Vineri,
27.01.2023
Innorat
Acum
1°C

#metoo în Sibiu: Tot mai multe sibience spun că au fost hărțuite sexual

#metoo în Sibiu: Tot mai multe sibience spun că au fost hărțuite sexual

Fenomenul #metoo a luat amploare în ultimele zile. Acesta s-a răspândit nu doar în afară, ci a ajuns și la Sibiu. Mai multe postări de pe Facebook vorbesc de la sine despre hărțuire sexuală. Femeile scriu despre întâmplări simțite pe propria piele de care, până acum, le-a fost fie rușine, fie frică să vorbească. Majoritatea postărilor fac referire la limbajul „porcos” pe care trebuie să-l audă din partea bărbaților, a fluieratului sau chiar și mai rău a masturbatului în fața lor. Turnul Sfatului a cerut și părerea directorului A.L.E.G care spune că această campanie este binevenită, deoarece majoritatea femeilor hărțuite sexual le este frică sau rușine să recunoască prin ce trec. 

Câteva femei curajoase din Sibiu, au postat pe paginile lor de Facebook sub hashtag-ul #metoo ceea ce li s-a întâmplat, în speranța că alte femei vor lua exemplul lor.

„Nu-i OK că suntem văzute în continuare ca o marfă”

Ioana povestește cum i-a fost frică să meargă pe stradă și cum era trasă de haine. „Nu, nu e ok să mergi pe stradă cu telefonul pregătit să suni la 112 pentru că se ține după tine de minim cinci minute, te trage de haine și îți aruncă cuvinte ostentative când reușești să scapi. Nu e ok să îți auzi inima cum îți bate în gât de frică când îi simți pașii rapizi în spate și îți dai seama că încă te urmărește. Nu e ok să te gândești să o iei pe drumuri alternative ca să nu îți afle adresa de acasă. Iar o parte a societății, prin vocea ei tacită, întărește ideea că agresiunea sexuală, la orice nivel ar fi ea, e ok, <<se mai întâmplă>>. Odată era ok și să arzi femei pe rug sau să trimiți copii în cruciade”, este postarea acesteia. Aici, nici comentariile nu s-au lăsat așteptate, scoțând la iveală alte cazuri de genul. „Acum câțiva ani, și eu am fost agresată pe strada fără sens și pălmuită și zgâriată pe picioare. Nu, nu-i OK că suntem văzute în continuare ca o marfă”, sunt cuvintele unei alte femei.

La 12 ani, vecinul i-a pus mâna pe sâni

Mergând pe același fir #metoo, Loredana a postat pe Facebook o amintire mai puțin plăcută din copilărie, pe care nu a putut să și-o șteargă din minte. Ea vorbește despre cum un vecin de la bloc i-a pus mâna pe sâni pe când avea doar 12 sau 13 ani. Zicându-le părinților, aceștia au crezut-o și au luat atitudine. „Unul dintre vecinii cei mai populari de la bloc (adică toată lumea îl ştia), unul de dădea din gură mult şi râdea zgomotos de mai multe ori la rând mi a pus mâna pe piept. Le-am spus părinţilor mei, iar ei m-au crezut. A încercat să mă umilească în public spunând în gura mare cum de am putut să spun aşa ceva despre el. Le-a plâns în fața părinților mei cu lacrimi de crocodil că el nu ar fi făcut aşa ceva. Am rămas cu asta în minte peste ani. Şi a însemnat atât de mult pentru mine că ai mei mă crezuseră. Sprijinul lor a fost atât de puternic pentru mine încât nu a rămas nicio rană. Doar o amintire plină de dezgust la adresa celui om care părea mare dar era defapt atât de mic. Au fost ele şi altele demne de #metoo. Dar, cred că asta e o ocazie bună să le mulțumesc pentru prima oară părinților mei pentru un gest atât firesc. Însă câţi părinţi fac la fel într-o situaţie similară?” este postarea acesteia.

O altă tânără din Sibiu alături de #metoo a postat un mic text și un gif. „Pentru că nu sunt în stare să mă iau în serios la absolut nici un capitol şi pentru că introspecţia a cedat demult locul unui Joker smile, pot să zic atât la capitolul #metoo”, este textul care însoțește gif-ul prin care o femeie este bucuroasă să audă că un anumit „el” este mort.

„Un libidinos s-a masturbat în autobuz lângă mine”

O tânără din Sibiu a povestit că a văzut, în spatele unei stații de autobuz de pe Rahovei, un bărbat care se masturba. Asta, chiar dacă în zonă erau nu doar adulți, ci și copii. Spunându-i că va suna la 112, acesta a plecat de acolo.

O postare făcută din Sibiu ilustrează mai multe situații neplăcute în care a fost pusă o femeie, în mai multe locuri din țară. Prin simplul fapt că aleargă foarte mult, și-a făcut mai mulți „admiratori” care nu se sfiesc să o fluiere, să îi pună piedici sau să-i adreseze cuvinte „scârboase”. „M-am înfuriat pentru că nu mai am 12 ani, atunci când un bărbat m-a pipăit pe sâni în centrul Craiovei, nu mai am nici 16 ani, atunci când o mașină a oprit lângă mine când mergeam la rockotecă și doi tipi au încercat să mă bage înăuntru, nu mai am nici 20 de ani, atunci când mergeam cu 601 și un libidinos s-a masturbat în autobuz lângă mine și colega mea de cameră, nu mai am nici 23, 24 sau 25 de ani atunci când simțeam frică și rușine când mi se strigau porcoșenii pe stradă. Acum, sunt o femeie de peste 30 de ani căreia nu-i mai e frică și nici rușine. Așa că atunci când alergam în parcul central din Bistrița și niște băieți s-au luat de mine, m-am oprit. Le-am spus că asta se numește hărțuire sexuală și că pot chema poliția. Au tăcut șocați, iar unul dintre ei mi-a spus că mi-a făcut un compliment. Nu, ăsta nu e compliment, hărțuirea sexuală nu e niciodată un compliment. În Făgăraș, când un bărbat de peste 70 de ani s-a luat de mine, m-am oprit. I-am spus că e rușinos ce face, că ar putea fi bunicul meu și nu cred că ar vrea ca nepoatele lui să fie hărțuite în felul acesta. La Corbu, când alergam seara pe malul mării și plaja era goală, mi-a fost frică, deși mi-am promis că nu-mi va mai fi niciodată frică. Un grup de bărbați s-a așezat în calea mea și nu m-a lăsat să trec. Râdeau, mă invitau la petrecerea lor, spuneau că vor să alerge cu mine”, scrie ea. Pe lângă asta, menționează și faptul că femeile s-au obișnuit cu agresiunea sexuală și că totul a intrat într-o normalitate. „Ne-am obișnuit ca agresiunile sexuale să facă parte din banalitatea vieții noastre și mă bucur că hashtag-ul #metoo le scoate de acolo și le incriminează. Mă bucur că toate prietenele mele povestesc acum pe Facebook experiențele lor, mă bucur că rușinea victimelor se transformă în rușinea agresorilor. Dar acesta e doar începutul. Mai avem mult până când n-o să ne mai fie frică și până când oamenii din jur vor interveni de fiecare dată când unul sau una dintre noi trăiește o astfel de experiență”, subliniază ea.

„E un fenomen care trebuia să iasă la suprafață”

Camelia Proca, director al Asociației A.L.E.G, care se luptă pentru libertatea și egalitatea de gen este de părere că acest fenomen scoate la iveală lucruri care există, dar despre care nu se prea vorbește. Și ea, la rândul ei a fost hărțuită sexual, motiv pentru care a decis înființarea acestei asociații. Chiar dacă acum, Camelia nu vrea să dea mai multe detalii despre „povestea” ei, spune că a trimis-o unei autoare, care va scrie o carte despre hărțuirea sexuală. În cadrul asociației, întâlnește multe cazuri de hărțuire sexuală, doar că majoritatea femeilor, din varii motive nu depun și plângere. „E un fenomen care trebuia să iasă la suprafață. Femeile de bună voie își povestesc întâmplările. Unele sunt mai grave, ar fi putut deveni plângeri penale, iar altele sunt de genul hărțuirilor stradale cu care până la urmă se confruntă orice femeie la un moment dat în viață. Dar nu înseamnă că sunt niște banalități. Sunt niște lucruri care le deranjează, din moment ce ajung să fie povestite, acum, în contextul acesta. Și sunt, de multe ori, lucruri ascunse, despre care nu vorbesc, pentru care, de cele mai multe ori, este învinovățită victima. Eu cred că acesta este principalul motiv pentru care nu avem plângeri pe hărțuire sexuală pentru că atitudinea societății, de cele ma multe ori, aceasta este. Atunci când faci o plângere la Poliție, primele întrebări sunt de genul: De ce erai singură acolo?, Ce-ai consumat?. Cumva, de ce erai tu la locul respectiv. Nu se pune problema de ce și-a permis cineva să treacă fără voia ta de limita spațiului tău personal”, spune Camelia Proca.

„Se pleacă adesea de la premisa că victima s-ar putea să mintă”

În cazul în care, totuși, femeile se hotărau să depună plângere, mai întâi, trebuiau să dovedească polițiștilor că sunt de bună credință, fiind verificate. „Aceste forme de violență împotriva femeilor intră încă la infracțiunile pentru care nu se depun instant eforturi serioase de a identifica și pedepsi agresorul. Se pleacă adesea de la premisa că victima s-ar putea să mintă, că vrea să ascundă ceva, îi e rușine de ce a făcut și acum o dă la întors. De multe ori, asta este ceea ce ne spun victimele”, explică directorul A.L.E.G.

Când e hărțuire și când nu?

Totodată, ieșirea la suprafață a acestui subiect este un lucru bun. Cei mai mulți oameni nu cred că aceste lucruri se întâmplă, cel puțin nu în cercurile lor. „Eu cred că este foarte important că poveștile acestea trecute sub tăcere ies acum la suprafață și nu poți să negi că există o problemă când vezi cât de multe femei au ceva de povestit din sfera aceasta. Eu cred că ar trebui să fie un semnal de alarmă și ar trebui să conducă la niște îmbunătățiri în privința procedurilor de sesizare a acestor fapte. Numărul mare de femei care spun că au fost hărțuite sexual nu se reflectă în numărul plângerilor penale și de procese în instanță. Un rezultat al acestei campanii ar trebui să fie înlesnirea accesului victimelor la justiție”, mai zice Camelia. Limita dintre un comportament normal și unul de hărțuire este consimțământul. „Orice flirt sau avans, dacă este consimțit și de cealaltă parte, iese din zona abuzului. În momentul în care primești mesajul <<Nu, nu doresc!>>, trebuie să te oprești. E simplu”, concluzionează directorul A.L.E.G.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

#metoo !

Acum 5 ani

Ce aiureala chestia asta cu #metoo, vezi doamne toate sunt sau au fost hartuite acum.....Or sa ajunga sa zica ca is hartuite de culoarea rosie a semaforului, ca nu le lasa sa treaca strada....ahaha
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 5 ani

sau gasit toate strambele sa se deie hartuite de barbati care decat le zic chesti m-ai andraznete.pai nu m-ai poate omul sa se deie la o femeie ca imediat o hartuieste chiar daca ea e urata cu crengii
Raspunde

!

Acum 5 ani

asa urata nici nu pate sa fie ca sa se incurce cu un oltean
Raspunde

Johnny Bravo

Acum 5 ani

Parerea mea e ca sunt exceptii hartuirile sexuale la femei imbracate decent. O femeie imbracata decent are sanse sa fie hartuita cam cate sanse am si eu sa fiu jefuit printr-un cartier mai dubios
Raspunde

dinozaurul de tine

Acum 5 ani

Atunci sa umbli cu un caine de paza ca sigur o sa fii jefuit! Cel ce hartuieste o face nu dupa vestimentatia fetei ci datorita unei deviatii comportamentale a lui, adica e cam dus cu pluta....ca sa intelegi. Dupa logica ta, copii violati de parinti sunt vinovati de asta deaorece nu s-au imbracat decent?! Sau minorele? Cu specimene ca tine, vai de natia romana! Vai de specia umana!
Raspunde

Gruia

Acum 5 ani

O serenadă de bon-ton Îi cânt cu vocea-mi senzuală; Ea mă acuză, din balcon, De... hărţuire sexuală! (Amator de serenade - Nicolae Ghinoiu)
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 5 ani

Buna! Din pacate,dupa cite ''deste-n jos'' aveti ma tem ca v-ati chinuit inutil tastatura.Inteligenta e constanta dar populatia creste indecent de mult.
Raspunde

Johnny Bravo

Acum 5 ani

documentar instructiv : https://www.youtube.com/watch?v=s0bqrvnMdDo
Raspunde

Dumitru Bucuresteanu

Acum 5 ani

Pe cine hartuiesc si eu in orasul asta sa gasesc o shaorma de vita calumea?
Raspunde

Nemilosu

Acum 5 ani

Io o hartuiesc pe Olingpia Gafosdea
Raspunde

Time

Acum 5 ani

Si sibieni si olteni sunt hartuiti sexual, cei/cel mai hartuit/i sunt e-labarel aka e-manuel, gyuntar dela oyy si inca alte cateva pseudonime ale aceluiasi baietel abuzat continuu :)
Raspunde

Time

Acum 5 ani

..problema nu este abuzul aici, ci ca ii place, e in extaz, si semnalizeaza mereu ca mai vrea sloboz pe toate orificiile, de la tot mai multi.
Raspunde

Zexe

Acum 5 ani

Sa spuna si Frau Klaus! :)))))))))))
Raspunde

King Rocker

Acum 3 ani

"in cazul în care, totuși, femeile se hotărau să depună plângere, mai întâi, trebuiau să dovedească polițiștilor că sunt de bună credință, fiind verificate" Nu e ok. Orice femeie ar trebui să poată baga orice bărbat în pușcărie imediat pe baza unei simple plângeri, fara nici o verificare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus