Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Masa Caldă la cele trei școli din județ a durat 30 de zile. Sau nici atât

Masa Caldă la cele trei școli din județ a durat 30 de zile. Sau nici atât

Programul prin care elevii din trei școli din județul Sibiu trebuiau să primească în loc de corn și lapte o masă caldă s-a „blocat” în metodologie și legislație încă dinainte de a începe. Proiectul pilot ar fi trebuit să se aplice la Liceul Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu, Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” din Săliște și la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig încă de la începutul anului școlar 2016-2017. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat. Dacă în cazul primelor două școli, elevii au primit pe durata lunii mai a acestui an câte un sandviş și un măr, la Avrig, elevii s-au mulțumit cu tradiționalul „corn și lapte”. Asta pentru că „lucrurile au mers încet, iar metodologia a venit târziu”. La începutul lunii decembrie, prin Ordonanța de Urgență nr. 92 se arată continuarea acestui program și în actualul an școlar. Deși, practic, semestrul I e aproape gata. 

În luna septembrie a anului trecut, deputatul PNL Raluca Turcan anunța că 30.000 de copii din toată țara vor beneficia de o Masă la Școală, dintre care 2600 erau din județul Sibiu. „După 10 ani de funcționare defectuoasă, programul «Cornul și Laptele» va fi înlocuit în 50 de școli cu programul Masă la Școală. De anul viitor, acest program va fi generalizat și funcțional la nivelul întregii țări. Programul pilot va fi aplicat în școli care au răspuns să se adapteze rapid cerințelor de a servi o masă în școală. Alimentația sănătoasă în școală este un instrument eficient de combatere a abandonului școlar și de incluziune socială. În plus, elevii pot fi educați în spiritul unui regim de viața sănătos”, susținea atunci Raluca Turcan, inițiatoarea proiectului.

Așadar, anul școlar 2016-2017 ar fi trebuit să fie un an de testare, un an în care atât Guvernul, cât și autoritățile locale să se pregătească pentru implementarea acestui program în toate școlile în anul școlar actual. Însă, lucrurile nu au mers conform planului. Abia în 11 aprilie, 2017, Camera Deputaților a votat proiectul de lege. „Acest proiect trebuia să debuteze de la 1 Septembrie 2016. A fost amânat și blocat, analizat și dezbătut, iar de azi devine realitate. PNL consideră că în acest domeniu trebuie să renunțăm la declarațiile politice și să facem în așa fel încât Programul <<Masă la Școală>> să poată fi generalizat și să fie funcțional în toate școlile din țară în cel mai scurt timp cu putință”, declara la acea vreme Raluca Turcan.

În realitate, însă, „nu s-a implementat deloc”

Cu pași grăbiți, cele trei unități de învățământ din județul Sibiu au făcut demersuri în acest sens, deși era mijlocul semestrului II. Dacă la Sibiu și Săliște elevii au primit câte un sandviș pe durata lunii mai, la Avrig, proiectul a eșuat înainte de a începe. „Nu s-a implementat deloc acest proiect și nici nu cred că mai sunt șanse pe viitor să se mai facă, din păcate. Lucrurile au mers încet, metodologia a venit târziu, nu mai era timp de licitații, Primăria se ocupa de organizarea licitației și nu se poate face în două zile. Este nevoie de o perioadă mai lungă și venea vara până se finaliza procedura legală. Nici acum din toamnă nu s-au mai alocat bani, programul nu s-a mai continuat. Eu am văzut-o ca pe o bucurie că puteam participa la acest proiect, mai ales că avem copii destul de mulți cu probleme sociale, dar dacă nu s-a putut, nu s-a putut. Legislația, procedurile…”, spune Marius Novac, director al Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig.

Sandviș în loc de corn și lapte. Pe parcursul a 30 de zile

În cazul celorlalte două școli din județ, unde programul s-a concretizat chiar dacă numai pentru o lună de zile, s-au văzut efecte pozitive. Pe lângă faptul că elevii considerau mai gustos sandvișul în pofida cornului și a laptelui, s-a observat și o reducere a absenteismului. Asta pentru că în fiecare dimineață se făcea prezența, iar cei absenți „ratau” masa.

Deși spune că lucrurile s-au mișcat încet, directorul adjunct al Liceului Tehnologic „Ioan Lupaș” din Săliște cataloghează proiectul drept o reușită. 780 de elevi au înlocuit pentru o perioadă scurtă de timp cornul și laptele cu un sandviș și un fruct. „S-au derulat greu lucrurile, dar într-un final s-a câștigat licitația de către o firmă din București, iar în nomenclatură apar trei tipuri de mâncare. Noi am ales al treilea tip deoarece nu avem posibilitatea să dăm masă caldă în adevăratul sens al cuvântului. Noi am ales în concordanță cu Primăria a treia variantă care includea un sandviş și un fruct. În primă fază am ales trei tipuri de sandvişuri ca să nu fie zilnic la fel, iar firma ne-a oferit cinci tipuri. În fiecare zi era cu altceva: pui, porc, parizer, salam, roșii, castraveți și așa mai departe”, spune Radu Bîjă, directorul adjunct al școlii. Per total, elevii au fost mulțumiți, mai ales că era „ceva peste corn și lapte”.

„Dacă aveam cantină era mai ușor”

880 de elevi sibieni ai Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” au beneficiat și ei în luna mai a acestui an de acest proiect. Și în acest caz școala a optat pentru un sandviș deoarece pentru o masă caldă în adevăratul sens al cuvântului ar fi nevoie de o cantină. „Toată lumea a mâncat mult mai bine și cu mai multă plăcere sandvișul decât cornul și laptele. A avut un impact pozitiv și asupra prezenței. Primeau sandvișuri inclusiv cei care erau la prima oră, că noi atunci făceam prezența și comunicam firmei care producea sandvișurile. Dacă aveam cantină era mai ușor pentru că puteam să le oferim o masă caldă tuturor elevilor, nu mai trebuia să facem licitație. Deși, este destul de greu să ne imaginăm 800 de copii la prânz, dar am fi rezolvat-o, cu program”, spune Rodica Tălnariu, director al Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna”.

Totodată, aduce în discuție Ordonanța de Urgență din 6 decembrie prin care proiectul ar trebui să se continue și în acest an. „Recent a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 92 în care suntem cuprinși din nou pe lista școlilor care vor beneficia de acest program în anul acesta școlar. Bineînțeles, nu putem spune că de azi s-a dat Ordonanţa de Urgență și gata, de mâine începem să dăm suportul alimentar. Evident, sunt niște proceduri de urmat, de îndeplinit niște pași pe care, în primul rând, trebuie să-i facă Consiliul Local și Primăria”, mai spune ea.

O altă Ordonanță de Urgență

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu confirmă acest lucru, menționând că „ programul va fi în continuare implementat în cele trei instituții de învățământ din județ și în anul școlar 2017 - 2018”. Totodată, arată că în cele două unități în care s-a reușit implementarea proiectului, acesta a avut succes. „Conducerile școlilor consideră că, folosind experiența acumulată în perioada de pilotare din anul școlar trecut, programul poate deveni mai eficient și cu mai mare impact asupra elevilor și familiilor acestora. Feedback-ul a fost pozitiv, atât elevii și părinții lor, beneficiari direcți ai programului, cât și profesorii școlii apreciază acest program și au dorit continuarea lui și în acest an școlar, arată reprezentanții ISJ Sibiu într-un răspuns primit la solicitarea Turnul Sfatului.

Mai jos, atașăm răspunsul integral al ISJ Sibiu:

Proiectul Masă caldă este adresat elevilor de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, programul asigurând suport alimentar pentru preșcolari și elevi, prin oferirea unor pachete alimentare zilnice, conform Ordonanței de Urgență nr.72/2016, în anul școlar 2016-2017 și Ordonanței de Urgență nr.92/2017, în anul școlar 2017-2018. Inspectoratului Școlar Județean Sibiu a susținut participarea școlilor din județul Sibiu la acest program, astfel că, în anul școlar 2016 – 2017, s-a încercat implementarea acestuia în trei școli pilot, Colegiul Pedagogic “Andrei Șaguna” Sibiu, Liceul Tehnologic “Ioan Lupaș” Săliște și Liceul Teoretic “Gheorghe Lazăr” Avrig. In Sibiu și Săliște programul s-a derulat pe parcursul unei luni, după finalizarea tuturor demersurilor legale necesare, începând cu luna mai și până la finalul anul școlar 2016 -2017. La Liceul Teoretic “Gheorghe Lazăr” Avrig, programul nu a fost implementat în anul școlar trecut din cauza termenului întârziat de publicare a normelor metodologice și a bugetului pentru program, astfel încât, primăria Avrig a considerat că nu mai există timpul suficient pentru derularea, în condiții de legalitate, a procesului de licitație și desfășurare a programului în anul școlar trecut, dar susținând derularea acestuia în anul școlar curent.

În urma rapoartelor lunare înaintate de unitățile de învățământ, la solicitarea conducerii Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, referitoare la modul de derulare a programului Masa caldă, s-a constatat că, în cele două unități de învățământ în care s-a reușit implementarea proiectului, chiar și pentru scurt timp, acesta a avut succes, constituind un real suport pentru elevi. Conducerile școlilor consideră că, folosind experiența acumulată în perioada de pilotare din anul școlar trecut, programul poate deveni mai eficient și cu mai mare impact asupra elevilor și familiilor acestora. Feedbackul a fost pozitiv, atât elevii și părinții lor, beneficiari direcți ai programului, cât și profesorii școlii apreciază acest program și au dorit continuarea lui și în acest an școlar. Pentru anul școlar în curs, în data de 6 decembrie 2017, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă nr. 92 privind Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. În consecință, conform anexei Ordonanței de Urgență nr.92/6.12.2017, programul va fi în continuare implementat în cele trei instituții de învățământ din județ și în anul școlar 2017 - 2018, lucru pe care îl catalogăm ca fiind benefic pentru elevii din respectivele școli.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

V

Acum 6 ani

deci: deși metodologia a venit pt toți în același timp, la Avrig nu a ajuns la timp... novac =psd, alergătoarea isj=psd
Raspunde

Cetateanul

Acum 6 ani

Clădirea de la Ursuline unde a fost liceul PEdagocic există și cantina cu o sală de mese foarte mare dar sta închisă clădirea i-au scos sasi ăștia cumsecade afara au pus lacătul si așteaptă investitori să poată valorifica probabil pe bani multi de parcă acolo nu s-a investit nimic în perioada comunistă.
Raspunde

inspector

Acum 6 ani

fiecare noua conducere renunta la proiectele pornite de vechiile conduceri, oricati bani au fost cheltuiti
Raspunde

Dan Capitan de plai

Acum 6 ani

Turcan Raluca le-a dat copiilor un sandwich rece si miniciuni ca la Moscova unde si-a facut ea studiile Turcan Raluca ii colega de partid cu Petre Roman
Raspunde

serviciul pe scoala

Acum 6 ani

liceul pedagocic in vechea locatie avea si cantina si mergea f bine. probabil cubaneza de la isj s-a gandit ca e suficient o banana ca in insula lui castro
Raspunde

Sandu Bellu

Acum 6 ani

psdeii au trebuit sa ia banii pt bugetari si pensionari. copiii nu voteaza
Raspunde

Unul

Acum 6 ani

@ serviciul pe școală - nu da vina pe cubaneza că nu are nici o legătură, liceul pedagogic a fost mutat de pe str.G-ral Magheru deoarece a fost retrocedată clădirea bisericii Evanghelice, adică sașilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus