Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Micile afaceri. Au transformat masa într-un eveniment – ”Transilvanian Brunch”

Micile afaceri. Au transformat masa într-un eveniment – ”Transilvanian Brunch”

De cum vine primăvara, auzim de primele brunch-uri. Fie că sunt la Cristian, la Alma Vii sau în orice altă localitate de lângă Sibiu, acestea ne îmbie să gustăm din mâncarea locului, într-o atmosferă rustică. Cristian Cismaru împreună cu soția lui Iuliana sunt cei care au pus bazele Transilvanian Brunch, reușind, în fiecare an, să găzduiască aproximativ 5000 de oameni la evenimentele lor. În premieră, în acest an, vor pune la cale brunch-uri și iarna.

Lucrând în turism, Cristian Cismaru și soția lui organizau circuite cu străinii încă de la începutul anilor 2000. În acest context, de multe ori, s-au aflat în ipostaza în care vorbeau cu localnicii să pregătească o masă tradițională pentru turiști. Încă de atunci, au observat „setea” acestora de a descoperi o Românie autentică, departe de agitația orașelor. Așa a venit ideea, în 2007, de a se întâlni cu oamenii care voiau să salveze satele românești în jurul unei mese, o dată pe lună.

De la 50 de participanți, la 300

Observând cât de bine primite erau aceste discuții care veneau la pachet cu merinde de-ale locului, s-a născut Transilvanian Brunch.

„Ne-am hotărât să ne întâlnim o dată pe lună, în fiecare ultimă sâmbătă a lunii oameni din mai multe domenii. Apoi, am zis ce ar fi să ne mutăm în fiecare lună în alt sat. Era un fel de brunch doar pentru noi, doar că ne-am gândit că ar fi bine, dacă tot ne întâlnim în sate diferite să rugăm localnicii să-și prezinte produsele. Vorbeam cu vecinătatea să prepare masa și lucrurile au început să funcționeze”, povestește Cristian.
Micile afaceri Transilvanian brunch Cristian Cismaru Ioana

Până în 2010, brunch-ul a rămas în aceeași formă, participând maxim 50 de oameni. Însă, într-una din luni, în satul Biertan, în același timp, se organiza un festival și oamenii au venit, din curiozitate la brunch. Așa s-a făcut că din 50 de participanți s-au transformat în 300. După acest lucru, vestea s-a tot dus, iar numărul celor interesaţi să participe la un astfel de eveniment a crescut.

„Am introdus un soi de desert cultural, adică pe lângă mâncare, am început să avem un eveniment cultural. Asta însemna că mergeam la o plimbare, la un meşteşugar, ascultam muzică sau făceam ceva specific acelui sat”, spune el.
În 75 de lei „ai toată mâncarea”

Din 2013, cu un număr aproximativ de 100-200 de persoane, se organizează, în fiecare sâmbătă, un brunch, începând de la mijlocul lui aprilie până prin octombrie. Locația se schimbă mereu și se alege în funcţie de posibilitățile acesteia.

Micile afaceri Transilvanian brunch (4)

Mai înainte de toate, trebuie să fie „aproape cel mai frumos loc din sat, astfel încât lumea să se bucure sau dacă nu, să fie un loc în care se întâmplă ceva. Să existe ceva. Trebuie să avem toalete, apă și curent și să fie spațiu unde copiii să se joace. Cei mai mulți care vin la noi sunt familii cu copii mici, până în 10 ani”.

După alegerea locației, vecinătatea se întâlnește și gătește împreună. Dacă nu sunt destui producători, se cumpără anumite produse, însă mereu se respectă două principii: să fie bio și locale, adică să fie aduse de la maxim 50 de km. Înainte cu câteva zile, pe site-ul Eat local se dă drumul la înscrieri.

Micile afaceri Transilvanian brunch (2)

Astfel, în baza a 75 de lei, cei care își doresc o experiență autentică gastronomică pot lua parte la brunch. Această sumă, nu se aplică, însă, și în cazul copiilor până în 14 ani, aceștia beneficiind de gratuitate.

„În bani ai toată mâncarea, minim 15 feluri de mâncare rece, două feluri principale calde, deserturi și fructe la discreție. Însă totul se concentrează pe local, ce se găsește în satul acela și totodată în locația pe acre am ales-o. Dacă oamenii au o șură cu fân, facem ceai din flori de fân sau dacă au mentă facem apă cu mentă. Practic, lucrezi cu ce au ei în curte. Și, întotdeauna, pe lângă asta, vine și partea culturală, fie că e un moment artistic sau o plimbare prin sat. Noi încercăm să creăm o experiență în jurul mâncării, de aceea avem grijă ca oamenii să stea pe pătură, să se bucure, să se relaxeze și să-și iasă din reguli”, explică Cristian.
Micile afaceri Transilvanian brunch (6)

 „Slănină și ceapă”

Fiecare brunch primește o tematică. De exemplu, lunile trecute, la Nocrich, a fost un brunch al cărui meniu s-a învârtit în jurul salviei și a corcodușelor. Printre preparate, găseai de la salvie pane, până la salate și deserturi cu corcodușe.

Majoritatea participanților sunt din Sibiu, Brașov și Sighișoara. Însă, sunt și străini care au auzit de la rude și vor să simtă pe pielea lor o experiență de acest gen. În acest an, în premieră, sezonul brunch-urilor va continua și iarna. Astfel, sâmbătă, 11 noiembrie, gurmanzii și nu numai își dau întâlnire la Cristian la „Slănină și ceapă”. Acolo, toate preparatele de pe masă se vor învârti în jurul acestei teme.

Micile afaceri Transilvanian brunch (8) Micile afaceri Transilvanian brunch (10) Micile afaceri Transilvanian brunch (9) Micile afaceri Transilvanian brunch Micile afaceri Transilvanian brunch (3) Micile afaceri Transilvanian brunch (5)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

...

Acum 6 ani

sa mearga si ala care scrie articole in care se da mare critic culinar. sa nu mai mearga doar la piata cibin si la montana garden. si sa plateasca cei 75 de lei.
Raspunde

yawn

Acum 6 ani

pt Emilia... http://www.mytransylvania.ro/transilvanian-brunch
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, apăi daca-i pe brânci, hop si "noi" cum nu?!...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus