În România a cucerit toate vârfurile de peste 2500 de metri, atât pe timp de vară cât și iarna. Îi place să spună că, metaforic vorbind, a „călcat în picioare” toți munții. Jandarmul montan Florin Muntean este singurul sibian selectat să facă parte din echipa montană națională. Zece jandarmi montani, pe tot parcursul anului 2018, vor arbora steagul României pe cele mai înalte vârfuri montane din România. Vârfuri pe care sibianul le-a văzut deja.
La 44 de ani, Florin Muntean simte că munții din țara noastră mai au încă multe pietre de întors și multe zone de vizitat. Pasiunea sa pentru traseele montane a apărut încă de la opt ani, atunci când a descoperit pentru prima dată plăcerea de a face mișcare în natură.
„Pe vremea mea era Casa Pionierilor. Inițial m-am înscris la un club de electronică și întâmplarea a făcut să aflu că exista și un club de turism – orientare turistică. La vremea aceea s-a organizat o drumeție în Munții Cindrel la care am luat și eu parte. Acea drumeție a cuprins și orientarea cu busola, cunoașterea marcajelor și chiar mi-a plăcut. Era ceva inedit, ce nu mai făcusem până atunci. Mi se părea foarte tare să merg pe munte. Asta este în 1984. După șase luni am făcut cel mai complex traseu de la acea vreme care e și în ziua de azi un traseu destul de greu – este vorba despre Muchia Tărâța. Am pornit din Victoria și am ajuns la Cabana Podragu. Tot traseul a durat undeva la nouă ore. Ne-am întors obosiți dar mulțumiți pe deplin. În acea drumeție am văzut cele mai frumoase lucruri – răsăritul și apusul – ceea ce, pentru acea vreme era ceva ieșit din comun”, își amintește jandarmul sibian.
Acum, muntele ocupă o mare parte din viața sa.
„În general, din 365 de zile, cel puțin 260 sunt pe munte. Practic, viața mea e acolo, pe munte. Vară-iarnă, toți munții, metaforic vorbind, i-am călcat în picioare și urc ori de câte ori am ocazia. Mai sunt vârfuri mai mici pe care nu am urcat, dar este vreme”, mărturisește Florin.
A încercat să îi transmită această pasiune și fiicei sale și a reușit. La 17 ani, tânăra se poate lăuda și ea cu numeroase expediții făcute alături de tatăl ei.
„Am o fetiță de 17 ani și am încercat să îi transmit și ei pasiunea pentru mersul pe munte. Până acum, spun eu, am reușit. Îi place să meargă pe munte, schiază, merge cu bicicleta. Cu ea am început de la Cindrel, de unde am început și eu, și am continuat cu Făgărașul. Prima ei ascensiune pe Făgăraș a fost pe un vârf panoramic, așa cum îmi place mie să îl numesc. De la Bâlea Lac, la o oră jumătate de mers, este un vârf la jumătatea crestei Făgărașului, de pe care, dacă e senin, se poate vedea toată creasta Est-Vest: Munții Rodnei, Ceahlău, Lotru, Cindrel și inclusiv Cheile Turzii”, spune Florin Muntean.
Proiectul „O echipă. Un steag. Un ideal”, o multașteptată oportunitate
La Jandarmeria Sibiu este din 1995, iar la Bâlea, în funcția de jandarm montan, a ajuns în 2011, atunci când s-a înființat postul. Spune că așteaptă de mult timp oportunitatea de a-și aplica marea pasiune într-un scop măreț, iar proiectul „O echipă. Un steag. Un ideal” a fost soluția multașteptată.
„În ceea ce privește echipa montană, așteptam această ocazie și speram că o să vină cineva care să facă așa ceva. Am fost selectat de inițiatorul proiectului și prin prisma faptului că mă cunoaște foarte bine din tururile montane pe care le-am avut înainte. Noi ne-am cunoscut cu ani în urmă și a văzut în mine un pasionat de munte, un om de bază. Pentru mine e o onoare să fac parte din această echipă, să promovez Jandarmeria Montană, Jandarmeria Română, dar fac asta și pentru că îmi place ceea ce fac”, spune jandarmul.
Primul traseu din proiect, până pe Vârful Omu, a fost unul frumos, lipsit de evenimente neplăcute. Ba mai mult, jandarmii s-au bucurat și de o coborâre pe schiuri la final.
„Nu a fost foarte greu, singurul lucru care nu ne-a prea plăcut a fost că nu am prea avut vizibilitate și nu ne-am putut bucura de panoramă, iar platoul Bucegi chiar oferă o panoramă superbă, mai ales iarna când sunt plini de zăpadă. Temperatura a fost undeva la -12 grade, norocul nostru a fost că nu a bătut vântul, am găsit zăpadă proaspătă, cam 10-15 cm, iar dedesupt era gheață, așa că pe câteva porțiuni am mers mai cu grijă. Traseul ales însă a fost unul sigur, deci nu am fost expuși niciunui fel de pericol, fiind și o echipă experimentată. Normal traseul e unul de cam trei ore jumătate, iar noi l-am făcut în două ore și 20 de minute. La 11:55 eram deja pe Vârful Omu cu drapelul. La întoarcere am venit pe același traseu, numai că am continuat să traversăm tot platoul Bucegi și la sfârșit ne-am bucurat de o coborâre pe schiuri până în Sinaia”, povestește Florin.
Jandarmul sibian spune că este foarte recunoscător pentru această oportunitate, cu atât mai mult cu cât munții pe care ei îi vor străbate anul acesta au o mare încărcătură istorică.
„Când ajungi cu drapelul României în vârf de munte, în primul rând te trec fiorii. În al doilea rând, ai așa o recunoștință pentru că drapelul este un simbol național și eu spun că orice român trebuie să fie mândru dacă are ocazia și poate să facă acest lucru. Este o mândrie. Cu atât mai mult cu cât nu toată lumea are ocazia să celebreze un centenar în acest fel, mă simt norocos. Mai mult de atât, ce poți să ceri? Să poți să parcurgi la 100 de ani mai târziu munții pe care la vremea aceea mulți i-au trecut ca să realizeze unirea și să faci acest lucru alături de oameni care pun pasiune și dăruire în ceea ce fac, suntem cu atât mai mândri și determinați să ducem la bun sfârșit proiectul”, spune jandarmul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Cheile Turzii , Jandarmeria Română , muntii cindrel , În România , Muchia Tărâţa , Florin Muntean , Bâlea Lac , Vârful Omu , Munţii Rodnei , Casa Pionierilor , Jandarmeria Montană Păltiniș , La Jandarmeria Sibiu , Cabana Podragu
Vizualizari: 2741
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Barosanu
Acum 3 ore
Titi.Franzelă
Acum 3 ore
Rodica
Acum 3 ore
Nou
Acum 3 ore
Amalia