Nu toată lumea care intră într-o librărie își și cumpără o carte. Majoritatea se pun la punct cu noutățile și mai răsfoiesc ce le face cu ochiul. Însă, sunt și oameni care își umplu desaga, dar „uită” să treacă pe la casă. Vorbim de hoții de cărți, care nici de la Sibiu nu lipsesc. Ironic sau nu, anul trecut erau în topul „hoților” cărțile motivaționale, iar acum sunt cele de bussiness, semn că după atâta motivație, pot trece la fapte. Însă, în ultima perioadă, nu cărțile au fost în preferințele hoților, ci lumânările și stilourile.
De curând, Librăria Humanitas, de pe Nicolae Bălcescu și-a făcut inventarul. După ce au tras linia și au scăzut greșelile care s-au strecurat în sistem, și-au dat seama că au rămas, totuși, cu niște lipsuri. Dacă în alți ani se fura același titlu în mai multe exemplare, anul acesta, gusturile „devoratorilor” de cărți au fost diverse. Printre acestea s-au numărat atât cărți de aventură și SF, cât și istorice și pentru copii.
„Față de alți ani, la inventarul acesta am descoperit că s-au furat mai puține cărți. Anul trecut, de exemplu s-au furat mai multe cărți ale Irinei Binder, fie că a fost vorba de Fluturi sau Insomnii, însă anul acesta fanii autoarei au stat deoparte. Tot anul trecut se furau cărțile motivaționale, acum însă au fost cele de bussiness. E oarecum, într-o evoluție, prima dată a apărut motivația și apoi afacerea”, explică Bogdan Federeac, coordonator al Librăriei Humanitas Sibiu.
Printre titlurile furate întâlnim: „Amantul japonez” de de Isabel Allende, „Amurgul marinarului” de Yukio Mishima, „Mistica rugăciunii și a revolverului” de Tatiana Niculescu, „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari, „Nostalgia”, de Mircea Cărtărescu sau „Aviatorul", de Evgheni Vodolazkin. Majoritatea se vând cu un preț ce variază între 30 și 50 de lei.
Și un exemplar din Jurnalul sibianului Radu Vancu a fost furat. Deși inițial era vorba de două, după verificări, coordonatorul librăriei arată că doar unul a fost pe lista hoților. Fiind înștiințat de acest lucru, sibianul a postat pe pagina de Facebook, acum câteva zile că mulțumește făptașilor. „E unul dintre cele mai frumoase premii pe care le-am primit vreodată, mulțumesc din inimă făptașilor”, scria Radu Vancu.
Însă, cărțile nu au fost singurele „ținte” ale hoților. De departe, cele mai multe lipsuri au fost la lumânări. Acestea au un preț ce variază între 8 și 11 lei. Și stilourile la 100 de lei bucata au fost la mare căutare. S-au furat cinci.
„Anul acesta a fost ok. Toate minusurile și cele date de furt și greșeli au fost cumva la un nivel acceptabil. Mai puțin decât o zi de vânzări, să zicem că din 365 de zile, una este ștearsă. Iar, un lucru îmbucurător, ca să zic așa, este faptul că s-au furat cărți care sunt în topuri, ce se citesc la ora actuală”, mai spune coordonatorul Librăriei Humanitas.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Librăriei Habitus , Evgheni Vodolazkin , Radu Vancu , Librăria Humanitas , Yuval Noah Harari , Mircea Cărtărescu , Isabel Allende , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Librăriei Humanitas , Irinei Binder , Bogdan Federeac , Librăriei Humanitas Sibiu , Yukio Mishima , Tatiana Niculescu Bran
Vizualizari: 3013
Ultimele comentarii
Acum 53 minute
Petruta
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
A
Acum 1 oră
Amadeus
Acum 1 oră
Minime