Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ministerul Justiției nu mai are bani pentru Tribunalul din Sibiu. Și ascunde adevărul

Ministerul Justiției nu mai are bani pentru Tribunalul din Sibiu. Și ascunde adevărul

La zece luni de la semnarea noului contract de finalizare a reabilitării și extinderii Palatului Justiției din Sibiu, avansul lucrărilor este de doar zece la sută. Explicația pentru ritmul extrem de încet al lucrărilor stă în celălalt indicator, avansul financiar al contractului, care este de doar cinci la sută. Pentru a nu-și asuma nicio responsabilitate, ministerul dă vina pe constructori.

Începute în 2011, lucrările de reabilitare și extindere (cu un nou corp) a Palatului Justiției din Sibiu au ajuns în etapa în care nu mai au asigurată finanțarea necesară. După finalizarea primului contract pentru acest obiectiv – cel din 2011, care a vizat în special consolidarea clădirii – Ministerul Justiției a semnat unul nou, în decembrie anul trecut, al cărui obiect era finalizarea reabilitării și extinderii Palatului Justiției. Termenul de finalizare a acestor lucrări se încheie la sfârșitul lunii iunie a anului viitor, însă este aproape imposibil să mai fie respectat.

Varianta Ministerului

28,7 milioane de lei este valoarea contractului semnat în decembrie anul trecut cu asocierea SC Inspet SA (firma care a lucrat și în prima fază) și Athenaeum Construct SA. ”Stadiul fizic al Contractului de lucrări care se derulează în prezent este de aproximativ 10%, iar cel financiar se situează în jurul valorii de 5%. Această diferență se explică prin faptul că antreprenorul general nu a înaintat, încă, spre decontare toate motivele executate în șantier”, se arată într-un răspuns al Ministerului, transmis la solicitarea Turnul Sfatului.

În același document, reprezentanții Ministerului invocă două motive pentru care lucrările au avansat atât de puțini: vremea și muncitorii. ”Motivele pentru care stadiul fizic, respectiv financiar, al lucrărilor de construcții executate au o valoare redusă, relativ la perioada de timp scursă de la semnarea contractului și până în prezent sunt: 1) imposibilitatea demarării lucrărilor de construcții imediat după semnare, în luna decembrie 2016, din cauza condițiilor meteo nefavorabile; 2) mobilizarea, de către antreprenorul general, a unui personal muncitor insuficient”, susțin reprezentanții Ministerului în răspunsul solicitat de către Turnul Sfatului.

Varianta constructorilor

Deși contractul a fost semnat în decembrie anul trecut, prima bugetare a lucrărilor de finalizare a reabilitării, reamenajării și extinderii Palatului Justiției a venit abia la sfârșitul lui martie anul acesta (la mai bine de o lună de la adoptarea bugetului de stat). „Ne-au transmis că bugetul alocat pentru lucrări anul acesta este de aproximativ 7%, adică vreo 2,1 milioane de lei. Ei, cu bugetul acesta ce mare lucru să faci? Vă dați seama că dacă era bugetată lucrarea, noi am fi lucrat. Noi și așa am lucrat acolo destul timp și fără bani. Nu sunt bani la buget, asta este problema”, explică reprezentanții antreprenorilor pentru Turnul Sfatului. Aceștia au și descris motivul pentru care, la Sibiu, ritmul lucrărilor a fost menținut scăzut. „Nouă ne pare rău că, în loc să muncim, trebuie să facem asta. Ministerul ne spune să aducem forță de muncă. Păi, noi aducem și ei muncesc, dar nu putem să îi aducem două luni ca să lucreze pentru cei trei lei cât a alocat Ministerul și apoi să îi trimitem acasă și să îi chemăm înapoi peste trei sau cinci luni când are Ministerul fonduri. Muncitorii trebuie să aibă un salariu lunar, constant, noi nu putem să îi aruncăm în stradă, să ne batem joc de ei. De aceea, am decis așa: cât ne-a alocat Ministerul anul acesta? Două milioane. Câți oameni ne trebuie pentru a derula lucrările de două milioane? 15 oameni, cărora să le putem asigura un salariu constant și care să poată realiza și lucrările din bugetul alocat de Minister. Și atâția am adus la Sibiu“, au explicat reprezentanții firmelor de construcții.

După mărirea salariilor au tăiat iar din buget

Firmele angajate să termine până în vara anului viitor lucrările la Tribunalul Sibiu aveau să afle că, de fapt, nu se vor putea baza nici pe cele două milioane de lei. La două luni după mărirea salariilor bugetarilor, Ministerul Justiției a revenit cu o adresă, în care anunța că fondurile alocate lucrărilor de la Sibiu se reduc de la cele aproximativ 2,1 milioane de lei anunțate în primăvară, la 1,6 milioane (aproximativ 5% din valoarea totală a investiției). Or, la momentul acestei reduceri, valoarea lucrărilor deja executate depășea cele 1,6 milioane de lei, arată constructorii. ” În acest moment noi lucrăm fără acoperire bugetară, adică pe banii noștri. Și vă dați seama că nu ne permitem să lucrăm prea mult, mai mult avem un ritm cât să supraveghem clădire”, explică reprezentanții firmelor. După reducerea de buget, cinci muncitori au fost dați afară.

De la Banca Mondială la bugetul de stat

Lucrările de reabilitare, reamenajare și extindere a Palatului Justiției din Sibiu au fost finanțate, inițial, printr-un împrumut pe care Ministerul Justiției l-a accesat de la Banca Mondială în anul 2004. Din acest împrumut ar fi trebuit reabilitate și modernizate sediile instanțelor din mai multe orașe ale țării. În 2010, Banca Mondială a decis să reducă din linia de finanțare asigurată Ministerului român, deoarece acesta nu reușea să cheltuiască banii. Acordul de împrumut a fost, mai apoi, din nou prelungit până în martie 2015. A urmat o a treia prelungire a acestui împrumut până la data de 31 martie 2017. ”Acordul cu Banca Mondială nu va mai fi prelungit după 31 martie 2017. Finalizarea lucrărilor la Tribunalul Sibiu, incluse în contractul ce urmează a se semna, va fi finanțată de la bugetul de stat după această dată”, răspundeau la solicitarea Turnul Sfatului, în septembrie anul trecut, reprezentanții Ministerului Justiției.

15 ani de incompetență

Procesul de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu este imaginea fidelă a unei crunte incompetențe din partea autorităților centrale: pe baza unei expertize tehnice realizată în 2002 și a unui studiu de fezabilitate din 2007, lucrarea a fost licitată în 2011.

La aproximativ un an de la demararea lucrărilor, acestea au fost oprite fiind descoperite o serie de vicii: clădirea avea nevoie de consolidări mai ample, lucrări care nu au fost evidențiate în expertiza realizată cu zece ani în urmă. Iar cum – între timp – clădirea a fost clasată drept monument istoric, a mai trecut alți doi ani pentru a fi efectuat un nou studiu asupra clădirii Palatului Justiției, iar Guvernul să aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investiției de la Sibiu. După toate aceste proceduri, contractul inițial a fost modificat: s-a ajuns de la 15,9 milioane de lei la suma totală de 23 de milioane de lei, iar obiectul contractului s-a limitat la lucrările de consolidare.

Până la finalizarea lucrărilor, Ministerul Justiției a negociat cu cel al Apărării pentru cedarea administrării spațiului de pe Calea Dumbrăvii, nr. 30, unde acum funcționează atât Tribunalul, cât și Judecătoria.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

#just

Acum 6 ani

Bine ca au fost bani sa plateasca chiria la Redal ; Pentru pierderea fondurilor de la Banca Mondiala raspunde cineva ?
Raspunde

!!!

Acum 6 ani

totusi, trotuarul din fata cladirii de ce nu este eliberat pe perioada "odihnei"? este un loc de promenada excelent si elegant in ciuda dezastrului de imagine a cladirii... oare cu cat este inchiriat de la primarie trotuarul, sau e moca in speranta terminarii cladirii si a transformarii imaginii ei intr-o atractie turistica?
Raspunde

Ene Dumitru

Acum 6 ani

Cred ca cea mai buna solutie ar fi sa il finalizeze in regie proprie folosind miile de puscariasi care cheltuie banii nostrii,scriu lucrari stiintifice, opere de arta,,cer intreruperea pedepselor si alte avantaje,fara sa inteleaga de ce au ajuns la inchisoare
Raspunde

Puk

Acum 6 ani

Între timp progeniturile sistemului evoluează!!!
Raspunde

revoltatu'

Acum 6 ani

Asa...si? Rusu o murit si D(a)NA e la program de somn!
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

so promis in toate campaniile ca va fi gata in 2012...2014...2015 etc sor furat bani siso deturnat bani nu cu kilogramul,cu tona firme falimentare acolo eu as face un film horror cladirea se preteaza,sobolanii si ciinii maidanezi sint gratis! rusine primarie,cj,prefectura si min justitiei!nu face stinga ca sa nu deranjeze dreapta!
Raspunde

Cititescu

Acum 6 ani

Daca Palatul de Justitie era pe mosia lui Dragnea, marinimosul Tudorica dadea drumul si la bani, nu numai la talhari. Dar cum justitia din "palatul lui Iohannis" nu cred ca e dispusa sa spele pacatele alesilor nostri, banii vor veni cand vor castiga altii alegerile. Daca vor mai gasi bani...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus