Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
7°C

Maestru ceasornicar din Germania, chemat să repare ceasul din Șelimbăr

Maestru ceasornicar din Germania, chemat să repare ceasul din Șelimbăr

Administrația locală din Șelimbăr a alocat o finanțare de 22.700 lei pentru reparația orologiului din turnul Bisericii Evanghelice și pentru o învelitoare nouă a acoperișului turnului.

Deși actuala țiglă de pe turn a fost schimbată ultima oară în 2009, este nevoie de un nou înveliș pentru că cel precedent a fost montat greșit. ”În anii 2008-2009 au fost executate lucrări de reparații la turn, astfel a fost înlocuită învelitoarea de țiglă nouă. Această țiglă are două găuri pentru prinderea ei pe lați. Dintr-o oarecare neglijență țiglele au fost legate numai cu o singură sârmă și astfel la presiunea vântului, țiglele sunt smulse din poziția lor, nu cad, dar nu mai asigură din poziția parțial schimbată etanșeitatea învelitorii. Se impune repoziționarea corectă a țiglelor pe întreaga suprafață a acoperișului turnului (…) În cadrul lucrărilor prevăzute a se executa la turnul clopotniță se intenționează repararea, întreținerea și restaurarea ceasului. Lucrările constau în demontarea componentelor ceasului, curățirea suprafețelor cu menținerea vopselei originale, verificarea pieselor ceasului și remontarea în stare de funcționare, asigurarea condițiilor de funcționare pe timp de iarnă și întocmirea unei documentații a lucrărilor executate”, se arată în recomandarea arhitectului Hermann Fabini, referitoare la reparațiile ce se vor executa la turnul bisericii.

Direcția pentru Cultură a aprobat lucrările de renovare și chiar și-a exprimat satisfacția pentru această lucrare. ”Soluționarea cererii dumneavoastră este posibilă, chiar ne bucură reparația mecanismului orologiului din turnul bisericii și a învelitorii de țiglă”, se arată într-o adresă transmisă Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu, semnată de directorul Valentin Delcă.

Orologiul va fi reparat de către Allyn Eidsness, maestru ceasornicar, restaurator de orologii și ansamble tehnice istorice din Mannheim, Germania. Acesta a solicitat pentru repararea ceasului și transportul acestuia în Șelimbăr 2.000 de euro.

Turnul clopotniță al Bisericii Fortificate din Șelimbăr a fost ridicat în anul 1804, în locul celui medieval. Aici a fost instalat și un orologiu de tip J. :. Fuchs & Sohn, aflat și acum în vârful turnului.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus