Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Institutul Confucius din Sibiu sărbătorește 10 ani. „Intenționăm să deschidem un centru cultural chinez”

Institutul Confucius din Sibiu sărbătorește 10 ani. „Intenționăm să deschidem un centru cultural chinez”

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu sărbătorește 10 ani de la înființarea primului Institut Confucius din România. Cu acest prilej, la Sibiu, începând de astăzi până duminică au loc o serie de evenimente la care vor participa peste 40 de invitați din țară și din străinătate.

La Sibiu sunt prezenți reprezentanți ai celor trei Instituții Confucius din România, respectiv Universitatea București, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj și Universitatea „Transilvania” din Brașov, precum și din invitați din cadrul Confucius Institute din opt universități din străinătate: Beijing Language and Culture University (China), Havana University (Cuba), University Cattolica Milan (Italia), Kansai Gaidai University (Japonia), Suez Cannal University (Egipt), Western Michigan University (SUA), University of Bonn (Germania), La Rochelle University (Franța).

Astăzi, între orele 11:30 și 13:30, la Continental Forum a avut loc ceremonia de deschidere. Aici, au luat cuvântul Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga”, președintele Institutului Confucius de la Sibiu Constantin Oprean, vice-președintele Universității de Limbă și Cultură din Beijing, Liu Wei și consulul ambasadei chineze în România, Deng Liming. Pe lângă aceștia, au vorbit și reprezentanți ai autorităților locale și națioanle.

Rectorul Universității „Lucian Blaga” își dorește să dezvolte și mai mult proiectele Institutului Confucius. Mai mult decât atât, intenționează să deschidă la Sibiu un centru cultural chinez. „10 ani. Și copilul când împlinește 10 ani își dorește cu siguranță ceva mai mult decât jucăriile care le-a avut până acum. Vorbind despre acest parteneriat, ne dorim și, sigur, proiecte sunt și ne dorim să le îndeplinim. Există proiecte de a dezvolta programele de la limba chineză, engleză sau chineză-română atât în zona de licență, cât și în zona de master. Am avut discuții prin care intenționăm să deschidem, la Sibiu, un centru cultural chinez și în același timp să deschidem un centru cultural la Universitatea din Beijing și, sigur, ne dorim să existe, dincolo de aceste colaborări culturale și de cunoaștere a tradiției celor două țări, o cooperare pe proiecte de cercetare, pe zona economică așa încât să existe pe lângă acest rol al Institutului Confucius de la Universitate de vehicul cultural să existe și acela de a atrage de ambele părți investitori”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

El menționează că Institutul este foarte important atât pentru studenți, cât și pentru oamenii care s-au înscris la cursuri de limba chineză. „Pe lângă atracția culturii și istoriei chineze a aceea ce se întâmplă în China azi, e dorința studenților de a înțelege cultura chineză și dorința lor de comunicare”, mai spune rectorul ULBS.

Vice-președintele Universității din Beijing, Liu Wei, crede într-un viitor mai bun, în care parteneriatul Sibiu-Beijing să facă și mai multe. „Credem că, în viitor, noi putem să devenim și mai cooperanți deoarece suntem prieteni și este vorba despre viitorul educației. Conducerea Universității Lucian Blaga a consolidat colaborarea și totodată prietenia noastră”, spune Liu Wei, Vice-președintele Universității din Beijing.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

clopotel

Acum 6 ani

Atâta timp cât statul chinez (a.k.a. Partidul Comunist Chinez) e complice al unor crime odioase, nu merită frecventat un astfel de centru cultural. Mă refer aici la uciderea prin prelevare de organe a unor oameni care aparțin unor culte religioase sau unor minorități etnice. Și eu am crezut că e o poveste conspiraționistă de doi bani, dar nu, cunosc oameni care au nevoie de organe cărora le-a fost recomandată soluția China. Deci e pe bune treaba! Bineînțeles că astfel de teme sunt cenzurate, tocmai ăsta e rolul acestor picioare de pod din străinătate.
Raspunde

Murit Anquinur

Acum 6 ani

Lasa ca tu mergi la kontiki si iti trece supararea pe poporul chinez dupa prima lingura de ciorbita de burtica!
Raspunde

h.r.

Acum 6 ani

CostiCA-COnfucius-Agramatus-Rinoceru pensionat... Trageti apa, tzinetzi-va de nas si uitati-l. E mort si ingropat CA_CIauchetzku.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus