Marţi,
27.09.2022
Partial Noros
Acum
14°C

FOTO/VIDEO O dezlegare la pește în mijlocul naturii, la Muzeul ASTRA

FOTO/VIDEO O dezlegare la pește în mijlocul naturii, la Muzeul ASTRA

Doi pescari din Delta Dunării au venit la Sibiu pentru câteva zile și pescuiesc din lacul Muzeului ASTRA, gătesc diferite preparate din pește și susțin mici ateliere la care pot lua parte atât pescarii muzeului cât și trecătorii. Lipovenii din Mila 23 interacționează cu vizitatorii, repară plase și lotci, prepară conserve de pește și alte mâncăruri, pe care le împărtășesc cu cei pasionați de pescuit.

În mijlocul naturii, pe o vreme nu chiar prielnică pentru un prânz în aer liber, cei doi pescari ajutați de angajații muzeului au gătit în prima zi ciorbă de pește și au pus câteva bucăți din peștele prins și la afumătoare.

Din baltă, direct în ceaun

Dimineața devreme, când încă e liniște în jur, pescarii pornesc cu barca pe lac și prind pește cu prostovolul.

„În primul rând trebuie să ai noroc să prinzi pește pentru că nu se mai găsește ca pe vremuri nici măcar în amenajări. Pornești, te rogi la ‘ăl de Sus și arunci prostovolul. Asta este o sculă interzisă în mediul natural încă de prin 1996. La origini este o sculă de pescuit de control, pentru amenajări. Noi îl folosim să prindem peștele aici. Îți faci elan și îl arunci în apă. El ajunge până jos după care când îl aduci la suprafață se adună și prinde peștele”, spune Mihail Marian, pescar din Delta Dunării.

Peștele este mai apoi curățat de solzi și tăiat în bucăți, după care urmează tăiatul legumelor și pregătitul focului pentru ceaun.

Încă de la primele semne că apa începe să dea în clocot, pescarii pregătesc peștele pe care îl adaugă peste legume.

„Tocăm legumele pentru ciorba de pește. Prima dată punem ceapa, apoi ardeii și când e ceapa gata se pun cartofii. După ce se gătesc și cartofii, adăugăm peștele, roșiile, oțet și sare și mai stă la fiert un sfert de oră. Avem crap, somn și sânger. Durează cam un ceas până e gata ciorba”, explică pescarul.

peste peste

peste

Între timp se pregătește și afumătoarea, unde vor fi puse câteva medalioane.

„Pregătim patru medalioane pe care să le mâncăm astăzi, după ciorbă. Întâi le sărăm și le lăsăm vreo jumătate de oră așa, după care le băgăm la fum. Acum, depinde cât de afumate le vrea omul. Putem să le lăsăm între două și patru ore”, arată Mihail.

După o oră, ne întoarcem la ciorba de pește care e gata pentru degustat. Cu pâine proaspătă, în mijlocul naturii, oamenii se așează la masă și gustă preparatul.

„E foarte bună ciorba. Nici nu m-aș încumeta să încerc rețeta acasă pentru că sunt convinsă că nu ar ieși la fel de bună”, spune o turistă.

„Trebuie să mărturisesc, ciorba aceasta e mai bună ca a soției. Rețeta perfectă pentru dezlegarea la pește”, a spus amuzat un trecător.

peste

Cei doi pescari vor rămâne la Sibiu până joi, iar în fiecare zi între orele 10 și 16 pot fi găsiți în zona morilor de vânt.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

iuliana

Acum 4 ani

Oda bucuriei si Maretului Partid, acum cu îndeplinirea unui alt punct esențial din programul de guvernare.Asa gândește si acționează un partid cu adevarat progresist si reformator: liber la "pesti" in plin Postul Crăciunului! Suratele mele, indiferent de culoarea voastra politica, azimut Muzeul Astra!
Raspunde

penelistul

Acum 4 ani

Tu n-ai peste?
Raspunde

gospodiina

Acum 4 ani

Si vecinii mei au avut dezlegere la peste. }n sear asta, cand m-am intors acasa, tot palierul mirosea a peste prajit. De ce ni si-or cumpara hota?
Raspunde

...

Acum 4 ani

saptamana viitoare se da dezlegare la hota iar in weekend va fi black hotaday
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus