Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
16°C

Primăria amenajează o cușcă pentru urșii capturați în Sibiu. Și caută vânători pentru tranchilizările care eșuează

Primăria amenajează o cușcă pentru urșii capturați în Sibiu. Și caută vânători pentru tranchilizările care eșuează

Pe un teren de 300 de mp din Pădurea Dumbrava, Primăria Sibiu va amenaja o cușcă pentru adăpostirea temporară a urșilor tranchilizați ca urmare a intrării în oraș. Iar pentru situațiile în care operațiunile de adormire nu dau rezultate, Primăria pregătește varianta în care vânătorii să protejeze populația.

Modificările legislative prin care jandarmii devin responsabili de utilizarea armelor cu tranchilizant sau gloanțe de cauciuc, cu ajutorul cărora să îndepărteze sau imobilizeze animalele sălbatice care amenință viața oamenilor, a intrat în vigoare în contextul în care în jurul Sibiului au fost raportate exemplare de urși al căror număr este tot mai mare.

Pentru posibilele situații în care astfel de animale sălbatice, potențial periculoase, vor fi tranchilizate pe teritoriul orașului Sibiu de către jandarmi, Primăria a decis să amenajeze o cușcă în care aceste animale să fie adăpostite temporar. Terenul pe care va fi amenajată această cușcă măsoară 300 de metri pătrați și este situat în Pădurea Dumbrava, în zona fostelor depozite de muniții. Cușca va fi administrată de Grădina Zoologică din Sibiu, după cum se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali în cursul ședinței de săptămâna viitoare. Cușca va fi utilizată, temporar, pentru urșii tranchilizați, înainte ca aceștia să fie transportați în Rezervația urșilor de la Zărnești, de exemplu.

300 de lei, cel mult, pentru fiecare animal împușcat

În afara modificării legislației în ceea ce privește competențele jandarmilor în chestiunea animalelor sălbatice care pot amenința viața oamenilor, a fost modificată și Legea 406/2007 a vânătorii și protecției fondului cinegetic. Modificările aduc în discuție posibila implicare a vânătorilor în gestionarea situațiilor de siguranță publică și prevăd situațiile în care aceștia pot acționa și pe terenuri care nu reprezintă fonduri de vânătoare. Recoltarea (împușcarea animalelor) va fi, însă, doar o măsura de securitate pe care administrația locală vrea să o ia în cazul în care operațiunea de tranchilizare eșuează. „Animalul adoarme la 15 minute după ce este împușcat cu tranchilizant. Dacă un urs de 500 de kg începe să alerge ca nebunul după ce este lovit cu tranchilizant? Poate sări la oameni, poate deveni periculos. Pentru aceste situații se dorește un astfel de contract de prestări servicii cu asociațiile de vânători“, explică reprezentanții Primărie Sibiu.

Acest contract-cadru de prestări servicii va fi, de asemenea, supus votului consilierilor locali în cadrul ședinței de săptămâna viitoare. Potrivit modelului prezentat într-un proiect de hotărâre, Primăria Sibiu intenționează să încheie astfel de contracte pe perioade de câte trei ani cu asociațiile de vânătoare ale căror fonduri se află în zone limitrofe orașului. „Scopul contractului îl reprezintă prevenirea producerii unor daune importante în interesul sănătății și securității publice sau pentru rațiuni de interes public major de pe teritoriul unității teritorial-administrative Sibiu. Contravaloarea serviciilor prestate pentru recoltarea exemplarelor de vânat nu va depăși 300 de lei/exemplar“, se arată în modelul de contract-cadru pregătit.

Potrivit acestui document, Primăria se obligă să înștiințeze asociațiile cu care va avea contract, în regim de urgență intrarea în Sibiu ori în stațiunea Păltiniș a unor exemplare din speciile de faună sălbatică. Iar vânătorii desemnați de aceste asociații trebuie „să ia toate măsurile și să depună toate diligențele necesare ce cad în competența sa pentru realizarea obiectivului prezentului contract“, se mai arată în modelul prezentat.

Sibiul a fost în centrul presei naționale și internaționale după ce, în toamna anului trecut, un urs care a ajuns până în centrul orașului a fost, în cele din urmă, omorât.

Descarcă de aici Proiectul de hotarare privint recoltarea faunei salbatice in Sibiu si Paltinis

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

corul vanatorilor

Acum 4 ani

Mai bine o cusca pt. cei care trag si nu tintesc, sa aiba unde se refugia din calea animalului haituit...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus