Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Bugetul Sibiului a scăzut pentru prima dată în ultimii opt ani. Lista investițiilor

Bugetul Sibiului a scăzut pentru prima dată în ultimii opt ani. Lista investițiilor

La un volum de venituri și cheltuieli de aproximativ 670 de milioane de lei a fost creionat bugetul municipiului Sibiu pentru anul 2018. Este un buget cu aproape șapte procente mai mic decât cel de anul trecut, iar scăderea se datorează modificărilor legislative la nivel național.

660,4 milioane de lei reprezintă veniturile bugetului local cunoscute până în prezent, sumă la care mai urmează să se adauge alte aproximativ nouă milioane de lei de la bugetul central pentru susținerea unor cheltuieli pentru funcționarea instituțiilor de învățământ. Bugetul Sibiului pe anul în curs este în scădere față de cel aprobat la începutul anului trecut, iar acest lucru se datorează modificările legislative adoptate anul trecut, care au generat o reducere a transferurilor din bugetul central către cel local în sumă totală de 167,4 milioane de lei.

Ultima dată când bugetul local al Sibiului a înregistrat o scădere a fost în 2010, când municipiul realiza venituri de 287 de milioane de lei, față de cele 443 de milioane de lei încasate în 2009.

De unde vin scăderile

În urma acestor modificări, alocările de la bugetul de stat către cel al municipiului Sibiu au scăzut cu cei 108,3 milioane de lei care reprezintă valoarea salariilor din învățământul preuniversitar, salarii plătite prin intermediul bugetului local. Din acest an, salariile sunt plătite prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, astfel că banii de la centru nu vor mai trece prin bugetul orașului.

Dacă această modificare nu aduce nicio influență asupra mersului lucrurilor la nivel local (dimpotrivă, administrația locală este scutită de birocrație), impactul cel mai mare asupra dezvoltării Sibiului este dat de reducerea sumelor defalcate din impozitul pe venituri (în urma scăderii acestuia de la 16% la 10%). În total, bugetul Sibiului pierde 55 de milioane de lei din acești bani, care ar fi putut fi utilizați pentru investiții.

Pe lângă cele 55 de milioane de lei, vor mai influența negativ gospodărirea orașului și cele 4,1 milioane de lei, care reprezintă sumele necesare pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități și a salariilor asistenților personali. Din acest an, aceste cheltuieli nu mai sunt plătite din banii virați din bugetul central, ci sunt lăsate în seama bugetelor locale, fără a fi asigurate însă alte venituri.

Cheltuieli de funcționare mai mici

În urma “transferului“ plății salariilor din sistemul de educație în grija inspectoratului școlar, cheltuielile de la capitolul Funcționare sunt prevăzute la un nivel mai mic decât anul trecut. Pentru 2018, conducerea administrației locale propune alocarea a 305 milioane de lei (față de 441,8 milioane de lei anul trecut).

Din acești 305 milioane de lei, 51% vor fi alocați Primăriei Sibiu, iar restul vor fi alocate serviciilor publice subordonate (teatrele “Radu Stanca“ și Gong, Poliția locală, Baia populară, Parcurile, Zoo, Evidența persoanelor, Cimitirul municipal etc)

Peste 14 milioane de lei pentru sportul de performanță

Din secțiunea de Funcționare sunt suportate și cheltuielile cu agendele culturală, sportivă și comunitară ale orașului. “Cele mai importante sume vor fi alocate pentru cultură, sport și agrement – 24%, adică 71,8 milioane lei, respectiv pentru instituțiile culturale din subordinea municipalității, pentru Grădina Zoologică și pentru administrarea parcurilor și spațiilor verzi. De asemenea, din acești bani va fi finanțată agenda culturală cu 8 milioane de lei, agenda comunității cu 0,8 milioane de lei, agenda sport cu 2,7 milioane de lei și, de anul acesta, sportul de performanță cu 14,5 milioane de lei“, a declarat primarul Astrid Fodor.

Cele 14,5 milioane de lei pentru sportul de performanță urmează să fie alocate – în urma noilor norme legislative adoptate în acest sens – echipelor de handbal, baschet și fotbal ale Sibiului. În urma acestor alocări directe către echipele de performanță, alocările pentru Agenda Sportivă au fost diminuate.

astrid fodor

Tursib: subvenții de 26 de milioane de lei

Gratuitățile pentru pensionari și copiii din medii defavorizate, dar și reducerile pentru elevi și studenți asigurate pe mijloacele de transport în comun ale Tursib sunt acoperite din bugetul local cu suma de 26 de milioane de lei.

Tot din bugetul alocat cheltuielilor de Funcționare mai sunt alocate peste 45 milioane de lei pentru întreținerea și gospodărirea orașului, respectiv pentru reparații și întreținerea străzilor, salubritate și deszăpezire, iluminat public, dar și pentru marcaje, indicatoare rutiere, parapeți și semafoare, a mai arătat primarul Astrid Fodor.

Bugetul de investiții crește cu peste 40%

Investiții de peste 202 milioane de lei își propunea Primăria municipiului Sibiu pentru anul 2017. Anul acesta, sumele pe care administrația locală le alocă investițiilor sunt de peste 355 de milioane de lei, reprezentând – de fapt – excedentul bugetar al anului 2017. La acest excedent s-a ajuns și pentru că anumite proiecte – precum achiziția a zece autobuze sau amenajarea unui nou sediu pentru Liceul de Artă – nu au mai apucat a fi demarate.

Din bugetul pe investiții pentru anul în curs, primarul Astrid Fodor a anunțat o serie de lucrări la străzi. În primul rând, finalizarea celor începute anul trecut: Ogorului, Drumul Ocnei, Muncitorilor, Pinului, Luceafărului, Orlat, Șt. Luchian, Presaca, Tălmăcel, Zăvoi, Stăvilarului, Iazu Morii, Șerbota, Ana Ipătescu și Mălinului.

Alte zeci de străzi vor deveni șantier

Pentru 13 străzi care vor intra în lucru anul acesta, contractele de execuție au fost deja semnate: Gorunului, Luncii, Frasinului, Cedonia, Aviației, Cooperatorilor, Scurtă, Ovăzului, Secerătoarelor, Grâului, Niță Octavian, prelungirea str. Săcel, iar pe strada Podului vor începe lucrări de amenajare a canalizării pluviale, finanțarea fiind aprobată prin intermediul PNDL. “Sunt în curs de contractare lucrările de modernizare pe 45 de străzi și vor începe lucrările pe o parte din acestea încă din 2018. Primăria Sibiu va comunica numele acestor străzi pe măsură ce se semnează contractele și încep lucrările“, a mai declarat primarul Astrid Fodor.

“Pe lângă reparațiile punctuale și uzuale, în baza acordului cadru se vor efectua lucrări de reparații ample pe câteva străzi principale: șoseaua Alba Iulia, bulevardul Vasile Milea, bulevardul Corneliu Coposu, str. Viitorului, Târgu Cailor, Popa Șapcă, Calea Dumbrăvii, Râului, Cibinului precum și reparații ale pavajului din piețele centrale ale orașului. În mai multe zone de parcare din cartiere se va repara asfaltul și se vor trasa din nou locurile de parcare“, a mai anunțat primarul Astrid Fodor.

În cartiere și printre blocuri

Pentru anul în curs, administrația locală anunță finalizarea lucrărilor de modernizare a cartierului Hipodrom II, în primăvara acestui an. Totodată, administrația locală estimează că va mai începe lucrările în zona cuprinsă între Aleea Frații Buzești – Calea Cisnădiei și str. N. Iorga a cartierului Hipodrom. Alte zone de blocuri în care se va mai interveni cu lucrări de amenajare și modernizare sunt cele de pe str. Școala de Înot, cea de pe bulevardul Vasile Milea (zona Poliției), cea din zona str. Simion Mehedinți, cele de la Gară (de la str. Uzinei și până la str. Abatorului), cele din cartierul Turnișor, de o parte și de alta a șoselei Alba Iulia și cele de pe străzile Henri Coandă – Oțelarilor și zona Broscăriei.
Alte investiții importante în 2018 Sursa: comunicat Primăria Sibiu

- Mansardarea clădirii școlii Regina Maria - Construcția unui nou sediu pentru Liceul de Arte pe strada Oituz - Amenajarea în scop de agrement a Lacului lui Binder - Reabilitarea Băii Populare Sibiu - Modernizarea Stadionului Municipal – execuția lucrărilor propriu-zise din prima etapă și contractarea lucrărilor de modernizare prevăzute în cea de-a doua etapă - Amenajarea terenului de lângă Piața Obor cu terenuri de sport și un skate park - La Grădina Zoologică: modernizarea adăpostului și țarcului pentru zebre și a adăpostului pentru urși - Modernizarea aleilor și iluminatului public în Cimitirul Municipal

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

un sofer sufocat in traficul din SB

Acum 6 ani

si legatura aia amarata de 1km dintre turnisor si Dimitrie Cantemir pe cand? 2020 ? apropo, pt ca ati protestat fata de gaura de 167,4 de mil. data de ciuma rosie in bugetul nostru, felicitari!! la fel cum merita felicitari si seful dvs Klaus pt cum s-a opus ieri la investirea slugarnicei lui Dragnea.
Raspunde

Un oarecare

Acum 6 ani

Rectificati titlul va rog...v-ati balbait!
Raspunde

Stefan Dobre

Acum 6 ani

Vă mulțumim frumos pentru observație
Raspunde

corul babelor FDGR

Acum 6 ani

Pui pariu ca nu e on stare sa ii cheltuie nici pe astia?
Raspunde

S

Acum 6 ani

Prioritatea zero ( ignorata total de primarie) - centura de vest din zona industriala de vest cu urcari/coborari in Turnisor,V.Aurie,Hipodrom,V.Aron,Selimbar De asemenea toate legaturile varza cu localitatile invecinate...raman varza...de ex cele cu Selimbar la str Oasa sau Str Rampa Stefan cel Mare
Raspunde

Alege BABA

Acum 6 ani

Asa ne trebuie, noi am ales-o pe asta la fel cum l-am ales si pe celalalt din Teleorman; avem ce-am ales... Cineva care personal, legal, nu a reusit sa realizeze ceva, nu va reusi nici pentru mine...
Raspunde

Cipi

Acum 6 ani

Eterna reabilitare a Băi Populare.
Raspunde

bobby63

Acum 6 ani

Sa mai taie doamna Fodor la evenimentele "culturale" ca sunt destule si fara impact. O gramada de bani se duc pe aceste evenimente prin metode de spalare a banilor.
Raspunde

io

Acum 6 ani

Nu-i problema ca scade bugetul, si-asa nu stie "doamna" pe ce sa cheltuie banii. Mai cumpara niste pubele pentru rahatul de caini si cam atat.
Raspunde

m

Acum 6 ani

este foarte importanta cultura .De asta suntem Capitala culturala europeana sa se investeasca in cultura .Dar nu inteleg de ce ne trebuie noua sa ne bagam Sibiul in Capitala gastronomica care este anul asta ,daca tot nu sunt bani ?
Raspunde

mosulica

Acum 6 ani

Cam putine evenimente asa-zis culturale isi merita numele si cu atat mai mult subventionarea din partea primariei, adica a noastra. Aceleasi personaje sunt abonate la bani pentru proiecte indoielnice, fara impact sau eficienta. Chestia asta e veche, se perpetueaza de pe vremea lui KIW. Lucrarile facute in Hip.3 nu sunt terminate, iar calitatea e slaba. Doamna primar isi cunoaste orasul ? Strazile nu sunt bine marcate, ca sa poti sti numele lor. Sicate si mai cate. Ne plangem de taierile de fonduri, darbanii nu-i cheltuim sauii cheltuim fara responsabilitate. Hai, pa !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus