Miercuri,
28.07.2021
Cer Senin
Acum
21°C

Andrei Pleșu despre Crăciun: Românii sunt pofticioși, sunt vanitoși, vor să arate că dacă dau o masă te îngroapă cu abundența ei

Andrei Pleșu despre Crăciun: Românii sunt pofticioși, sunt vanitoși, vor să arate că dacă dau o masă te îngroapă cu abundența ei

Invitat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, scriitorul Andrei Pleșu a vorbit despre febra cumpărăturilor, care a acaparat România, și despre cum se transformă sărbătorile în motiv de agitație fără rost.

„Românii sunt pofticioși, sunt vanitoși, vor să arate că dacă dau o masă te îngroapă cu abundența ei și asta face ca sărbătorile, care în mod normal trebuie să fie un episod de liniște, de concentrare, de așezare interioară, să devină un mare prilej de neliniște. E o agitație extarordinară. Rămâi lat după sărbători, rămâi lat și digestiv, și cu somnul și cu energia. Îmi aduc aminte de ce spunea Alexandru Paleologu: „Nu îi înțeleg pe oameni cu concediile. Eu dacă am concendiu folosesc prilejul să mă odihnesc. Ei nu: oamenii se agită, programează călătorii, fac bagaje, închiriază camera la hotel, vin zdrobiți după concediu”. Aceeași mentalitate o avem și când parcurgem sărbătorile ca pe un mare festival”, spune Andrei Pleșu, citat de Digi24.ro.

„Într-un fel e înduioșător. E o formă de bucurie, dar e o bucurie care ține de fondul nostru nelatin. Care ne pune într-un fel de euforie a consumului. Dacă avem ce. Dar și când nu avem ce, găsim. Românii se descurcă”, adaugă el.

„Dacă se descurcă guvernanții, până la urmă găsesc procedee mai modeste și cei din popor. E bine că consumăm. E prost când consumul e luat de guvern drept un indice de bunăstare globală și constantă. Asta e fals. Și când e luat drept un indice de creștere a bogăției naționale. Economiștii o spun: creșterea consumului nu echivalează cu creșterea averii, dimpotrivă”, spune scriitorul.

Românii au obiceiul să-și „îngroape” oaspeții în mâncare. Se pregătesc mult, gătesc mult și pun pe masă multe bunătăți.

„Aici e și un coeficient de mică trufie. Se întâmpla asta înainte de 89, când nu prea se găsea mâncare. Dacă aveai un oaspete străin, lucrai o lună ca să faci o masă și la masa aia, care era rezultatul unor eforturi supraomenești ca să fie o masă consistentă, vorbeai cu invitatul străin despre sărăcie. Ăia nu mai înțelegeau nimic. Plecau cu informația că totul e la pământ, ceea ce era adevărat, numai că noi depășeam criza printr-o agitație, un dinamism de subterană”, spune Andrei Pleșu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

Bingo! Ai zas-o ca can' ash fi zas-o io.
Raspunde

Gruia

Acum 3 ani

Amu' bine, tot Pleșu l-a numit dizident pe unu' care a avut două burse în RFG pe vremea lui Ceaușescu. Nu mai știu exact despre cine era vorba. :)
Raspunde

(-)

Acum 3 ani

No asa, si?
Raspunde

Titel Folea

Acum 3 ani

Simt si eu din plin ameteala agitatiei inutile din jurul sarbatorii de Craciun, dar nu sunt intrutotul de acord cu ideea de odihna in concediu despre care vorbea dl. Paleologu. Probabil ca a fost un om care a calatorit mult si nu a simtit niciodata nevoia anuala de descatusare de care unii profita odata cu venirea concediului. Nu catre haladuiala haotica, obositoaare, ci spre cunoastere. Eu prefer sa vin un pic neodihnit din concediu, dar bucuros, daca nu fericit, ca am cunoscut oameni si locuri din jurul meu si din lumea larga. Fac asta in fiecare an si nu mi se pare deloc o pierdere de vreme.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus