Peste 200 de canari cântăreți au fost prezentați astăzi unui juriu format din specialiști în cântecul acestor păsări, la Cisnădioara. Cea mai veche competiție de profil din România a strâns la doar câțiva kilometri de Sibiu unii din cei mai melodioși canari din țară și din străinătate.
Canarii roller au un cântec jos și melodios. Iar atunci când patru cântă în cor iar melodia este plăcută auzului, juriul poate să ofere chiar nota maximă, de 90 de puncte. Regulile sunt foarte stricte. La fel ca un examen important, numele candidatului este necunoscut juriului. Astfel, canarii vor fi evaluați strict din punctul de vedere al performanței muzicale. Pentru ca artiștii să fie 100% pregătiți pentru competiție, crescătorii fac repetiţii de câte o jumătate de oră, după care îi lasă să se odihnească.
„Este cea de-a 36-a ediție pe care o organizăm pe România și sunt 27 de ani de când organizez acest concurs la Cisnădioara. Este o mândrie pentru noi că avem acest mare concurs. În total sunt 208 canari. Fiecare crescător are dreptul la două colecții, adică maxim opt canari. Crescătorul nu are voie să se prezinte în fața juriului pentru că totul se desfășoară în secret. Arbitrul dă nota numărului de ordine trecut pe colivie, nu crescătorului x sau y, pentru că ei nu știu numele. Așa se organizează și în Germania și noi am preluat regulile exact ca acolo. Colecția stă pe masă o jumătate de oră, timp în care păsările cântă. Arbitrul urmărește fiecare pasăre în parte și astfel face punctajul. De asemenea se face un punctaj pe modul în care canarii cântă în cor”, a spus Ilie Chidu, președintele Clubului Național al Crescătorilor de Canari de Cântec Roller din România.
Campionul de anul trecut, Cornel Mitrea, a venit din nou în competiție, cu două noi colecții de prezentat. Experiența acumulată în ultimii 30 de ani îl face să fie sigur pe canarii săi, dar recunoaște că și acum, după atâția ani, emoțiile sunt încă prezente de fiecare dată.
„Particip de 30 de ani la această competiție și încă nu simt nevoia să mă retrag. În 2004 am luat locul I, apoi locul IV, în 2015 am luat locul II, în 2016 am luat din nou locul I și acum așteptăm să vedem. E multă muncă și trebuie să ai mare grijă de ei. De asemenea, e necesar să faci școala de cântec cu ei. Eu stau dimineața de la 6:30. Mă trezesc, îmi pun de cafea și timp de 30 de minute îi pun pe masă și îi ascult. Dacă nu cântă bine, le schimb mâncarea sau dacă un canar are o tonalitate mai dură, mai agresivă, îl iau și îl pun în altă colecție. Eu am 30 de pui anul acesta și m-am prezentat la competiție cu două colecții, adică opt canari în total. Am ceva emoții să văd dacă o să cânte sau nu. Vreau să îmi păstrez premiul de anul trecut, oricine ar vrea, dar să vedem ce va fi”, a spus Cornel Mitrea, concurent din Satu Mare.
Anul acesta, cântăreții înaripați vin din întreaga țară, dar și din Ungaria, Serbia, Bulgaria și Olanda, alături de 40 de crescători. Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, după ora 18.00.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 2054
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Alex
Acum 9 ore
Borat Sagdiyev
Acum 9 ore
Sibianul turmentat
Acum 10 ore
Mika
Acum 10 ore
Kokos