Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-19°C

Noul Dracula Park

S-au bucurat până și liberalii că Sibiul are un ministru. Și nu-i ușor să îi faci pe liberali fericiți. Normal, ca orice ministru de-al casei, primul gând al sibianului, să-i împroprietărească pe ai lui. Că tot aici se va întoarce peste șase luni când va zbura și guvernul ăsta. Proiectul „200 de zile de zăpadă pe an. Dezvoltare durabilă în masivul Făgăraș”. Gata, rupem tot.

Exact așa îți dai seama când în funcții ajung oameni care habar n-au ce vorbesc.

Realist și fără demagogia predată la partid, cam câte șanse are un asemenea proiect? Păi, în primul rând, în Făgăraș, ca și peste tot altundeva în zona de munte, și cu atât mai mult în zona Bâlea, este absolut imposibil să dezvolți ceva într-un orizont rezonabil de timp. Că, țineți minte, Dracula Park e încă în construcție. În primul rând, cadrul legislativ. Păi ar trebui schimbate din temelii jumătate dintre legile țării, de la Codul Administrativ, la legea mediului, la apă, ce prostii vorbim aici? Ar trebui schimbat Codul Silvic. I-or fi crescând pe piept panseluțe lui Verestoy, dar pe Codul Silvic sunt încă sute de labe care zgârmăne în lemn după euroi. Cine-i oprește? Trif? Hai bă, terminați cu prostiile. Căldarea Arpășelului e monument al naturii. Ca să muți un copac în acea zonă trebuie să schimbi o tonă de legi. E sit Natura 2000, cine se înhamă la așa ceva? Cine are încredere să încuvințeze cuiva din actuala putere, chiar din actuala clasă politică, reformarea acestui domeniu? Pentru că da, sistemul trebuie reformat. Singurul obstacol dintre România și o țară suficient de productivă din sporturile de iarnă, e încălzirea globală. Și deja s-au pierdut vreo 30 de ani. Prin urmare, din toată povestea asta va ieși maxim un studiu de fezabilitate, pe bani frumoși, care va mucegăi într-un sertar, la fel ca studiul plătit de Consiliul Județean Sibiu pentru zona Păltiniș. Întrebați orice dezvoltator din zona montană ce părere are despre acest proiect. O să râdă cu lacrimi după care o să îl apuce plânsul.

Apoi, administrativ. Trei Consilii Județene trebuie să colaboreze pentru realizarea acestui proiect. Își vor da PNL și PSD mâna peste Carpați? Yeah, right. Și după cele trei consilii județene, primăriile? Nu-și dau mâna ca să găsească varianta prin care să treacă autobuzul prin toate localitățile din jurul Sibiului și noi facem templu pentru sporturile de iarnă la Bâlea. Vai și-amar de capul nostru. Și hai să presupunem în cel mai absurd mod posibil că toate cele de mai sus se vor împlini, că noul ministru a primit de la partid și bagheta cu care va face magia. Studiul de fezabilitate pentru Păltiniș cerea un necesar de 10.000 de locuri de cazare ca domeniul să poată fi rentabil. E în regulă, la Bâlea mai e nevoie doar de 9.899 și o sa fie noua stea a sporturilor de iarnă din Europa.

Așadar. Domn` ministru, găsiți măcar varianta prin care să schimbați telecabina de la Bâlea, că e singurul mijloc de transport spre o destinație turistică a României aproape șase luni pe an. O să o considerăm o realizare, noi cei care ne gândim, de fiecare dată când ne suim în actuala telecabină, dacă o să ajungem sus sau nu. Nu-i domeniu schiabil, dar măcar e primul pas. Că la Sibiu așa se fac lucrurile, pas cu pas.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

un sibian - cel original

Acum 5 ani

Super pertinent articolul. In loc sa visam cu ochii deschisi mai bine facem lucrurile, pe care le detinem sa mearga! Cand zici PSD te duce cu gandul la abureala, incultura, smecherie, demagogie si nu in ultimul rand FURT!
Raspunde

Lazar

Acum 5 ani

Foarte bun articolul!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus