Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Lumânările și stilourile, noile „ținte” ale hoților din librării

Lumânările și stilourile, noile „ținte” ale hoților din librării

Nu toată lumea care intră într-o librărie își și cumpără o carte. Majoritatea se pun la punct cu noutățile și mai răsfoiesc ce le face cu ochiul. Însă, sunt și oameni care își umplu desaga, dar „uită” să treacă pe la casă. Vorbim de hoții de cărți, care nici de la Sibiu nu lipsesc. Ironic sau nu, anul trecut erau în topul „hoților” cărțile motivaționale, iar acum sunt cele de bussiness, semn că după atâta motivație, pot trece la fapte. Însă, în ultima perioadă, nu cărțile au fost în preferințele hoților, ci lumânările și stilourile. 

De curând, Librăria Humanitas, de pe Nicolae Bălcescu și-a făcut inventarul. După ce au tras linia și au scăzut greșelile care s-au strecurat în sistem, și-au dat seama că au rămas, totuși, cu niște lipsuri. Dacă în alți ani se fura același titlu în mai multe exemplare, anul acesta, gusturile „devoratorilor” de cărți au fost diverse. Printre acestea s-au numărat atât cărți de aventură și SF, cât și istorice și pentru copii.

„Față de alți ani, la inventarul acesta am descoperit că s-au furat mai puține cărți. Anul trecut, de exemplu s-au furat mai multe cărți ale Irinei Binder, fie că a fost vorba de Fluturi sau Insomnii, însă anul acesta fanii autoarei au stat deoparte. Tot anul trecut se furau cărțile motivaționale, acum însă au fost cele de bussiness. E oarecum, într-o evoluție, prima dată a apărut motivația și apoi afacerea”, explică Bogdan Federeac, coordonator al Librăriei Humanitas Sibiu.

Printre titlurile furate întâlnim: „Amantul japonez” de de Isabel Allende, „Amurgul marinarului” de Yukio Mishima, „Mistica rugăciunii și a revolverului” de Tatiana Niculescu, „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari, „Nostalgia”, de Mircea Cărtărescu sau „Aviatorul", de Evgheni Vodolazkin. Majoritatea se vând cu un preț ce variază între 30 și 50 de lei.

libraria humanitas

Și un exemplar din Jurnalul sibianului Radu Vancu a fost furat. Deși inițial era vorba de două, după verificări, coordonatorul librăriei arată că doar unul a fost pe lista hoților. Fiind înștiințat de acest lucru, sibianul a postat pe pagina de Facebook, acum câteva zile că mulțumește făptașilor. „E unul dintre cele mai frumoase premii pe care le-am primit vreodată, mulțumesc din inimă făptașilor”, scria Radu Vancu.

Lumanari humanitas

Însă, cărțile nu au fost singurele „ținte” ale hoților. De departe, cele mai multe lipsuri au fost la lumânări. Acestea au un preț ce variază între 8 și 11 lei. Și stilourile la 100 de lei bucata au fost la mare căutare. S-au furat cinci.

„Anul acesta a fost ok. Toate minusurile și cele date de furt și greșeli au fost cumva la un nivel acceptabil. Mai puțin decât o zi de vânzări, să zicem că din 365 de zile, una este ștearsă. Iar, un lucru îmbucurător, ca să zic așa, este faptul că s-au furat cărți care sunt în topuri, ce se citesc la ora actuală”, mai spune coordonatorul Librăriei Humanitas.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

///

Acum 6 ani

Dle Vancu, puteti inapoia banii librariei...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus