Ministrul turismului, Mircea Titus Dobre, a fost astăzi la Bâlea Lac unde a avut întâlniri cu operatorii turistici din zonă, în contextual discuțiilor despre proiectul „200 de zile de zăpadă pe an, Dezvoltare durabilă în masivul Făgăraș”, pe care ministrul dorește să îl implementeze în următorii ani. În același timp, Mircea Dobre a susținut și o conferință de presă în cadrul căreia le-a dat ocazia oamenilor din zonele direct implicate în proiect să își spună problemele.
Ministrul turismului s-a plimbat vineri prin zona Bâlea, într-o excursie de recunoaștere. Însoțit de o delegație, Mircea Dobre s-a plimbat cu snowmobilul, a urcat cu telecabina la Bâlea Lac și a vizitat Hotelul de Gheață.
Domeniul schiabil lung de aproximativ 150 de kilometri din zona Bâlea, Munții Făgăraș, a fost introdus în luna august, prin Hotârâre de Guvern, în Master-Planul pentru dezvoltarea investițiilor în turism realizat de Ministerul Turismului.
„E un proiect pe care România și-l dorea din anii ’70, după cum știți, deci nu e ceva nou sau ieșit din comun. Eu cred că este un proiect foarte normal pentru România în acest moment și cred că trebuie implementat cât mai repede. Acum așteptăm din partea Asociatia A.D.I. MONTE FĂGĂRAŞ BÎLEA CAPRA un studiu de fezabilitate și proiectul tehnic, în așa fel încât să știm ce să bugetăm și de când putem să începem în mod real, pentru că în acest moment suntem doar la faza de discuții și documentație tehnico-economică. După cum puteți observa și după cum au spus și colegii, avem o zăpadă de aproximativ 200 de zile pe an, zăpadă naturală. Bineînțeles trebuie realizate și instalații pentru zăpadă artificială pentru că este clar că sunt anumite zone care trebuie să fie aduse la același nivel cu zăpada naturală. Acest proiect este primul ca și importanță, din toate cele incluse în masterplan”, a spus ministrul.
Proiectul prin care lungimea totală a pârtiilor din România ar urma să se dubleze, a intrat în vara acestui an în Master-Planul pe turism al României. Ministrul a decis așadar să poarte o discuție și cu oamenii din cele nouă localități care vor fi implicate direct în proiect. Este vorba despre localitățile din trei zone - Sibiu, Brașov și Argeș.
Detaliile la momentul actual sunt însă puține. În cel mai bun caz, spune ministrul, planul ar urma să fie pus în funcțiune nu mai devreme de primăvara anului 2019.
„Ceea ce vreau eu să se întâmple anul acesta este realizarea documentațiilor tehnico-economice. Și trebuie să ne gândim că și dacă avem totul la punct, nu se poate apuca nimeni de lucru în luna noiembrie sau în decembrie. Deci până în primăvara lui 2019 nu se poate apuca nimeni de nimic”, spune Mircea Dobre.
Potrivit hotărârii adoptată de Guvern, Sibiul va beneficia de finanțare integrală de la Ministerul Turismului pentru proiectul care a fost declarat investiție de „interes național”, alături de Delta Dunării și Marea Neagră.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Delta Dunării , Marea Neagră , Munții Făgăraș , Ministerul Turismului , Bâlea Lac , Mircea Dobre , Mircea Titus Dobre
Vizualizari: 4495
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 5 ore
Ilarie
Acum 6 ore
Un sibian
Acum 6 ore
Luminița Vaida
Acum 6 ore
Ioan