Artistul Dan Perjovschi, cetățean de onoare și ambasador al Sibiului, a făcut într-o emisiune Turnul Sfatului TV o radiografie a societății în care trăim. Din analiza lui n-a scăpat nici Sibiul, orașul ”dublu conservator”. Cea mai mare problemă identificată de el: lipsa unei proiecții de viitor în ceea ce privește cultura. ”Ideea pentru Sibiu e așa: cum faci tu să atragi artiști în oraș? Pentru că ai fost capitală culturală. Ai fost. Vorbim la trecut. Cum rămâi, cum menții acest nivel creator în oraș? Aici chiriile sunt mari, nu ai sală de expoziție, nu ai colecționari. Există UAP (n.r. Uniunea Artiștilor Plastici), dar e pe altă planetă, își vede de treaba ei. E Pluto, de care nu știi: e sau nu planetă? E treaba lor, dacă vrei să ai glastre în vitrină, glastre ai. Nu e nicio problemă”, spune Perjovschi.
Sibianul critică Muzeul de Artă Contemporană de pe strada Tribunei. ”Muzeul Brukenthal îi spune sălii de artă contemporană, care era pe vremuri, Muzeul de Artă Contemporană. Titulatura asta de muzeu nu se dă așa ușor. Adică un artist poate să facă un proiect la care să-i spună muzeu, că e artist. Dar o instituție a statului român să denumească o sală muzeu trebuie niște criterii. Eu spun că e muzeu dacă are măcar o colecție. Muzeul de Artă Contemporană nu s-a făcut ca ăla lui Brukenthal, care a cumpărat ce i s-a părut lui valoros, asta s-a făcut din donații, că n-a avut statul comunist bani, așa cum n-are nici statul capitalist bani și atunci cine a vrut, a donat. Și cine a fost fraier, a acceptat. E o masă de lucruri din care sub cinci la sută sunt interesante, iar restul nu știu ce trebuie făcut cu ele. Eu îmi permit să fiu atât de dur, alții nu știu dacă-și permit. Dacă mergeți, cum deschizi ușa o să vezi o pădure de busturi, printre care e și un portar. Portarul e viu. Stă și el pe coridor. Prima impresie e halucinantă că ești în anii 80. A doua impresie e următoarea: E o sală de expoziție care nu e nici rea, nici foarte bună, e ok. E în buricul târgului, ar putea fi fantastică”, a spus artistul.
Dan Perjovschi vede în fostele hale Independența, un loc de renaștere a mediului cultural din oraș. ”Cred că orașul ar trebui să amenajeze una sau două din halele orașului, sau un sit din acesta industrial ca să și păstreze. Pentru că de exemplu Independența e istoria noastră și ar trebui păstrată. Niște hale sunt la fel ca orice monument. Și atunci le poți păstra, dacă le adaptezi. Lași carcasa și adaptezi interiorul la cerințele contemporane și faci un hub de creativitate pentru cei tineri. Teatrul din Sibiu s-a prins, dar teatrul e o forță, are putere cumva și politică. Și poliția îl ascultă. La nivelul acesta de putere și de notorietate au putut realiza acel spațiu să-l folosească. Dar aia e la teatru, dar și artele ar trebui să facă asta. Eu chiar țin la treaba asta, pentru ca Sibiul să devină atractiv. Aș amenaja, ca și primărie, acest spațiu și aș da o chirie subvenționată. Aș face pe proiect. Să poți să aduci aici oameni creativi, numai așa poate supraviețui un oraș”, a mai spus artistul.
Perjovschi spune că pe scena politică românească e loc de un partid proaspăt de centru-stânga. ”Eu fac șpagatul între prietenii mei de stânga și prietenii mei de dreapta. Artele vizuale în lumea largă sunt de stânga. Sunt foarte critice la capitalismul neoliberal care a fost scăpat de sub control și atunci când s-au crăcănat societățile, când se sparg între foarte băgați și foarte săraci, mijlocul se bălăngăne. Eu veneam cu perspectiva mea de aici și nu ne-am înțeles multă vreme. Și acum e încă greu. Eu înțeleg de ce. Cine conduce în țara asta zice că e liberal, mai bun. Uită că generațiile tinere n-au cunoscut comunismul și ei se luptă cu societatea de acum. Societatea de acum nu are cum să țină cont. Nu știe. S-au aniversat evenimentele din 1987, de la la Brașov. Cine mai știe? Acum te uiți la prezent. Nu mai ai 23 de ani. Nu mai ai fabrica aia. Oamenii văd nedreptățile de acum. Trebuie bunicii să-i înțeleagă pe nepoți, dar și nepoții trebuie să facă un efort, să înțeleagă că bunicul a avut problemele lui în viață. Cum au fost oamenii ăia din Brașov care au fost spulberați…
Din punct de vedere politic sunt pentru o societate liberală în sens clasic, dar în ultima vreme… Uite, acum noi nu avem o guvernare de stânga. Eu înțeleg stânga, iar un centru-stânga rezonabil e foarte bine venit și cred că un nou partid de centru stânga ar fi bine venit. Eu vreau o societate deschisă, ca a lui Soros (râde), care înfruntă problemele unei societăți contemporane care vin. Nu le plănuiești. Cred că toată lumea a învățat mai mult decât în urmă cu niște ani. Vreau o societate care discută lucruri și care ia decizii și după ce le-a luat să le poată corecta”, a mai spus Dan Perjovschi.
Întreaga emisiune poate fi vizionată aici:
https://youtu.be/BIb9S79bjjA
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Muzeul Brukenthal , Artă Contemporană , Dan Perjovschi , uniunea artistilor plastici , Turnul Sfatului , TSTV , Artistul Dan Perjovschi , Pentru Sibiu , Capitala Culturală Europeană
Vizualizari: 1824
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Bogdan
Acum 10 ore
Sparrow
Acum 10 ore
Mișu mare
Acum 11 ore
Magda Boar
Acum 12 ore
Max rasinareanul