Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ciao Italia, benvenuti România! Cronică de două restaurante

Ciao Italia, benvenuti România! Cronică de două restaurante

Trebuie făcută precizarea că am mers la Trattoria a doua zi după o experiență la limita imposibilului, la un restaurant de cartier, undeva în Hipodrom. Prin prisma acestei comparații, părerile ar putea deveni puțintel subiective. Dar măcar am realizat că un restaurant care ține la nume nu se va compara niciodată cu o semi-cantină ascunsă printre blocuri. Măcar să știi cu ce așteptări te duci la masă.

Prima impresie a fost una a unui restaurant “de fițe”. Clienții terasei se încadrau în media +30, venituri peste medie, îmbrăcați ca să-și arate statutul și nu ca să nu le fie frig. Conversații liniștite, probabil decente, fără să ridice nimeni tonul peste decibelii celorlalți. Asta până când la masa din spate, alături de una dintre angajate s-au așezat 4-5 hăndrălăi guralivi, agresivi în gesturi și deranjați inclusiv prin aspect. Noroc că n-am mai stat mult în această atmosferă.

Să revenim la ordinea cronologică. Cu o zi înainte am mers la Alaadi de pe strada Mirăslău. Un coleg ne-a spus că localul a fost proaspăt renovat peste vară și că poate merită să vedem ce-i acolo. Am fost, am încercat mâncarea și a doua zi am constatat că restaurantul respectiv fusese ”călcat” de noi în primăvară. Așa că pentru cultura gastronomică a sibianului poate că nu era foarte reprezentativ. Așa că ne-am reorientat rapid și am găsit Trattoria Ciao Italia. Ăla de lângă Cotton, ca să ne înțelegeți mai bine.

Am comandat bruschete, coaste de porc, pui la cuptor (“al forno”, cum spune meniul cu specific italian) și tiramisu.

Bruschetele au fost cinstite, așa cum trebuie să fie – aromă vagă de usturoi, puțin ulei de măsline (nu să te îneci în el) și roșii (care puteau fi mai gustoase, dar deh, nu aleg eu furnizorul).

IMAG0606-20171015-181307381

Pentru puiul al forno, o bilă albă mare bucătarului. Mâncarea nu a fost nici prea fierbinte, nici rece. Crusta de parmezan a fost nici prea arsă, nici nefăcută, dar suficient de întremată cât să țină tot sosul moale de dedesubt. Un sos alb foarte gustos, cu mazăre gătită corect, al dente. Și pieptul de pui, pretextul pentru sosul delicios, a fost exact cum trebuia. Poate aș fi tăiat felia de carne ceva mai subțire, oricum nu am reușit să termin porția.

IMAG0614-20171015-201126867

Coastele de porc au fost foarte bune, pentru un meci cu prelungiri și multe beri care să le ”adape”. Însă așa, pe sec, costițele au părut puțin ciudate. Baițul în care au fost pregătite mi s-a părut că are gust de tocăniță. Am tot curățat cu cartofii sosul de pe ele, dar din păcate tot am rămas cu gustul respectiv pe limbă. În rest, foarte bine pregătite.

IMAG0610-20171015-181308429

Tiramisu, pe de altă parte, nu recomand deloc. Deși a fost preparat cu pișcoturi, nu cu blat, așa cum se întâmplă des la restaurantele din oraș, crema nu avea nicio legătură cu prăjitura tradițională italiană. Frișcă din spray în loc de mascarpone și ou crud… mai bine lipsă. La o prăjitură de 14 lei bucata, ai pretenții. Tarta cu ciocolată albă a fost foarte bună pentru un om care oricând va prefera prăjiturile de ”laborator” celor făcute în casă.

IMAG0617-20171015-181309151

Nu aceleași pretenții le-am avut cu o zi înainte la Alaadi: ciorbă de burtă, ciorbă țărănească, ficăței de pui, tochitură țărănească și șnițel de pui cu cartofi prăjiți a fost mâncarea care ne-a făcut să ne dăm seama mai clar dintre cele două restaurante. Ciorba de burtă, altădată lăudată de noi, acum a fost străvezie și fără gust, ficățeii de pui au fost arși, tochitura îndesată cu ingrediente de la Profi, iar șnițelul prea tare. Iar la preț, apropape nicio diferență: la Alaadi am plătit 88,5 lei, iar la Trattoria – 102 lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, cu ce-am păcătuit de simți nevoia sa ne "exciți" mai nou cu doua oferte de nerefuzat?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus