Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Classic Junior Festival: muzică clasică pe înțelesul elevilor

Classic Junior Festival: muzică clasică pe înțelesul elevilor

În perioada 27 octombrie – 17 noiembrie 2017, Sibiul găzduiește a treia ediție a Classic Junior Festival, un eveniment organizat de Asociația Culturală Play.

Classic Junior Festival este un proiect cultural-educațional menit să prezinte muzica clasică într-o manieră interactivă și accesibilă celor mici, să stârnească interesul pentru instrumentele muzicale, dar și să amintească de această alternativă a petrecerii timpului liber. În același timp, se dorește ca părinții să conștientizeze importanța muzicii în dezvoltarea copiilor. Acțiunile evenimentului vin ca o alternativa la situația educației culturale din școli, care suferă de teoretizare, este rigidă și nu răspunde nevoilor reale ale copiilor.

În cadrul festivalului, concertele, teatrul muzical și restul evenimentelor merg mână în mână cu activitățile non-formale. Anunțul organizatorilor: „vom renunța la atmosfera sobră și vom crea un mediu prietenos, cald, de comunicare și interacțiune, având ca scop renunțarea la ideea că muzica clasică este greoaie și greu accesibilă. Dacă este înțeleasă, muzica clasică poate să ofere senzații și experiențe de neuitat”.

Foto 2 CJF

Noua generaţie de consumatori de artă şi cultură poate arăta diferit, dacă vom avea grijă ca adevăratele valori să le fie transmise, la nivelul lor de înţelegere, încă din anii copilăriei. Classic Junior Festival îşi propune o astfel de misiune fiind, la ora actuală, singurul festival educaţional şi cultural de promovare a muzicii clasice în rândul copiilor. Şi pentru că cea mai uşoară formă de comunicare cu copiii este interacţiunea şi joaca, organizatorii au conceput secţiunile festivalului astfel încât copiii să devină principalii actori şi beneficiari  ai aventurii cu muzica clasică.

Festivalul este gândit pe două segmente mari: o parte din activități aduce copiii in salile de spectacol iar alta se îndreaptă direct spre școli. La Sala Thalia si Teatrul Gong, cei mici sunt invitați să participe, alături de cei mari, la următoarele evenimente:

  • Concertele educative „Sa intelegem muzica clasica” si „Călătorii muzicale” – concerte condimentate cu jocuri și ghicitori. Însoțiți de instrumentiştii orchestrei Filarmonicii din Sibiu și dirijorul Constantin Grigore, elevii au facut cunostinta temperamentele și specificul popoarelor, călătorind printre notele lui Strauss, Dvorak, Grieg, Brahms, Saint-Saëns şi Rossini.
  • „Copilăria marilor muzicieni” (teatru muzical interactiv) – 4 spectacole in care Șoriceii Sică și Rică, care au trăit, pe rând, în vioara lui Vivaldi, orga lui Bach, biblioteca lui Mozart, clavecinul lui Beethoven și pianul lui Chopin, povestesc, alături de bătrânul Sol, despre copilăriile, tristețile, bucuriile, munca și călătoriile copiilor minune, pe care toată Europa dorea să-i audă. De adata aceasta indragitele personaje vor spune „Povestea lui Rossini si a lui Wilhelm Tell si „Povestea lui Bela Bartok si a Printului cioplit in lemn”. Eroii povestilor vor fi compozitorii Gioachino Rossini si Bela Bartok
  • „Geneza” – spectacol de balet neoclasic – balerinii școlii de Arte „Play”, cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani, vor dezvălui povestea nașterii pământului, unirea particulelor din univers, descoperirea vieții, schimbarea anotimpurilor și a oamenilor.
  • Expoziție de instrumente muzicale și workshopuri – un spațiu de „joacă” pentru testarea instrumentelor de către pici, unde conturăm ideea că instrumentele muzicale sunt bunuri de consum (mainstream), dar cu o înaltă valoare artistică și culturală.
In ceea ce privește cealaltă serie a activităților festivalului, menționăm că elevii de la zece școli din jud. Sibiu au primit un Kit-ul Clasic Junior Festival – un CD cu muzică clasică pentru audiții în clasă și planșe personalizate pentru desen/pictură și pentru compuneri/eseuri. Cele mai bune lucrări vor fi premiate și expuse, pe durata festivalului, la Teatrul Gong, in prioada 16-17.11.

Foto 3 CJF

Classic Junior Festival este un program de educație culturală cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus