Sibienii care locuiesc în vecinătatea Cartierului Arhitecților din Cisnădie se plâng de mirosul insuportabil care vine uneori dinspre Valea Săpunului. O parte dintre ei s-au dus să vadă sursa mirosului și au descoperit o țeavă de canalizare care de varsă direct în Valea Săpunului. Alertate, autoritățile au luat probe și în urma rezultatelor de laborator au amendat unul dintre marii constructori din zonă pe motivul că ar fi deversat accidental apa uzată.
Locatarii străzii Aleea Seviș, aflată aproape de limita între Sibiu și Cisnădie, se plâng că de ceva vreme simt miros de fecale și canalizare în aer, dinspre Valea Săpunului.
”Este o problemă cât se poate de serioasă pentru că Valea Săpunului a devenit toaletă publică. La propriu. Seara nu poți lăsa geamul deschis pentru că dacă adie vântul miroase foarte urât, e imposibil să stai așa. Împreună cu alți vecini am fost pe Valea Săpunului să vedem de unde vine mirosul și am găsit două conducte de apă pluvială. Una era uscată și cealaltă curgea în permanență. Se vedeau dejecții, hârtie igienică uzată, iar în amonte de aceste conducte valea era uscată. Am dedus că singura posibilitate este ca apa pluvială de la unul sau unele din blocurile construite în Cartierul Arhitecților să fie deversată direct în aer liber”, a declarat Marius Vișa, președintele Asociației de proprietari din blocul Y2, aflat pe Aleea Seviș, nr. 14.După ce au descoperit sursa poluării, locatarii au mers la blocurile de dincolo de Valea Săpunului.
”Am vorbit cu oamenii care locuiesc în zonă și ne-a spus că se știe încă din 2016 de problemă. A venit și un administrator să vorbească cu noi și ne-a spus că la rândul lui a vorbit cu constructorul pentru că problema este gravă”, a mai declarat Marius Vișa.
A doua zi, în numele asociației Marius Vișa a început să trimită sesizări și fotografii la toate instituțiile din Sibiu. Aproximativ o săptămână mai târziu, în data de 30 octombrie, o echipă formată din reprezentanți ai mai multor instituții, printre care și de la Apă Canal SA și primăria Sibiu, s-a deplasat pe teren să vadă situația. Toți au ajuns la concluzia că nu intră în aria lor de responsabilitate, însă au informat mai departe Apele Române Sibiu.
”Cartierul Arhitecților are un sistem propriu de canalizare”, au spus reprezentanții Apă-Canal.
”Din primele verificări și din informațiile pe care le deține Primăria Sibiu, s-a constatat că poluarea nu are sursă pe teritoriul municipiului Sibiu, dar inspectorii AN Apele Române vor identifica exact sursa și modalitatea de poluare și vor lua probe din apă. Primăria Sibiu va monitoriza în continuare Valea Săpunului și va ține legătura cu AN Apele Române până la soluționare”, au transmis și reprezentanții municipalității sibiene.Imediat ce a primit sesizarea, Administrația Națională Apele Române – Sistemul de Gospodărire al Apelor Sibiu, a trimis o echipă care să ia probe de apă. Iar suspiciunile sibienilor s-au confirmat.
”În urma sesizării unor cetățeni am trimis o echipă din cadrul Serviciului de Inspecție în teren. S-au luat probe de apă și rezultatele de laborator au confirmat cele spuse, prin urmare operatorul a fost amendat cu suma de 30.000 de lei. Conform legii, acesta a achitat 15.000 de lei, în 48 de ore”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorul Mircea Bîrs.Conform specialiștilor de la Sistemul de Gospodărire al Apelor, Cartierul Arhitecților are un sistem propriu de canalizare, care până la apariția acestei probleme a funcționat bine.
”A fost o deversare accidentală. Ei, la rețelele lor, au și o stație de pompare pentru porțiunea unde nu le permite terenul să evacueze apa uzată gravitațional. Orice stație de pompare are și un by-pass, tocmai în situația în care apare o problemă. Exact asta li s-a întâmplat lor. Pe by-pass au deversat apă uzată direct în Valea Săpunului. Ei aveau obligația să intervină de urgență și să stopeze deversarea. Noi am intervenit conform atribuțiilor legale și i-am amendat pentru poluare. Din ce știu este prima oară când apar astfel de probleme cu acești investitori, alte amenzi în trecut ne le-am dat. Ei au o stație de epurare care funcționează, noi facem monitoring și alte probleme nu au fost. Considerăm că acesta a fost un accident care s-a remediat, eu i-am pus de urgență să blindeze acea evacuare. Ei au tot felul de avize și funcționează într-un regim mai special, în sensul că nu au fost preluați de Apă-Canal”, a mai explicat ing. Mircea Bîrs.Reporterul Turnul Sfatului a discutat despre această situație cu mai mulți locatari ai Cartierului Arhitecților, însă aceștia reticenți în a discuta problema. ”Mergeți și vorbiți cu cei care au făcut blocul!”. De asemenea, am cerut și un punct de vedere în scris investitorilor în zonă, fără succes.
Cât privește posibilitatea ca această situație să fie mai veche și temerea că ea s-ar putea repeta, conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor spune că oricine observă orice problemă similară o poate transmite non-stop.
”Noi avem dispeceratul care funcționează 24 de ore din 24. De asemenea, legătura 112 există și funcționează. Tot ce ne semnalează Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau alte instituții abilitate, inclusiv cetățeni care ne trimit mail-uri, Garda de Mediu sau primării, noi luăm măsuri”, a concluzionat Mircea Bîrs.
Dacă observați probleme similare puteți alerta Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu la numărul de telefon: 0269236726, sau la adresa de mail: [email protected]
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Primăria Sibiu , Apă Canal , Turnul Sfatului , Valea Săpunului , Cartierul Arhitecților , Aleea Şeviş , canalizare , Apelor Sibiu , Reporterul Turnul Sfatului , Apele Române Târgu Mureş , Mircea Bîrs , stiri sibiu , Cartierului Arhitecților , ape uzate , deversare , fecale , Apele Române Sibiu , Marius Vișa , Miroslav Vitouš
Vizualizari: 8454
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Gastronomul
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Muresan
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Micu Klein