Direcția de Sănătate Publică Sibiu a primit 14.290 de doze de vaccin antigripal, la finalul săptămânii trecute, iar de astăzi a început să fie repartizat către personalul vaccinator. Astfel, campania de vaccinare antigripală gratuită pentru sezonul 2017-2018 poate fi demarată în județul Sibiu.
În acest sens, 80 doze de vaccin antigripal sunt alocate Direcției Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, 270 doze vor merge la Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale, 60 doze fiind repartizate Direcției Medicale a Serviciului Român de Informații. Restul de 13.880 de doze vor fi distribuite către medici de familie, spitale și unități de asistență medico-sociale.
În fiecare an gripa afectează între 5% și 15% din populație. Grupele cu risc includ femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:
- astmul bronșic și alte boli respiratorii;
- diabetul zaharat și alte boli endocrine;
- boli de inimă;
- boli de rinichi;
- boli de ficat;
- boli metabolice;
- boli neurologice;
- obezitate;
- sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau a tratamentului).
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap), cât și după evoluția mai ușoară a bolii.
Complicațiile gripei pot include pneumonii, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Gripa se raspândește de la o persoană la alta:
- Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
- Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.
Vaccinarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii; ca urmare, persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar față de gripă, boală mult mai gravă și care frecvent evoluează cu complicații și chiar deces.
Măsuri generale preventive pentru a evita răspândirea gripei:
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
- Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.
- Apoi, acoperiți și aruncați șervețelul folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil: Stranutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 765
Ultimele comentarii
Acum 20 ore
Mircea
Acum 20 ore
Ion de la raion
Acum 21 ore
Teo
Acum 21 ore
Trotineta
Acum 21 ore
Marina