Marţi,
07.02.2023
Parțial Noros
Acum
-13°C

„Minunatul” cadou oferit românilor de Sfintele Sărbători

Ce s-au gândit victorioșii alegerilor parlamentare să le ofere românilor cu prilejul Sfintelor Sărbători și totodată drept recompensă cu prilejul împlinirii unui an de la „fericitul” eveniment? Un cadou demn de importanța momentului. Și-au umflat mușchii, și-au chinuit insomniile și, după îndelungi reflecții, iată minunea : CONFISCAREA JUSTIȚIEI!

Au subscris la o ecuație simplă dar istoricește verificată . Și-au zis: hai să dăm și noi populației pâine și circ, cum făcură strămoșii. Zis și făcut! De un an de zile pe meleagurile mioritice curge (din nou. O mai făcură și prin 2007-2008) lapte și miere. La adăpostul beției euforice pricinuită de un populism deșănțat, au prins în plasă voința unei bune părți a populației pe care o manevrează și manipulează la sânge. Câțiva lei la salarii, câțiva lei la pensii, colea un kg.de ulei, unul de zahăr, unul de făină și iată, metodă infailibilă, sigură, de acaparare a voinței populare, de paralizare a oricărei opoziții contestatare.

Își pune cineva întrebarea de unde sursele cheltuielilor și cu ce consecințe? Nu. Nouă să ne meargă bine, ce-o fi în viitor vom (vor) vedea.

Nu face față economia la cheltuieli? Nu-i nimic. Majorăm marja de îndatorare cu încă 8 miliarde de Euro. N-au decât, cei ce vor veni după noi, adică copiii, nepoții, să plătească că doar de aia îi lăsăm moștenitori.

Ne deranjează statutul de slugă la stăpân, de slugă la străin? De unde? Ce, în comunism nu eram cu toții slugi la stat și la partid? Deci avem experiență. Și e mai bine. N-au decât alții, fie ei și străini, să-și bată capul cu proprietăți, cu valorificarea resurselor naturale ale țării. Și ce-i dacă duc profitul peste hotare sau prin paradisuri fiscale? Nouă ne ajunge simbria. Destul să putem dănțui și petrece fără griji.

Că ne facem de rușine în fața străinătății, că suntem vârful cozii la toate, că nimeni nu mai vibrează la ideea de patriotism, de conștiință națională, de mândrie națională, n-are nici-o importanță. De când cu globalizarea, patria poate fi găsită oriunde dacă simbria este mai mare.

Răspundere pentru destinul și mândria țării? Era pe vremuri. Azi s-a topit.

Astfel pe fondul unei triste realități, primim „cu recunoștință” și „cadoul” confiscării politice a justiției. Acum 28 de ani, dădeam jertfă de sânge pentru libertate, valoare supremă a democrației. Era să o consolidăm printr-o valoare comparabilă, o justiție reală, autentică, în cadrul unui autentic stat de drept.

Era. Dar tagma infractorilor nu doarme. Că nu degeaba au pus stăpânire pe pârghiile principale ale statului, transformându-l într-un STAT PARALEL cu valorile democrației autentice. Hoția ce s-a abătut aproape trei decenii asupra țării trebuia pusă la adăpost de furia justiției. Hoții, dintre care unii (nu puțini) cocoțați și azi pe la vârfurile puterii, trebuie să trăiască în liniște și pace. Se poate? Sigur. Cu o condiție : pe lângă puterea politică, să stăpânească și justiția. Să fie justiția lor, a hoților, nu a oamenilor cinstiți.

Dar ce facem cu principiul separației puterilor în stat, fundamentul de bază al democrației? Ce să facem? Pentru ei asta este o simplă teorie. Și în cele din urmă, valori, principii, dreptate, justiție, nimic nu contează. Mai de grabă terfelirea imaginii și demnității țării decât supunerea la rigorile unei justiții independente. Teama de pușcărie sacrifică orice le stă în cale.

Cu o impertinență ce sfidează cel mai elementar bun simț, ne mint pe față. Că dimpotrivă, justiția lor ar fi justiția adevărată. Că politica nu ar avea amestec. Să dăm doar două exemple concrete din mulțimea posibilă.

Procurorii șefi de instituții vor fi propuși politic iar președintele obligat să-i numească în consecință. În materie penală rolul procurorului este decisiv cât privește trimiterea în judecată. Cu alte cuvinte, cu mici excepții, instanțele nu pot judeca decât cauzele cu care sunt investite oficial de procuror. Ce va tria un procuror propus politic este lesne de înțeles. Astfel, justiția selectivă va putea pune la adăpost tagma infractorilor politici, ceea ce în esență  se și urmărește.

Câmpul infracțional cunoaște un evantai tot mai amplu, tot mai sofisticat de concepție și execuție, recurgându-se la metode și mijloace puse la îndemână de progresul științelor moderne, inclusiv și mai ales cele din domeniul informaticii. Politicienii elimină probatoriul posibil de administrat pentru contracararea și descoperirea acestor mijloace și metode tocmai pentru a nu fi/sau a fi mai anevoios/ descoperiți. E o lovitură capitală administrată nu numai justiției dar și societății, care astfel rămâne descoperită în fața iureșului infracțional tot mai agresiv.

 

Una peste alta, cadoul ce politicienii l-au oferit românilor de Sfintele Sărbători atacă cu duritate principiul constituțional al separării puterilor în stat, aplică o lovitură zdrobitoare democrației constituționale și ne împinge cu zeci de ani înapoi în fundătura istoriei. Cum se vede, luând exemplul Poloniei și Ungariei, nu se arată sinchisiți de obiecțiunile și admonestările Uniunii Europene încât, singura șansă de a stopa nefasta evoluție rămâne reacția dură a opiniei publice, a societății civile.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Daniela Ciocanea

Acum 5 ani

Badicule, mai bine spune-ne, Sfintele Sărbători la fel de "sfinte"-s ca pe vremea când le celebrai matale? In rest, s-auzim numai de bine!
Raspunde

Gruia

Acum 5 ani

Justiția, această instituție virgină a țării, alături de servicii
Raspunde

Louis de Funes

Acum 5 ani

Fiindcă scorul PSD ar fi mult mai tranșant in acest areal al proștilor sadea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus