Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Propunere USR: Primăria să implementeze și la Sibiu conceptul de “buget participativ“

Propunere USR: Primăria să implementeze și la Sibiu conceptul de “buget participativ“

Filiala sibiană a USR propune conducerii Primăriei Sibiu implementarea ideii de “buget participativ“, prin care sibienii să poată decide direcțiile în care să fie investită o cotă de cinci procente din bugetul local de investiții.

Reprezentanții USR Sibiu, alături de biroul parlamentar al lui Dan Barna, au lansat Primăriei propunerea de a permite – la fel cum a fost implementat deja la Cluj Napoca – locuitorilor orașului să se implice în gestionarea bugetului de investiții. Inițiativa USR Sibiu include și un prim sondaj on-line, prin care sibienii sunt întrebați pentru ce proiect de investiții ar vota. Sunt oferite cinci variante (suprafețe verzi, toalete publice cu funcție de autocurățare, modernizarea locurilor de joacă, spații pentru activități sportive și centre de tineret/seniori), dar sibienii pot completa și cu ideile proprii. Sondajul on-line poate fi accesat aici.

„Proiectul «Tu decizi pentru Sibiu» dă putere de decizie locuitorilor orașului cu privire la cheltuirea a 5% din bugetul local. Noi plătim impozite și taxe care se strâng la bugetul local, iar acești bani pot fi cheltuiți pentru proiecte propuse și alese de locuitorii Municipiului Sibiu. Astfel, cetățenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Sibiu și au împlinit vârsta de cel puțin 16 ani se pot implica direct în deciziile administrației publice locale, alegând prioritățile de investiții pe cartiere”, precizează Raluca Amariei, președintele Filialei USR Sibiu, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

În cazul în care ideea USR va fi agreată și de conducerea Primăriei și de către Consiliul local, proiectele pe care le propun anul acesta sibienii ar urma să fie implementate anul viitor. “Bugetul participativ funcționează în trei etape distincte. Pasul 1: se depun proiectele de către orice persoană care locuieşte, munceşte sau studiază în Sibiu, sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş. Pasul 2: se evaluează proiectele de către un grup de lucru format din reprezentanți ai administraţiei locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale , din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile. Pasul 3: se votează  proiectele de către locuitorii oraşului, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţile publice“, descriu cei de la USR modalitatea de lucru.

Pornită din Brazilia în urmă cu aproape 30 de ani, ideea de buget participativ este implementată, pentru prima dată în România, de către Primăria Cluj-Napoca, unde anul acesta vor fi alocate două milioane de euro pentru proiectele votate de clujeni anul trecut.

„Implementarea Bugetului Participativ urmărește identificarea și finanțarea proiectelor de interes local inițiate de cetățeni, fiind un prim şi important pas în procesul de bugetare participativă al Municipiul Sibiu. Ținând cont de faptul că Primăria Municipiului Sibiu are ca obiectiv administrarea în condiții de transparență și adaptarea politicilor publice la nevoile și așteptările comunității, proiectul «Tu decizi pentru Sibiu» vine în ajutorul administrației și al locuitorilor orașului, ca un instrument de management deschis și transparent”, a declarat Dan Barna, deputat de Sibiu și președinte USR, potrivit sursei citate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Simon

Acum 4 ani

Si la Oradea se aplică bugetul participativ, trebuie să fie deschisă administrația locală , dar ăștia nu accepta si un alt punct de vedere, sunt mândri
Raspunde

Coptul

Acum 4 ani

Eu sunt de parere sa nu mai fie buget deloc. Cine vrea sa faca strazi, parcari etc, sa lase banii acolo, ca la un fel de cutia milei. Si cand se strange suma, un sfert la baba, un sfert la baietii destepti, si jumate la partid. Mno, cu ce ramane se face lucrarea respectiva. Simplu si romanesc zic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian sincer si neplatit de Soros

Acum 4 ani

Singura sansa a Sibiului de a se dezvolta si a depasi actualul stadiu de satuc ponosit, este de a alege un primar oltean! Harnic, destoinic si sufletist. Sasii vostri sa se duca la ei in Germania si sa ne lase in pace in tara noastra romaneasca!
Raspunde

Aaaaa

Acum 4 ani

Așa ca Olguța, nu? Harnic tare :D
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Teoria ca teoria, da´cine alege "un grup de lucru format din reprezentanți ai administraţiei locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale" si cat costa " se votează proiectele de către locuitorii oraşului"? Cand nu esti la putere, deci n-ai nici o raspundere, poti debita prostii toata ziua. Iar fitzuicile locale le tiparesc, ca alte teme n-au.
Raspunde

Alzara1918

Acum 4 ani

FB ! Pana una - alta , destoinicii de la Primărie ( sau Moscova , București , Bruxelles ) au lăsat blocurile de pe recent renovată strada Goraslau fără alt acces din șosea decât trecând pe peluza fără amenajare pietonală !
Raspunde

Delia Calin

Acum 4 ani

La Cluj in fiecare sambata Primarul sta de vorba cu telespectatorii in direct la TV Cluj. Mergeti cu autobuzele din Cluj ca sa vedeti diferenta. Pedrumul de la Calea Dumbravii catre Zoo si dupa Grill House vedeti mizeria de pe jos. In statia de autobus din dreptul lui Hilton nu este nici o banca si nici o copertina in caz ca ploua.
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

domnilor nu mai aveti bani d ela soros? ciolos este nume maghiar si se scria CSOLOS de julien de la Zalau/Romania/fost studinke emininke la Agronomie Cluj mama lui citea rosu si negru de stendal/scriitor francez/probabil pe buda sa no vada comunistii si io spus si julen /de la ianos de zilau/
Raspunde

Aaaaa

Acum 4 ani

La cum scrii tu pe românește, aș zice că ești neam cu CSOLOS-ul din capul tău.
Raspunde

GEO

Acum 4 ani

dar de un BUGET PE PROGRAME, ce ati zice. raspuns: in 2002 la sibiu a fost pregatit primul buget pe programe, la o primarie din Romania.Si initiatorul a fost executat de tartorul sas. Pai cum mai putea dirija banii catre companiile consiliului local si de acolo in firmele bidon. Asa a luat fiinta firma lui gradinaru si alte firme, dupa falimentarea energie termica,dpc,fond locativ. sibieni , schimbati clica din primarie si cj si aduceti oameni competenti, onesti, cu initiative si spirit gospodaresc.Atunci veti avea confortul si linistea unui oras placut pe care sa-l numiti ACASA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus