Echipa inimii, în frunte cu dr. Victor Costache, a realizat o nouă serie de operații pe cord deschis, unui grup de 12 copii cu vârste cuprinse între șapte luni și 15 ani. Printre aceștia au fost și trei copii sibieni care au fost operați în ultimele zile ale proiectului. Toți cei 12 micuți provin din familii cu o situație materială dificilă, iar operațiile au fost realizate pro bono.
În jur de 1600 de cazuri de copii probleme cardiace grave apar în fiecare an în România. Din păcate, doar o treime dintre aceștia ajung să fie tratați în centrele din țară. 12 copilași dintre toți acești pacienți au fost selectați, în funcție de necesitatea unei operații urgente și de posibilitățile materiale, pentru a fi operați la Sibiu de o echipă formată din 40 de specialiști – zece din Marea Britanie și alți 30 români. Cea mai mare problemă, care permite medicilor să opereze atât de puțini copii, este cea a lipsei banilor.
„Am trăit în Franța timp de 14 ani și am văzut ce înseamnă un sistem medical care funcționează. Șocul a fost cu atât mai mare când m-am întors în România și m-am confruntat cu această problemă a copiilor cu malformații cardiace. Este o problemă foarte mare mai ales că în zonele rurale în mare parte sunt mai mult de unul din zece copii (media europeană) care suferă de acest gen de afecțiune și totodată pentru că în România există un deficit strigător la cer de resurse umane și de dotări, respectiv de spitale specializate. La noi în țară există doar două astfel de centre. Totul se rezumă la bani. Nu este normal ce se întâmplă – operații vitale pentru mulți copii sunt finanțate din mila publică. Este nevoie de un sistem instituționalizat, mai mulți bani de la casa de asigurări în primul rând, pentru ca acești micuți să aibă parte de dreptul fundamental la viață”, a declarat Cătălina Costache, director executiv Fundația Polisano.
În parteneriat cu ULBS, în cadrul Spitalului Polisano funcționează de patru ani un Institut de boli cardiovasculare care tratează toată gama de afecțiuni ale adultului. Prin colaborarea cu echipele din MB, au extins aceste tratamente și către copiii care suferă de afecțiuni cardiovasculare congenitale din regiunea Sibiu și din țară.
Dr. Adrian Lăcătușu, Medic Primar Cardiologie Pediatrică, este unul din medicii parte a echipei inimii. Doctorul a ajuns deja la cea de-a treia participare la operațiile în lanț.
„Dacă discutăm punctual, putem fi fericiți pentru că fiecare viață salvată e un bun neprețuit. Dacă discutăm strategic, avem destul de multe motive de nefericire. Operăm unul din trei din copiii care au nevoie de această intervenție. Suntem departe de necesar. Revine în maximă atenție problema resurselor. Cu resurse mai multe și volumul de pacienți ar fi mai mare”, spune dr. Adrian Lăcătușu.
Medicii din Marea Britanie vin întotdeauna la Sibiu atunci când li se solicită ajutorul, dar spun că sunt dezamăgiți de cât de puțin se face cu adevărat în România pentru acești copii bolnavi.
„Ne-a făcut plăcere să colaborăm cu Polisano și este foarte important să continuăm și să încercăm să facilităm accesul copiilor cu astfel de probleme în România la un tratament adecvat. Sunt încă dezamăgit că mulți copii care ar putea fi operați aici merg în alte țări să se trateze, în condițiile în care dacă s-ar dezvolta acest palier aici, copiii nu ar mai trebui transportați în afară. Noi avem un program național în Marea Britanie și 20 centre care oferă tratament. Am întalnit aici copii care au trecut de mult de perioada în care încă mai puteau fi ajutați și sunt dezamăgit de puținul ajutor pe care am putut sa îl oferim aici. Copiii aceștia merită mai mult și merită un tratament adecvat”, a spus Dr. Robin Martin, președintele Societății Britanice de Cardiologie Pediatrică.
Unul din copiii de pe lista din cea de-a treia tură de operații, Cristian Isvoran, are aproape zece ani și trebuia să fie operat în vară. Din păcate însă, micuțul s-a îmbolnăvit și a rămas din nou pe lista de așteptare. Acum este în recuperare, iar mama sa are speranța că în sfârșit băiatul ei va fi în afara oricărui pericol.
„Când am aflat că băiatul meu este bolnav, mi-am pus problema că poate nu voi avea banii necesari să îl fac bine. Din fericire, din Caransebeș au fost trimiși la Timișoara unde l-am cunoscut pe doctorul Lăcătușu. El ne-a vorbit despre posibilitatea ca băiatul meu să fie operat gratis la Sibiu. În vară trebuia să fie operat dar a făcut varicelă și ne-am întors pe lista de așteptare. Nu mi-am pierdut însă speranța și uite că acum Cristian e în recuperare și se simte mai bine”, a mărturisit mama lui Cristian.
Pentru prima dată în acest proiect, echipa inimii a avut un ajutor financiar din partea Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sănătate Sibiu , marea britanie , victor costache , Adrian Lăcătușu , Spitalului Polisano , Cardiologie Pediatrică , Fundația Polisano , Cristian Isvoran , Cătălina Costache , Medic Primar Cardiologie Pedia , Societății Britanice , Robin Martin
Vizualizari: 5866
Ultimele comentarii
Acum 50 minute
Dragoș
Acum 55 minute
Un sibian
Acum 55 minute
Diaspora
Acum 1 oră
@Spartoe
Acum 1 oră
@Sibian