrala de apa!! Dar totusi in prezent au reusit sa ascunda fata de primaria din sibiu ca pe terenul respectiv este MAGISTRALA DE APA A SIBIULUI iar primaria se pare cu nu cunoaste ascest aspect !
Raspunde

Radu

Acum 3 ani

money talks.
Raspunde

Roman

Acum 3 ani

Ba frate dar daca stai acolo inseamna ca auzi si tu ce galagie e cu jegul ala de teren de fotbal sau nu te deranjeaza? Am prieteni care si-au vandut apartamentul din cauza lor. Ti se pare normal? Lasa-i sa faca market ce vor ca si asa e varza zona. Decat tiganii aia mai bine aeroport!
Raspunde

a

Acum 3 ani

"a trecut de prima consultare publică": va exista si o doua? Informare ca informare, dar ce inseamna consultare? adica ce parere ai? dar ce ii intereseaza? nu fac tot ce vor? ca tot este proprietate privata... N-au fost in stare sa rezolve intersectia Siretului cu Cisnadiei poate prin construirea unui giratoriu cam inghesuit si vor realiza putin mai incolo altul, sunt curios cum va fi abordat acesta de autobuze sau camioane cu semiremorca. In orice caz, se dau jos niste garaje mizerabile dar TACUTE si se va construi un hipermarket ZGOMOTOS.
Raspunde

WWW

Acum 3 ani

Daca hipermarketul e zgomotos,da aia ce joaca fotbal ca orbii ce zici?da nu stii ca nu stai acolo asa-i? Bah va dati ca parerea si habar n-aveti... Si ne mai miram.de maimutele care ne conduc? Ne meritam soarta...
Raspunde

Traian

Acum 3 ani

Lăsați prostiile de genul ăsta și mai bine decongestionati zona prin construirea unei străzi care sa lege calea CisnădieI de drumul Dedeman - Mihai Viteazu. Sensul giratoriu în acest loc este bun dar numai pentru așa ceva. Efectiv primăria Sibiului și a Cisnădiei nu este nici conștientă de blocajele rutiere din zona. Treziti-va !!!
Raspunde

LOCATAR

Acum 3 ani

Da, este adevărat ca pe diagonala terenului este magistrala de apa a Sibiului, dar este și mai adevărat ca pe latura sudica a terenului, adică cea care desparte de noul cartier este magistrala de gaz a Sibiului. În legislație scrie clar ca este interzisa construirea la o distanta mai mica de 50 de metri de magistralele de gaz. Având în vedere aceste atenționări de existenta de Magistrale de Apa și Gaz, cum ați putut sa ajungeți la dezbateri publice încălcând legea stimata Primărie a Sibiului????
Raspunde

...

Acum 3 ani

ia fa o sesizare la dna si spune tot ce stii. sigur vor urma anchete. acceseaza linkul: http://www.pna.ro/sesizare.xhtml si scrie fara frica
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

De aprox. 15 ani societatea Constrcutii SA a tot încercat sa vândă terenul și nu a reușit deoarece de fiecare data se escava și se localiza conducta imensa de apa care trecea prin aprox. diagonala terenului. Numai ca surpriza, în cele din urma au reușit sa vândă terenul la o firma " ... Total..." iar aceștia vor sa construiască prin acordul primăriei. În atenția primăriei Sibiu: NU SE POATE CONSTRUI NIMIC PE ACEST TEREN!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ilie

Acum 3 ani

Toti care si-au cumparat locuinte pe Cal. Cisnadiei vor avea in sfarsit un magazin de unde sa-si faca cumpartauri, fara sa mai suporte calvarul traficului din oras. La acest aspect trebuia sa se gandeasca Primaria Cisnadie, nu cea a Sibiului. Este necesar un magazin, mai sunt necesare o gradinita, o scoala si un parc/loc de joaca. Sa speram ca cineva se va gandi la toti oamenii de acolo.
Raspunde

In atenția d-lui Ilie

Acum 3 ani

Nu credeți ca era mai util sa va fi construit o străda ca sa ajungeți mai ușor pe Mihai Viteazul iar de acolo aveți n alternative, decât un supermarket neconstruibil si îngrămădit lângă doua blocuri ?
Raspunde

X

Acum 3 ani

Exista un magazin interex la doar 100 m distanță...sau 200...inchis! A gâtui șoseaua cu un giratoriu acolo mi se pare inconștientă
Raspunde

sibian100%

Acum 3 ani

Ciobanii imputiti au cucerit Sibiul cu banii lor unsurosi,evaziunea fiscala este principiu de baza la hotii acestia.De ce dracu daca au bani nu au cumparat fostul Interex.Oamenii din zona sunt niste papa-lapte daca nu ies in strada sa ocupe caile de acces catre proiectatul magazin.
Raspunde

100%sibian

Acum 3 ani

Desi aici problema parcariilor este de multi ani dupa ce societatea Constructii SA trasat abuziv un gard furand practic din teritoriul public o suprafata importanta, zona respectiva nu a fost amenajată intenționat, respectiv aprox. 70% din strada Aleea Streiu a rămas nereabilitata pentru ca SC Construcții SA sa poată vinde firmei Total Net SRL. În concluzie afacerea s-a realizat cu sprijinul unor persoane din Primăria Sibiu sau/ și Consiliul Județean. Coruptia își face legea, sper ca DNA-ul sa se autosesizeze măcar în ultimul ceas!
Raspunde

unu

Acum 3 ani

Oare cand o fi fost consultat publicul ????
Raspunde

Mary

Acum 3 ani

Vreau sa rog pe cei RESPONSABILI de aprobarea roiectul hipermarket-ului de pe Calea Cisnădie sa fie atenti ce aproba (ptr ca nu miroase a bine) si sa se afle a cui a fost interesul construirii unui hipermarket in aceasta zona si cum s-a obtinut acest teren, pentru ca e foarte clar ca nu este interesul locatarilor, zona fiind deja foarte aglomerata.
Raspunde

Calin

Acum 3 ani

TOTAL NSA egal senator ....fost.......ghici cine?
Raspunde

Magor Sasz

Acum 3 ani

Orice sa se faca acolo numai terenul de fotbal sa dispara. Sunt oameni care si-au vandut apartamentele din cauza celor care joaca fotbal zi de zi pana la ore trecute de miezul noptii adesea. N-am nimic cu fotbalul dar animalele care se perinse pe acolo cica sa joace fotbal nu vreau sa le mai vad. Ani de zile au functionat fara autorizatie ca cica e spatiu verde si ca nu au nevoie. Sper sa dispara si sa se faca ceva pt locuitorii din zona exasperati de nocturna, manele, gratare la -20 grade , injuraturi si urlete ca in satra. Fotbal se joaca pe stadion nu la 30 m de blocuri unde mai vor oamenii sa se si odihneasca dupa o zi de munca. Sa il io pe ala care vrea sa stea 24 din 24 langa huligani si dupaia sa zica ca nu vrea supermarket sau orice altceva in loc. Oricum nu exista un magazin ca lumea in zona pt nr de locuinte. Ar fi bine sa amenajeze si Valea Sapunului ca e varza! Sa se faca parcari si supermarket! Se numeste mode4n
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus