Doi pescari din Delta Dunării au venit la Sibiu pentru câteva zile și pescuiesc din lacul Muzeului ASTRA, gătesc diferite preparate din pește și susțin mici ateliere la care pot lua parte atât pescarii muzeului cât și trecătorii. Lipovenii din Mila 23 interacționează cu vizitatorii, repară plase și lotci, prepară conserve de pește și alte mâncăruri, pe care le împărtășesc cu cei pasionați de pescuit.
În mijlocul naturii, pe o vreme nu chiar prielnică pentru un prânz în aer liber, cei doi pescari ajutați de angajații muzeului au gătit în prima zi ciorbă de pește și au pus câteva bucăți din peștele prins și la afumătoare.
Din baltă, direct în ceaun
Dimineața devreme, când încă e liniște în jur, pescarii pornesc cu barca pe lac și prind pește cu prostovolul.
„În primul rând trebuie să ai noroc să prinzi pește pentru că nu se mai găsește ca pe vremuri nici măcar în amenajări. Pornești, te rogi la ‘ăl de Sus și arunci prostovolul. Asta este o sculă interzisă în mediul natural încă de prin 1996. La origini este o sculă de pescuit de control, pentru amenajări. Noi îl folosim să prindem peștele aici. Îți faci elan și îl arunci în apă. El ajunge până jos după care când îl aduci la suprafață se adună și prinde peștele”, spune Mihail Marian, pescar din Delta Dunării.
Peștele este mai apoi curățat de solzi și tăiat în bucăți, după care urmează tăiatul legumelor și pregătitul focului pentru ceaun.
Încă de la primele semne că apa începe să dea în clocot, pescarii pregătesc peștele pe care îl adaugă peste legume.
„Tocăm legumele pentru ciorba de pește. Prima dată punem ceapa, apoi ardeii și când e ceapa gata se pun cartofii. După ce se gătesc și cartofii, adăugăm peștele, roșiile, oțet și sare și mai stă la fiert un sfert de oră. Avem crap, somn și sânger. Durează cam un ceas până e gata ciorba”, explică pescarul.
Între timp se pregătește și afumătoarea, unde vor fi puse câteva medalioane.
„Pregătim patru medalioane pe care să le mâncăm astăzi, după ciorbă. Întâi le sărăm și le lăsăm vreo jumătate de oră așa, după care le băgăm la fum. Acum, depinde cât de afumate le vrea omul. Putem să le lăsăm între două și patru ore”, arată Mihail.
După o oră, ne întoarcem la ciorba de pește care e gata pentru degustat. Cu pâine proaspătă, în mijlocul naturii, oamenii se așează la masă și gustă preparatul.
„E foarte bună ciorba. Nici nu m-aș încumeta să încerc rețeta acasă pentru că sunt convinsă că nu ar ieși la fel de bună”, spune o turistă.
„Trebuie să mărturisesc, ciorba aceasta e mai bună ca a soției. Rețeta perfectă pentru dezlegarea la pește”, a spus amuzat un trecător.
Cei doi pescari vor rămâne la Sibiu până joi, iar în fiecare zi între orele 10 și 16 pot fi găsiți în zona morilor de vânt.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Delta Dunării , Mihail Marian , Muzeul Satului , muzeul satului sibiu , Pentru Sibiu , specii de pesti
Vizualizari: 2434
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Ciupercutza
Acum 4 ore
Bogdan
Acum 5 ore
Hermannstädter
Acum 6 ore
Cetateanul turmentat
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel