Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
31°C

Proiectul bugetului de stat 2018: Sibiul a ajuns pe penultimul loc. Fără bani pentru un nou spital

Proiectul bugetului de stat 2018: Sibiul a ajuns pe penultimul loc. Fără bani pentru un nou spital

Aflat pe poziția zece în topul județelor din care se colectează cele mai mari impozite pe venit și TVA, Sibiul înregistrează o premieră: în proiectul de buget pe 2018, - cu excepția Brăilei - Sibiului îi sunt propuse cele mai mici realocări de sume din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale. Proiectul de buget adoptat de Guvern și care urmează să intre în dezbatere parlamentară nu face nicio referire la finanțarea construirii vreunui nou spital ori a unei centuri ocolitoare a Mediașului. Și deși în buget sunt enumerate alocări pentru nu mai puțin de trei proiecte de autostrăzi care traversează (sau ar trebui) teritoriul județului, finanțările sunt, în majoritate, modeste.

Actualul guvern estimează că, în cursul anului 2018, din județul Sibiu vor fi colectate impozite pe venit în sumă totală de peste 511 milioane de lei. Din acești bani, 11,25% merg către bugetul județean, alte 43% către bugetele localităților de unde au fost colectate aceste sume și alte 17,25% - pentru echilibrare în cadrul județului.

În ceea ce privește sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, acestea au fost stabilite de către Guvern în baza propriilor calcule și nu ca urmare a respectării vreunei formule general aplicată. Prin urmare, județului Sibiu îi sunt alocate 21,4 milioane de lei, cu o poziție mai sus față de cele 21,03 milioane de lei alocate Brăilei, acesta fiind județul situat pe ultimul loc la alocarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Deasupra Sibiului sunt Covasna (26,8 milioane de lei), Tulcea (33,5 mil. de lei), Brașov (34,9 mil. lei), Sălaj (35,3 mil. lei), Harghita (44,4 mil. lei) și Argeș (locul 35 la nivel național – 50,3 mil. de lei). Pe primele locuri, după București (584,2 mil. lei) sunt județe care primesc și de 15 ori mai mult decât Sibiul: Suceava (318,8 mil. lei), Bacău (246,3), Vaslui (237,8), Neamț (231 mil. lei) și Dâmbovița (217,5 mil. lei).

Sibiul nu doar a ”căzut” în topul alocărilor de sume din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, ci și în ceea ce privește sumele propuse spre a fi alocate. Spre exemplu, în 2014, guvernul condus atunci de Victor Ponta plasa județul Sibiu pe antepenultimul loc, dar cu o alocare bugetară de 26,09 milioane de lei. În 2015, guvernul condus de Dacian Cioloș ”sălta” Sibiul de pe locul 39 pe 38, crescând alocările bugetare propuse județului la 28,8 milioane de lei.

Bugetele localităților și ale județului vor scădea – potrivit estimărilor liberalilor – cu mai bine de 100 de milioane de lei în 2018 față de 2017. Scăderea vine ca urmare a relaxării fiscale propusă de actualul guvern, prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la zece la sută (din aceste impozite pe venit colectate autoritățile locale primeau în mod automat 41,75% pentru susținerea proiectelor de investiții, iar creșterea acestei cote la 43% nu acoperă scăderile generate de relaxarea fiscală).
Tot pe ultimele locuri se află județul Sibiu și la alocarea unor sume din TVA pentru susținerea cheltuielilor de întreținere a drumurilor județene și comunale. 9,09 milioane de lei este propunerea pe care Guvernul o face județului Sibiu, care se află astfel pe locul 39 în clasamentul național, înaintea Brașovului (8,9 mil. de lei) și a Ilfovului (7,3 milioane de lei). Înaintea Sibiului mai sunt alte șase județe care au alocări bugetare pentru întreținerea drumurilor județene și comunale de sub zece milioane de lei: Tulcea (9,2), Constanța (9,3), Cluj (9,7), Covasna (9,7), Arad (9,9) și Timișoara (9,9). Pe primele locuri sunt Vaslui (14 mil. de lei), Botoșani (13,8), Suceava (12,9) și Neamț (12,5).

Mai sus, pentru protecția socială

Sibiul este pe locul 11 la nivel național în ceea ce privește alocarea de sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, adică pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, a centrelor pentru persoanele cu handicap ori a învățământului special. În total, Sibiului îi sunt propuse spre alocare 91 de milioane de lei, din care cele mai mari sume ar merge către învățământul special și centrele județene de resurse și asistență educațională (25,7 mil. de lei) și susținerea sistemului de protecție a copilului. Salariile și contribuțiile sociale ale celor care lucrează în instituțiile de protecție socială au propuse spre alocare alte 23,2 milioane de lei.

Autostrăzile sunt mai mult enumerate, decât finanțate

În bugetul Ministerului Transporturilor sunt amintite ca prioritare mai multe proiecte, în care cap de listă este cel al autostrăzii Sibiu – Pitești, pentru care sunt așteptate primele lucrări din primăvara anului viitor. Pentru secțiunile 1 și 5 ale autostrăzii Sibiu – Pitești (secțiunea 1 fiind cea dintre varianta de ocolire a Sibiului și Boița) sunt alocate 32 de milioane de lei, pentru anul următor (2019) estimările fiind de aproape 18 ori mai mari (peste 582 de milioane de lei). Banii alocați pentru anul viitor sunt, însă, mai degrabă simbolici, având în vedere că numai pentru secțiunea 1 (pentru care au fost depuse nouă oferte, aflat acum în evaluare) estimarea valorii lucrărilor este de peste 765 de milioane de lei, fără TVA. Și tot în faza de evaluare a ofertelor este și secțiunea 5 a autostrăzii.

Autostrăzii ”cu picioare de lut” dintre Sibiu și Orăștie (autostradă deschisă circulației din 2014, dar adesea închisă din cauza problemelor de infrastructură) mai are prevăzute anul acesta cheltuieli de trei milioane de lei. Asta în condițiile în care contractul de expertiză care să releve lucrările necesare nu a fost atribuit.

Surprinzător, însă, o alocare extrem de generoasă, de peste 19 milioane de lei, merge drept sprijin pentru elaborarea documentației tehnico-economice pentru autostrada Sibiu – Făgăraș. Toți banii sunt prevăzuți a fi alocați în cursul lui 2018.

Tot la capitolul drumuri, Mediașul nu apare nici de această dată în lista orașelor pentru care se alocă bani pentru varianta ocolitoare, dar pentru DN14 – drum finalizat acum mai bine de doi ani, ieșit între timp și din garanție – mai trebuie plătiți anul acesta ultimii 4,8 milioane de lei, bani prevăzuți în proiectul de buget.

Nicio vorbă despre spital

În bugetul Ministerului Sănătății pe anul viitor nu apare nicio referire la finanțarea vreunui nou spital județean în Sibiu. Singurele noi referiri sunt cele făcute la noile spitale regionale (opt la număr) și a celui republican (în București), care ar urma susținute din fonduri europene. În rest, forma propusă pentru bugetului Ministerului Sănătății nu face nicio referire la, măcar, alocarea de fonduri pentru actualizarea SF-ului pentru un nou spital județean la Sibiu.

Despre susținerea financiară a construirii unui nou spital județean la Sibiu a vorbit, pentru prima dată, premierul Mihai Tudose la începutul lunii noiembrie. A reconfirmat, public, mai apoi, susținerea guvernamentală pentru un astfel de proiect, după care s-a întâlnit și cu președinta CJ Sibiu și primarul Sibiului, pe același subiect.

Lucrările la sediul Tribunalului, împinse la distanțe de ”ani”

În bugetul Ministerului Justiției propus pentru anul viitor este amintit proiectul de reabilitare a Palatului Justiției (în care ar urma să funcționeze din nou și Tribunalul și Judecătoria, mutate din 2011 în vederea acestor lucrări de reabilitare). Lucrările ar fi trebuit finalizate din 2013, dar din cauza unui șir absurd de complicații birocratice, în special, lucrările au fost împărțite în două etape, cea de-a doua fiind preconizată să se încheie anul viitor.

Doar că, potrivit proiectului de buget pe 2018, lucrările de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu ar urma finalizate abia peste vreo patru ani. „Tribunalul Sibiu (monument istoric) - finanțarea este asigurată prin bugetul de stat – bugetul Ministerului Justitiei pană la finalizarea lucrărilor de execuție estimată pentru o dată ulterioară anului 2021”, se arată în proiectul de buget pe anul viitor, referitor la politica Ministerului Justiției în domeniul investițiilor publice. Potrivit aceluiași document, în alte județe Ministerul cedează astfel de proiecte către Compania națională de investiții (ex. Palatul justiției din Neamț).

Fișa proiectului de reabilitare a sediului Tribunalului și Judecătoriei prevede că din cele 60,99 milioane de lei necesare acestui proiect au mai rămas necesar de finanțat lucrări în valoare de 28,2 milioane de lei. Termenul de finalizare al lucrărilor este ”împins” până în noiembrie 2019, în condițiile în care alocările financiare pentru acest obiectiv sunt întinse chiar și în anii ulteriori anului 2021. Pentru 2018 sunt promise 3,5 milioane de lei (puțin mai mult decât dublul sumelor alocate anul acesta). Pentru anul 2019 sunt promise alocări de patru milioane de ei, apoi de cinci milioane și, în 2021, de șase milioane de lei, urmând ca restul (aproape zece milioane de lei) să fie alocate din 2022 începând. Sumele din buget rămân doar ”promisiuni” din moment ce și anul acesta, alocările inițiale erau de peste 2,2 milioane de lei, după care au fost tăiate la 1,8 milioane de lei, fapt ce a determinat constructorii să reducă ritmul de lucru pe măsura finanțărilor alocate. Alocarea de sume ”cu țârâita” vine după ce, la începutul acestui an, Ministerul Justiției a fost obligat să încheie acordul de finanțare încheiat acum mai bine de 15 ani cu Banca Mondială. Acordul a fost încheiat deoarece autoritățile române nu au fost capabile să cheltuiască banii pentru investițiile asumate (de genul reabilitării Palatului Justiției din Sibiu). Prin urmare, restul lucrărilor sunt finanțate de la bugetul de stat, ale cărui resurse sunt întinse însă pe mulți ani.

Armată și castani

În proiectul de buget adoptat de Guvernul României și care urmează să intre în dezbatere parlamentară, județul Sibiu mai apare ca beneficiar de finanțări în alte două zone.

Este vorba de Ministerul Mediului, a cărui proiecție de buget pe anul următor prevede asigurarea banilor necesari pentru derularea unui proiect pe fonduri europene, pentru Managementul conservativ al siturilor de importanță comunitară Râul Târnava Mare între Copșa și Mihalț, Pajiștile dintre Șeica Mare și Veseud și Castanii comestibili de la Buia. Proiectul are alocați pentru anul 2018 suma de 1,5 milioane de lei.

În bugetul Ministerului Apărării este prinsă finanțarea proiectului Pavilion multifunctional în Cazarma 380 Sibiu, proiect al cărui SF a fost avizat în octombrie anul acesta. Proiectul are o valoare estimată la 17,9 milioane de lei, durata de execuție fiind de cel mult 24 de luni. Bugetul din acest an a alocat proiectului aproape 200.000 de lei, pentru anul viitor fiind propuse a fi alocate 17,4 milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

...

Acum 6 ani

psd=ciuma rosie, psd=gunoiul romaniei
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Klaus

Acum 6 ani

Nici cu ceilalti n-a fost mai bine. Cauza? Johannis si FDGR. Acest partid niciodata nu va fi la guvernare, prin urmare niciodata nu va baga cineva in seama un judet condus de FDGR.
Raspunde

Ghita

Acum 6 ani

Daca nu se va face o descentralizare adevarata, vor fi tot mai multe voci, si pe buna dreptate, care vor cere autonomie pentru Transilvania.
Raspunde

Zero

Acum 6 ani

De asta poti sa fi sigur. Deja tot mai mult aud prin burg...si nu de azi-de ieri ! Nu inteleg de ce dracu mai facem parte din tara asta. Dar deh, mandru ca roman. Te doare capul !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

#insist

Acum 6 ani

Sa mori tu, Ghita, pana cea pestrita! Sau te cheama Ghiozy? Solutia ar fi sa va calce cu tancurile in picioare pe toti hastagistii ce poluati pietele. Puleti ordinari, cu 2 clase!
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Imi pare rau dar ori esti prost informat ori faci o confuzie ori esti rau intentionat. Descentralizarea si autonomia sunt doua lucruri diferite si sa ceri autonomia gradinii tare est o crima adusa tarii asteia! Rusine!
Raspunde

Calin

Acum 6 ani

Si mariiiiii parlamentari de la putere-cei de Sibiu, evident-, nimica...nu ridica vocea? Ca doar au fost alesi de sibieni..nu de mitici. Parca toti parlamentarii erau mari patrioti locali, asta pina dupa alegeri.. Astept o interpelare de la biroul PSD Sibiu, sa vad cum cer localii bani mai multi celor de la centru-stanga;).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Comunicat PSD

Acum 6 ani

Atentie, trollerul pe Sibiu. Postezi ca un prost. Nu mai folosi notiuni din ultima circulara de la partid. Luni te prezinti la sediu la un anal cu sefu
Raspunde

Calin

Acum 6 ani

Pai daca asa va promovati in partid..prin spate..spor la lucru si la multe functii obtinute pe cai nebanuite. In rest, limbajul Dvs spune tot despre caracter. .. circulara de partid...anal...vremuri triste cu voi la conducere.:((
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 6 ani

E vorba de sume din TVA, nu buget total. Acum sincer, Sibiul a dat vot de dreapta tot timpul. Dar nici pe vremea lui Boc nu am primit mai mult, ala baga la Cluj banii. Simplu, ai oameni la centru primesti bani cum e cazul Clujului, Timișului, Iasi, Dolj sau Brasov. Ai de astia ca sibienii, esti pe penultimul loc. Simplu.
Raspunde

votati teleorman

Acum 6 ani

Banii din buget se dau acolo unde se poate fura mai mult si mai usor de catre coruptii de la putere. Simplu. Acolo unde oamenii sunt mai vigilenti si exista pluripartidism, e mai greu se furi. Logic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cucu-bau

Acum 6 ani

Ce spitale bah ! La lucru cu voi la "ferma" in zona west ! Si cand nu mai sunteti buni de sclavi, la taiat....de pe lista ! ca doar ce pensie sa va mai deie.... La ce mama dreq va mai trebe spital nou ? Ca doar planul de morti la hectar cine-l mai infaptuieste ?
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

multumim PSD, trif, terea, armas, cindrea si tuturor sobolanilor,
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@zzz

Acum 6 ani

Cu placere ! Sa nu va dea psd ul nimic, sibienii nu merita ! Sunt plini de rautate, ostili fata de tara si fara minte !!!!
Raspunde

Nik

Acum 6 ani

Sunt curios cat a primit Teleormanul....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

#insist

Acum 6 ani

Mi-e rusine ca sunt sibian. Sibienii si romanii care pupa in cur opozitia vanduta colonialistilor americani si sorosisti sunt o rusine pt.tara. #Insist sa ma pis pe #rezist!
Raspunde

linus

Acum 6 ani

@nu exist Centuristule. :) Cu cei ca tine putem linistiti deschide un abator, avem carne pe mii de ani.
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Dupa ce a venit daddy dracnea si klingonianu in vizita de lucru la partid si au decretat ceva nu se indeplineste!? Adica nu isi tin cuvantul? Sau suntem pedepsiti ca nu suntem supusi partidului? Sau sunt rupti in "buget" de foame si nu au bani nici de plata clientelei de partid?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oli

Acum 6 ani

Nici cand au venit piticu' si chioru', sefii traseistei de Turcan, Sibiul n-a primit fonduri pt. spital, asa ca lasa-ne cu textele tale de 2 bani.
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

spitalul NOU trebuia facut de peste 10 ani base-boc,mru,ponta,csolos de julien,tudose fonduri pentru spital NEIN cimpan si fodor accesati fonduri europoene!!!ca exista vedeti ca in viitor dispare si palatu de justitie,bomba de gunoi,de pe victoriei
Raspunde

*****

Acum 6 ani

Pentru sustinatorii grupului infractional PSD : -Hai sctir si luati cu pita " le m u e " .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

vittu sinua

Acum 6 ani

ce ma distreaza asta cu grup infractional. hahahaha. FORTZA PSD! :P
Raspunde

Santa

Acum 6 ani

Sunt zeci de proiecte de mare amploare in Romania care au fost oprite, intarziate sau ce scuze au mai bagat persoanele responsabile. Totia acei bani dati pe spagi de loialitate, atentii de racolare si zonuri defaimatoare. Ma bucur ca vad ca se pune accentul si pe unele zone mai defavorizate si mai indepartate de granita din vest. Sper doar sa se faca ceva acolo, si ca nu se mananca banii aiurea cum s-a facut si in Sibiu pana acum. Stiu ca suna optimist si stiu ca o sa fie acelasi lucru ca si pana acum. Dar presunea e mare si nu cred ca ar risca un scandal teritorial. De ce ai instiga la asa ceva? Banii pentru spital se pot face rost, nu inteleg de ce trebuie sa contruiasca pe tern privat, cand au deja pamant pe care sa construiasca. De asemenea au destui bani cat sa demareze studiile de fezabilitate si sa inceapa sa lucreze la hartogaraie, dar momentan se cearta pe cine ia ce si cum sa faca mai multi bani. Incercati sa stati uniti ca doar asa se schimba ceva.
Raspunde

linus

Acum 6 ani

Partidul Straniei Demente.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus