Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Prelevare de organe la Spitalul Județean. De la un pacient de 48 de ani

Prelevare de organe la Spitalul Județean. De la un pacient de 48 de ani

În prima parte a zilei de sâmbătă, la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu s-a desfășurat o intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient de 48 de ani, aflat în moarte cerebrală.

La procesul de prelevare a organelor a participat o echipă de medici din București, de la Institutul Clinic Fundeni, respectiv o echipă de medici din Cluj-Napoca, de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal.

Echipa din București, coordonată de Dr. Lungu Vasile a prelevat ficatul pacientului iar echipa din Cluj, coordonată de Dr. Liviu Constantin, a prelevat rinichii donatorului. Procedurile de prelevare au început în jurul orei 9:30. După prelevare echipele de medici au plecat de urgență către centrele de transplant din Bucureşti şi Cluj.

„Multumim familiei pentru acceptul prelevarii de organe tinand cont de faptul ca exista foarte multi pacienti pe listele de asteptare. Organele prelevate sunt de calitate foarte buna si ne vor ajuta sa salvam vietile pacientilor primitori”, a declarat Dr. Liviu Constantin, medic primar urolog la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj Napoca.
Pacientul de 48 de ani a fost internat în data de  16 octombrie 2017, cu diagnosticul de accident vascular ischemic iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 19 octombrie ora 22.00.

organe operatie judetean spital

Diagnosticul de moarte cerebrală este stabilit de către Dr. Mihai Sava, medic şef Anestezie Terapie Intensivă SCJU Sibiu, în calitate de „key donation person”. De asemenea, Dr. Sava are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Acordul pentru donare a fost obţinut de la către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant care, după obţinerea acordului familiei pacientului, demarează procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.

 „Permanent depunem eforturi la nivel local pentru dezvoltarea acestei activitati esentiale in demersul de salvare a vietii cat mai multor pacienti. In acest sens, cand exista potentiali donatori, discutam cu familia, le explicam insemnatatea acestui gest, care, in fond este unul umanitar”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat ca şi centru de prelevare de organe, ţesuturi şi celule prin ordinul MS 1224/23 octombrie 2013. Prelevarea realizată azi la SCJU Sibiu este cea de-a doua din acest an.

operatie organe judetean

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

fost coleg de la Lazar

Acum 6 ani

Sache, mare om ai ajuns!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus