Luni,
06.12.2021
Ceata
Acum
3°C

Învățământul dual prinde rădăcini la Sibiu: 66% din primii absolvenți au fost angajați pe loc

Învățământul dual prinde rădăcini la Sibiu: 66% din primii absolvenți au fost angajați pe loc

Anul acesta a absolvit la Colegiul Tehnic Independența prima generație în cadrul proiectului de învățământ dual din Sibiu. 14 din cei 21 de tineri specialiști au fost angajați pe loc de companiile locale, după ce tot companiile le-au acordat burse pe perioada școlarizării și au investit în dotări. Numărul nu este foarte mare raportat la cererea existentă pe piața muncii, însă primele rezultate arată că învățământul profesional revine la viață și perspectivele sunt încurajatoare.

Învățământul în sistem dual funcționează în Sibiu de la începutul anului 2014 la Colegiul Tehnic „Independența”, în regim de unitate pilot, în conformitate cu Ordinul ministrului Educației nr. 3081 din 06.02.2014.

În decembrie 2014 activitatea a demarat în baza unui protocol de colaborare încheiat între Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Tehnic Independența, Asociația Româno-Germană de Formare Profesională formată din SC Brandl RO SRL, SC ODU Romania Manufacturing SRL, SC HARTING Romania Manufacturing SCS, SC Marquardt Schaltsysteme SCS, SC WITTENSTEIN SRL, cărora li se adaugă Primăria Municipiului Sibiu și Clubul Economic German Transilvania.

Învățământul Dual se numește astfel deoarece procesul educativ se desfășoară pe două direcții și în două locuri de învățare: la școală se dobândesc cunoștințele teoretice, iar în fabrică are loc achiziția cunoștințelor și deprinderilor practice.
Aceasta este cea mai răspândită formă de educație profesională în Germania, pe care o absolvă mai mult de jumătate dintre tineri, iar în România este forma de învățământ profesională a viitorului, cu o tot mai largă răspândire.

Reprezentanții companiilor implicate și cei ai instituțiilor publice au participat miercuri la o întâlnire pe tema învățământului dual, la Colegiul Independența Reprezentanții companiilor implicate și cei ai instituțiilor publice au participat miercuri la o întâlnire pe tema învățământului dual, la Colegiul Independența

Învătământ profesional dual este înscris în sistemul de învățământ de stat gratuit, fiind susținut de Ministerul Educației Naționale. Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului și de un sistem bursier privat. Însă cel mai mare avantaj pe care agenții economici îl oferă este pregătirea tehnică direct în companii și prioritate în accesarea unui loc de muncă după cei trei ani de studiu.

Învățământul dual permite elevilor înscrişi la o școală profesională de stat să îşi formeze cunoştinţele practice în mediul real de muncă oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale.

“Absolvirea cu succes a primei serii de la școala duală și angajarea lor în companii este un semn că proiectul educației în sistem dual este o reușită. Sistemul dual produce forță de muncă bine pregătită conform cerințelor primite de la angajatori, iar pentru tinerii absolvenți reprezintă un avantaj enorm faptul că pornesc cu dreptul în profesie, ca angajați ai unor companii mari“, a declarat Bianca Buta, Manager Resurse Umane la Marquardt România și membru al Consiliului Național pentru Educație Duală.
Cei interesați trebuie să știe că durata pregătirii este de 3 ani, în cadrul căreia se face tranziţia graduală de la acumularea cunoștinţelor teoretice înspre dobândrirea abilităţilor necesare în activităţi practice. Pe parcursul celor trei ani, numărul orelor de practică este în creştere:
  • Anul I: 80% ore teorie și 20% ore practică în cadrul companiilor;
  • Anul II: 50% ore teorie și 50% ore practică în cadrul companiilor;
  • Anul III: 45% ore teorie și 55% ore practică în cadrul companiilor.
Iar din totalul numărului de ore alocate în total:
  • Anul II: 30% cultură generală și 70% pregătire de specialitate.
  • Anul III: 20% cultură generală și 80% pregătire de specialitate.
scoala invatamant dual independenta (11)
”Lipsa forței de muncă calificată a dus la demararea acestui proiect, mai ales că nu mai există specialiști și nici școli unde aceștia să învețe. Prima generație de absolvenți nu acoperă foarte mult din necesarul existent pe piață, însă este un început care poate fi extins. Nu poți să rezolvi în trei ani ce s-a pierdut în ultimii 25 de ani”, au declarat reprezentanții Asociației Româno-Germană de Formare Profesională.
Dacă în 2014 proiectul a debutat cu 56 de elevi, în anul școlar 2016-2017 numărul elevilor s-a dublat. În prezent se lucrează la definitivarea ofertei de școlarizare pentru anul școlar 2018-2019 și primele semne sunt că numărul elevilor va fi și mai mare. În cursul acestui an au fost semnate contractele de continuare și extindere a învățământului dual din orașul nostru.
”Avem nevoie de oameni bine pregătiți, care să fie capabili să răspundă cerințelor pieței, iar mesajul nostru este ca tinerii să se îndrepte spre locurile unde se face și se învață meserie și unde li se oferă o șansă”, mai spun reprezentanții proiectului.
Agenții economici care au contractat pregătirea în sistem dual în parteneriat cu Colegiul Independența pentru anul școlar 2017/2018 sunt:

- Marquardt România (4 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și sculer matrițer și 6 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Marquardt va acorda elevilor burse, transport gratuit și masa la cantina; va organiza practica în atelierul special conceput și echipat, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru și de protecție.

- Brandl RO SRL (6 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și 4 elevi pentru specializarea sculer matrițer). Brandl va acorda burse, de asemenea va acorda gratuit masa și va plăti costul transportului la locul de practică. Va pune la dispoziție tutori specializați și echipamente de lucru și de protecție.

- HARTING Romania Manufacturing SCS (2 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale și 4 elevi în specializarea sculer matrițer). Compania va oferi burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentului de protecție și al transportului până la locul efectuării practicii.

- WITTENSTEIN SRL (4 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și 2 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Firma va acorda burse, pune la dispoziție un atelier școală special creat împreună cu specialiști ai firmei din cadrul scolii duale din Germania, dispune de tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru, de protecție și al transportului până la locul de efectuare a practicii.

- ODU Romania Manufacturing SRL (3 elevi în meseria de sculer matrițer și 3 în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Operatorul economic va acorda burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați, va acoperi costul echipamentelor de lucru și protecție, transportul și masa. ODU Romania Manufacturing se numără printre susținătorii programului de training vocațional dedicat elevilor. ODU oferă elevilor un nivel înalt de formare profesională, într-un mediu de lucru dinamic, dotat cu echipamente moderne pentru ca fiecare produs să fie fabricat la cele mai înalte standarde de calitate.

- KUKA Systems SRL a semnat contracte cu două colegii (4 elevi specializarea lăcătuși mecanici și 6 elevi pentru specializarea operator la mașini cu comandă numerică). Operatorul economic va pune la dispoziție tutori specializați, va acorda echipamentele de lucru și protecție, asistența medicală și transportul elevilor.

DSCN1533

Parteneriatele instituțiilor cu companiile implicate în cadrul învățământului dual aduc o serie de beneficii importante pentru elevi. Companiile au format echipe de proiect, din care fac parte tutori de practică precum și traineri specializați, iar unele firme au realizat și echipat ateliere special pentru practică, dotate cu scule și aparatură de ultimă generație. Lucrările practice executate de elevi în atelierele școlii duale sunt supervizate de aceste echipe.

Beneficiile elevilor din programul Școala Duală:

-  Ateliere concepute special pentru elevi;

- Truse de scule individuale;

- Echipament de lucru personal;

- Mentori și instructori profesioniști;

- Transport gratuit;

- Masă la cantină;

- Burse lunare de 400 RON: (200 RON din partea statului; 200 RON din partea companiilor)

- Calificarea în meserii deosebit de căutate pe piaţa muncii;

- Prioritate la angajare după absolvire în cadrul companiilor care i-au pregătit pe elevi.

elevi scoala invatamant dual independenta (14)

Pentru înscrierea la clasele de învățământ dual sunt necesare următoarele documente: fișa de înscriere în învățământul dual și foaia matricolă, eliberate de către școala generală de proveniență a elevilor, copie după certificatul de naștere și cartea de identitate a elevului, copie după cartea de identitate a părinților sau a tutorelui legal și adeverința medicală. Detalii suplimentare se obțin la telefon 0269221806 și 0766182477 sau prin email independenta_77@yahoo.com.

După absolvire, elevii vor putea fi angajați în companiile unde au făcut practică și pot continua cariera sau pot, în paralelm să își continue studiile, să dea examenul de bacalaureat și chiar să urmeze o facultate, dacă își doresc acest lucru.

invatamant dual independenta marquard (5) invatamant dual independenta inspector scolar (4) invatamant dual independenta (2)

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus