Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Materii fecale deversate din Cartierul Arhitecților direct în Valea Săpunului

Materii fecale deversate din Cartierul Arhitecților direct în Valea Săpunului

Sibienii care locuiesc în vecinătatea Cartierului Arhitecților din Cisnădie se plâng de mirosul insuportabil care vine uneori dinspre Valea Săpunului. O parte dintre ei s-au dus să vadă sursa mirosului și au descoperit o țeavă de canalizare care de varsă direct în Valea Săpunului. Alertate, autoritățile au luat probe și în urma rezultatelor de laborator au amendat unul dintre marii constructori din zonă pe motivul că ar fi deversat accidental apa uzată.

Locatarii străzii Aleea Seviș, aflată aproape de limita între Sibiu și Cisnădie, se plâng că de ceva vreme simt miros de fecale și canalizare în aer, dinspre Valea Săpunului.

”Este o problemă cât se poate de serioasă pentru că Valea Săpunului a devenit toaletă publică. La propriu. Seara nu poți lăsa geamul deschis pentru că dacă adie vântul miroase foarte urât, e imposibil să stai așa. Împreună cu alți vecini am fost pe Valea Săpunului să vedem de unde vine mirosul și am găsit două conducte de apă pluvială. Una era uscată și cealaltă curgea în permanență. Se vedeau dejecții, hârtie igienică uzată, iar în amonte de aceste conducte valea era uscată. Am dedus că singura posibilitate este ca apa pluvială de la unul sau unele din blocurile construite în Cartierul Arhitecților să fie deversată direct în aer liber”, a declarat Marius Vișa, președintele Asociației de proprietari din blocul Y2, aflat pe Aleea Seviș, nr. 14.
După ce au descoperit sursa poluării, locatarii au mers la blocurile de dincolo de Valea Săpunului.

”Am vorbit cu oamenii care locuiesc în zonă și ne-a spus că se știe încă din 2016 de problemă. A venit și un administrator să vorbească cu noi și ne-a spus că la rândul lui a vorbit cu constructorul pentru că problema este gravă”, a mai declarat Marius Vișa.

Clipboard01

A doua zi, în numele asociației Marius Vișa a început să trimită sesizări și fotografii la toate instituțiile din Sibiu. Aproximativ o săptămână mai târziu, în data de 30 octombrie, o echipă formată din reprezentanți ai mai multor instituții, printre care și de la Apă Canal SA și primăria Sibiu, s-a deplasat pe teren să vadă situația. Toți au ajuns la concluzia că nu intră în aria lor de responsabilitate, însă au informat mai departe Apele Române Sibiu.

IMG-20171026-WA0002_1510326571004

”Cartierul Arhitecților are un sistem propriu de canalizare”, au spus reprezentanții Apă-Canal.

”Din primele verificări și din informațiile pe care le deține Primăria Sibiu, s-a constatat că poluarea nu are sursă pe teritoriul municipiului Sibiu, dar inspectorii AN Apele Române vor identifica exact sursa și modalitatea de poluare și vor lua probe din apă. Primăria Sibiu va monitoriza în continuare Valea Săpunului și va ține legătura cu AN Apele Române până la soluționare”, au transmis și reprezentanții municipalității sibiene.
Imediat ce a primit sesizarea, Administrația Națională Apele Române – Sistemul de Gospodărire al Apelor Sibiu, a trimis o echipă care să ia probe de apă. Iar suspiciunile sibienilor s-au confirmat.
”În urma sesizării unor cetățeni am trimis o echipă din cadrul Serviciului de Inspecție în teren. S-au luat probe de apă și rezultatele de laborator au confirmat cele spuse, prin urmare operatorul a fost amendat cu suma de 30.000 de lei. Conform legii, acesta a achitat 15.000 de lei, în 48 de ore”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorul Mircea Bîrs.
Conform specialiștilor de la Sistemul de Gospodărire al Apelor, Cartierul Arhitecților are un sistem propriu de canalizare, care până la apariția acestei probleme a funcționat bine.

ape poluare

”A fost o deversare accidentală. Ei, la rețelele lor, au și o stație de pompare pentru porțiunea unde nu le permite terenul să evacueze apa uzată gravitațional. Orice stație de pompare are și un by-pass, tocmai în situația în care apare o problemă. Exact asta li s-a întâmplat lor. Pe by-pass au deversat apă uzată direct în Valea Săpunului. Ei aveau obligația să intervină de urgență și să stopeze deversarea. Noi am intervenit conform atribuțiilor legale și i-am amendat pentru poluare. Din ce știu este prima oară când apar astfel de probleme cu acești investitori, alte amenzi în trecut ne le-am dat. Ei au o stație de epurare care funcționează, noi facem monitoring și alte probleme nu au fost. Considerăm că acesta a fost un accident care s-a remediat, eu i-am pus de urgență să blindeze acea evacuare. Ei au tot felul de avize și funcționează într-un regim mai special, în sensul că nu au fost preluați de Apă-Canal”, a mai explicat ing. Mircea Bîrs.
Reporterul Turnul Sfatului a discutat despre această situație cu mai mulți locatari ai Cartierului Arhitecților, însă aceștia reticenți în a discuta problema. ”Mergeți și vorbiți cu cei care au făcut blocul!”. De asemenea, am cerut și un punct de vedere în scris investitorilor în zonă, fără succes.

Cât privește posibilitatea ca această situație să fie mai veche și temerea că ea s-ar putea repeta, conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor spune că oricine observă orice problemă similară o poate transmite non-stop.

”Noi avem dispeceratul care funcționează 24 de ore din 24. De asemenea, legătura 112 există și funcționează. Tot ce ne semnalează Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau alte instituții abilitate, inclusiv cetățeni care ne trimit mail-uri, Garda de Mediu sau primării, noi luăm măsuri”, a concluzionat Mircea Bîrs.
IMG-20171026-WA0003_1510326570869

Dacă observați probleme similare puteți alerta Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu la numărul de telefon: 0269236726, sau la adresa de mail: [email protected]

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

21 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, e adevarat de refulara corporatiștii dan zona?....
Raspunde

JOHN

Acum 6 ani

societatiile apa canal si tursib sunt societati pe actiuni si cred ca s-ar putea pune problema privatizarii lor astfel incat sa poata practica preturi corespunzatoare unei economii de piata si totodata si de a efectua lucrari de calitate si la standarde corespunzatoare.
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

asta e Sibiul adevarat si marginimea lui. Oameni de *****t pe alocuri si mai ales autoritati ZERO. Daca erau autoritati care sa verifice si sa-i arda pe cei pe care-i doar in **r de restul, alta era situatia.
Raspunde

Calin

Acum 6 ani

Problema se remediaza simplu. PUS DOP PE CONDUCTA-blindata sanatos- si sa vezi ce frumos refuleaza la cei care polueaza..si a doua oara se gandesc mai bine:)
Raspunde

dan

Acum 6 ani

Nu este in mod obligatoriu vina celor care care au acea canalizare, daca sunt cateva blocuri si constructorul a incercat sa taie din costuri, cei care s-au mutat in acele bocuri, poate chiar in chirie, nu au cum sa stie cum este sau nu este canalizarea si nu este datoria lor sa veriifce ce sistem de canalizare are o construcite care a primit autorizatie. Risti sa pedepsesti nevinovatii
Raspunde

Un oarecare

Acum 6 ani

care merge deseara cu spuma pt termopane???
Raspunde

Un oarecare

Acum 6 ani

Ganditi-va va rog la investitile facute in Sibiu pentru canalizare in cooncordanta cu cate imobile s-au construit? Canalizarea, retele de scurgere a apei au ramas la fel. Au ajuns sa fie cu mult subdimensinate in ceea ce priveste numarul de locatari pe raza judetului Sibiu. Oare de ce atunci cand ploua torential se inunda zona Strandului chiar in fata ANL-urilor si constructiilor noi? A luat cineva in calcul si modificarea diametrelor tevilor de apa pluviala?
Raspunde

ToTo

Acum 6 ani

Normal, Sibiu capitala bunelor maniere. Aici se dă bună ziua si se spune, multumesc ! In rest , ne cacam pe unde apucam.;-)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 6 ani

Miam loat si eu garsoniera an avangarden si decat probleme am tiai dreacu cu orasul vostru!!..
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Ce pacat ca nu mai sunt libelule pe Valea Sapunului!
Raspunde

...

Acum 6 ani

cisnadia deverseaza ilegal in sibiu. cei care au dat autorizatiile si cei care "au verificat" executia lucrarilor unde sunt? cine sunt? ce rost are sa amendezi doar constructorul? si, cumva, in afara de amenda, cineva de la mediu l-a obligat pe constructor sa ecologizeze zona afectata? sau a luat prea multa spaga si acum nu mai poate sa reactioneze?
Raspunde

casha-i la noi

Acum 6 ani

Asa-i la noi in urbanism, construiesti ilegal - platesti o amenda si apoi, minune! , intri in legalitate. Probabil si cu asta e la fel. Pac o amenda si iar, minune!, zona este considerata ecologizata si mirosurile vor disparea .
Raspunde

Dinu

Acum 6 ani

Domul Mircea Bîrs este director la Administrația Națională Apele Române sau purtatorul de cuvant al constructorului care nu raspunde? Pare sa fie si una si cealalta.
Raspunde

ana

Acum 6 ani

cei ~3200 Euro amenda, vor fi plasati in pretul urmatorului apartament vandut, asadar cumparatorul va platii la propriu pt. cacatul altuia ;)
Raspunde

ana

Acum 6 ani

cei ~3200 Euro amenda, vor fi plasati in pretul urmatorului apartament vandut, asadar cumparatorul va plati la propriu pt. cacatul altuia ;)
Raspunde

CAlea Cisnadiei

Acum 6 ani

Ideea e sa se rezolve. In principiu nu prea cred ca acei constructori vor remedia si totul va fi bine. Dar la primavara vor curge iarasi sesizarile si se va merge mai departe : Protv , Antene, Digi, etc.....
Raspunde

arhitectul turmentat

Acum 6 ani

by-pass de care vorbeste domn director se numeste in termeni populari "spaga".Sunt curios cum spun cei de la ITM la spaga sau cei de la inspectia in constructi sau garda de mediu.Si cum dracu sa versi cac@t in Valea Sapunului
Raspunde

Cititor

Acum 6 ani

Atentie... s-a intamplat in CARTIERUL ARHITECTILOR, aia jmekerii, cu "ordinul".
Raspunde

kaka maka

Acum 6 ani

Mama ce isi mai dau toti cu parerea pe aici. Alo tovarasi, nu constructorul blocurilor a fost amendat ci operatorul retelei de apa - "operatorul a fost amendat cu suma de 30.000 de lei". Pt cine nu stie, in acea zona este firma Acvapur-DAM a lui Damian - care nu a vrut sa dea reteaua in administrare la Apa Canal, sa se spele pe maini mai simplu cei de la Apa Canal.
Raspunde

Doamne ajuta

Acum 5 ani

Indiferent cine a fost amendat,e bine ca s-a intamplat! Cat mai multi amendati,indiferent ca e constructorul sau cine e! Lasa ca asa dezbini caracatita asta,amendand pe oricare e implicat! A doua oara,vor incepe sa se gandeasca mai bine,bai,ma bag,nu ma bag....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus