Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
3°C

ACTUALIZARE Control OPC în Târgul de Crăciun. Cât de sigure sunt produsele?

ACTUALIZARE Control OPC în Târgul de Crăciun. Cât de sigure sunt produsele?

Actualizare:

Redăm mai jos concluziile oficiale ale inspectorilor de la Protecția Consumatorului în urma controlului din Târgul de Crăciun.

”Comisarii CJPC Sibiu au constatat abateri de la prevederile legale, la unii operatori  economici, pentru unele produse comercializate si pentru unele servicii prestate, cele mai frecvente abateri fiind:

- lipsa afisarii pretului fara echivoc la unele produse comercalizate;

- lipsa informarii corecte, complete si precise a consumatorilor de catre unii operatori economici care comercializeaza produse alimentare vrac, in         ceea ce priveste denumirea produselor, a ingredientelor, a alergenilor, a datei durabilitatii minimale;

-lipsa existentei vasului volumetric omologat la comercializarea bauturilor alcoolice si nealcoolice –comercializate vrac de catre unii operatori economici;

- la unele jucarii comercializate  s-a constatat lipsa elementelor de identificare, precum si a instructiunilor de utilizare si categoria de varsta pentru care sunt destinate;

- comportament incorect fata de consumatori a unor operatori economici care comercializeaza produse din carne- depozitand produse la o temperatura mai mare decat cea recomandata de catre producatori, nerespectandu-se cele  prescrise si declarate prin documentele de conformitate;

-lipsa completarii diagramelor de temperatura pentru ziua curenta, la unele produse alimentare pentru care legislatia impune acest aspect.

Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC Sibiu au intocmit procese verbale de constatare a contraventiilor conform prevederilor legislatiei privind protectia consumatorilor, anumite produse au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea deficientelor constatate (exemple: -la produsele alimentare- pentru afisarea pretului fara echivoc, informarea privind ingredientele, alergenii si data durabilitatii minimale;  la jucarii- pentru lipsa elementelor de identificare,  precum si a instructiunilor de utilizare si categoria de varsta pentru care sunt destinate).”

Știre inițială:

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Sibiu a trimis în această dimineață două echipe de inspectori în Târgul de Crăciun din Piața Mare. Reporterul Turnul Sfatului a însoțit o echipă în acțiune.

La puțin după ora 10:00, când comercianții abia deschideau obloanele căsuțelor și puneau produsele pe tejghea, cele două echipe intrau în târg, din două direcții diferite ale pieței.

”Nu suntem la primul control aici, de la deschidere în fiecare săptămână am avut câte o acțiune în târg. Până în prezent nu am găsit probleme majore, ci doar detalii, lucruri mărunte. În general, chiar stă bine târgul până acum”, spune unul dintre inspectori.
Prima oprire este la căsuța din vecinătatea mașinuțelor electrice, unde se comercializează sandviciuri, hot-dog, șaorma, vin fiert și alte produse alimentare. În timp ce un inspector monitoriza tejgheaua, unde se aflau prezentate numeroase produse, celălalt a intrat înăuntru și împreună cu vânzătorul a luat la puricat fiecare produs în parte.

20171218_103137_1513587943288

Prima neregulă nu întârzie să apară. Frigiderul nu are grafic de monitorizare a temperaturii actualizat, lipseau detaliile pentru aseară și azi-dimineață. Apoi se cere instrumentul de măsură omologat în baza căruia se știe cu precizie cât vin este turnat în paharul clientului. Comerciantul se apără și spune că pe paharul de plastic există un semn care îi arată că a turnat exact 150 de ml sau cât e nevoie. Inspectorii OPC nu sunt mulțumiți. Pe pahar poate fi orice semn și poate scrie orice, nu este un instrument omologat și precis.

După care se trece la afișaj, adică la toate etichetele și hârtiile acele lipite de căsuță pe care scrie produsul și prețul. Iar este o problemă la vinul fiert. Nicăieri nu este specificat de unde este vinul, ce producător are și așa mai departe. Eu, ca un simplu client, ce vin beau?

Problemă similară și la cafeaua cu lapte. Laptele nu există, este doar un praf, care se adaugă. Nu-i corect pentru clienți. La fel și la ciocolata caldă. Dacă iei punga și citești eticheta vezi că, în realitate, este un fel de ”Hot choko”, care nu conține pic de ciocolată.

După vreo jumătate de oră ne mutăm la căsuța vecină, unde se vând dulciuri: praline, tort, baclavale, ciocolată cu arome și alune, nuci etc.

20171218_102955_1513587942731

Pe tejghea, la fiecare produs este un bețișor cu eticheta, iar în lateralele căsuței sunt ingredientele și detaliile, pentru cine chiar vrea să afle ce mănâncă. Tot nu-i de ajuns. De exemplu, ciocolata cu nuci nu are specificat nicăieri cât la sută conține nuci. Iar aceste detalii de gramaj ar trebui menționate la fiecare produs în parte.

Concluziile finale ale întregului control urmează să fie anunțate oficial de conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului. Reporterul Turnul Sfatului a cerut o declarație la cald inspectorilor OPC care au fost pe teren:

”A fost un control cu tematică de sărbători. Am verificat doi operatori economici, unul prestează servicii de alimentație publică, celălalt vine produse de patiserie. În principal am constatat abateri de informare, detalii de informare incompletă care încalcă art. 18 din OUG 21 / 92. În principiu, târgul nu are abateri grave, care să afecteze sănătatea consumatorului, ci doar abateri mai mici, de informare. Deci, sibienii pot să vină cu încredere, controalele vor continua”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valkeanu Reeves

Acum 4 ani

E comic cum incercat sa scapati de valceni si de la targul asta. Numai puneti bete an roate la oameni cumsecade care va face viata mai usoara. Oricat at incerca, nu ne puteti oprii. Si nu, nu sunt din Rm Valcea, dar din zona de acolo sunt.
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

...ai mancat legume otravite oltene?cine sa luat de voi in controlul OPC?putem trai si fara voi dar invers putin posibil
Raspunde

gospodar

Acum 4 ani

Ma intreb ciocolata de casa care se vinde cu 4 lei batonul cu ce e facuta? in niciun caz cu unt!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Luana Lomnasan

Acum 4 ani

Produsele comercializate in Targul de Craciun de la Sibiu sunt de calitate superioara, la un excelent raport pret calitate, fiind o binecuvantare pentru toti turistii care ne viziteaza in aceste zile frumosul nostru oras, un etalon de cultura si dezvoltare. Sa fim mandri, dragi sibieni, ca in orasul nostru se traieste BINE!
Raspunde

///

Acum 4 ani

Eu cred ca esti ironica! nu se poate sa vorbesti serios... Cum sa spui asemenea gogomanii... Targul de Craciun e o binecuvantare apt. comercianti, iar miticii pun botu!
Raspunde

fecioara

Acum 4 ani

2 sarmale,20 lei.scurt.
Raspunde

cumparator

Acum 4 ani

Oricat pare de paradoxal dar controale mai dese sunt bune si ptr cumparator dar si ptr vanzator caci asa exista garantia calitatii....
Raspunde

adi

Acum 4 ani

Dar niste controale serioase la banci, cind au de gand sa faca comisarii de la opc??? Sau acolo nu au curaj, ca bancile spaguiesc mult si bine conducerea institutiei?!?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus