Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

Muzeul ASTRA – destinație de vacanță de 1 Decembrie

Muzeul ASTRA – destinație de vacanță de 1 Decembrie

De 1 Decembrie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a început realizarea celui mai lung tricolor românesc la gherghef. Proiectul se întinde pe o durată de un an, însă la primele lui fire au pus mâinile sute de vizitatori, împreună cu Rodica Ispas, meșter țesător din Avrig. Până acum, au fost țesuți aproximativ 20 de centimetri din fire de lână colorată în roșu, galben și albastru, pe o lățime de aproximativ 7 centimetri.

De Ziua Națională a României, Muzeul ASTRA a înregistrat 1710 vizitatori. La Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber s-a  servit ,,pomana porcului’’  cu mămăliguță și murături, dar și preparate la ceaun - tochitura de porc ​și​ ciorb​ă​. Tot aici, doi pescari lipoveni din satul Mila 23 din Delta Dunării au pregătit și împărțit 300 de porții de borș de pește și pește prăjit ,,ca pe baltă” în cadrul unor ateliere culinare organizate la Cherhanaua din Mahmudia.

Lichiu și obiceiuri de iarnă – sâmbătă și duminică

Astăzi, Muzeul ASTRA organizează evenimentul Tradiții și Cultură Gastronomică din Țara Secașelor, cu participarea comunității din localitatea Loamneș. Acțiunea va avea loc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, între orele 11.00-16.00. Aici se vor face degustări de lichiu cu varză și ceapă și iahnie de fasole cu cârnați.

Duminică, 3 decembrie, Muzeul ASTRA organizează Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor. Datini şi obiceiuri de iarnă. Ediţia a XI-a a Festivalului este organizată şi în acest an la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” şi la Centrul Cultural Memorial Dr. Ghe. Telea Bologa din localitatea Nou Român, jud. Sibiu. Colindătorilor de la Şcoala de Arte şi Meserii “Ilie Micu” din Sibiu  li se vor alătura membri ai comunităţilor din Nou Român şi Arpaşu de Sus.

Cadouri de Crăciun

Și cum se apropie sărbătorile de iarnă, în această minivacanță Galeriile de Arta Populară din Pavilionul Muzeal Multicultural vizitatorii pot opta pentru cadouri inspirate din tradițiile satului românesc. Spre exemplu: decorațiunile pentru pomul de Crăciun din paie, pănuși de porumb, port popular și șosete de lână, oale de sarmale, căni pentru vin fiert, fețe de masă și ștergare, jucării ecologice.

În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vizitatorii, indiferent de vârstă, sunt așteptați să dea o mână de ajutor la împodobirea clădirii Pavilionului Muzeal Multicultural pentru sărbătorile de iarnă.  Acest lucru este posibil în ateliere​le​ de confecționat decorațiuni de Crăciun care se vor desfășura sâmbătă și duminică (2 și 3 decembrie) între orele 10:00 si 15:00 în sala de educație muzeală.

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus