Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Cum s-au vândut imobilele fostei ferme din Cisnădioara. Reacția familiei Tobler: ”Intenția noastră este ca Cisnădioara să rămână locul minunat care este acum”

Cum s-au vândut imobilele fostei ferme din Cisnădioara. Reacția familiei Tobler: ”Intenția noastră este ca Cisnădioara să rămână locul minunat care este acum”

Actualizare:

Atât societatea care a cumpărat două din imobilele scoase la licitație, cât și familia Tobler, administratorul acestei societăți au reacționat la articole și au expus puncte de vedere.

SC Teatrul Cisnădioara SRL, prin consilierul juridic, arată că estimarea bunurilor scoase la licitație a fost corectă și că reacția unora dintre acționarii fostei ferme este tardivă. ”Preţul de strigare de la care a pornit licitaţia, pentru fiecare imobil în parte, a fost stabilit de către un profesionist, respectiv evaluator autorizat, în baza unui raport de evaluare depus la dosarul cauzei aflat pe rolul instanţei, raport care a făcut obiectul şi a validării valorice a acestuia de către adunarea creditorilor, în baza art. 154 din Legea nr. 85/2014”, se arată în răspuns.

Consilierul juridic al societății susține că cei care solicită anularea licitației nu au nici un temei juridic. ”În consecinţă, considerăm că declararea societăţii noastre ca adjudecatar al celor două imobile constituie respectarea întru-tocmai a dispoziţiilor legale, atât din punct de vedere al dreptului comun cât şi al legii speciale. La acest moment, orice contestare a dreptului nostru de proprietate constituit prin câştigarea licitaţiei şi dobândit cu titlu, reprezintă un demers cu două caractere distincte: complet neîntemeiat şi tardiv”, se mai arată în răspuns.

Și familia Tobler a dorit să-și expună un punct de vedere, explicând că dorința lor este ca Cisnădioara să rămână ”locul minunat care este acum”. ”Intenția noastră este ca Cisnădioara să rămână locul minunat care este acum, ferit de prea multe investiții imobiliare, uneori sufocante, sau - în cazul fostului Han Pinul, cum ne povestesc localnicii din Cisnădioara - să nu devină din nou un local obscur. De aceea ne-am implicat în  această licitație, prin firma noastră SC Teatrul Cisnădioara SRL. Din partea noastră, ca participanți la această licitație, demersul a fost unul firesc și legal.

Referitor la problema prețurilor celor două imobile achiziționate: acestea sunt rezultatul unei evaluări oficiale. Precizăm că în cazul unuia dintre imobile, nu intenționăm să îl valorificăm financiar în vreun fel, el urmând să fie transformat într-un spațiu în folosul comunității din Cisnădioara. În cazul fostului Han Pinul, starea avansată de degradare presupune investiții mari pentru reabilitare. De aceea, considerăm că prețurile au fost rezonabile.

Demersul asociaților despre care vorbiți intră în domeniul juridic. Consilierul nostru juridic care a urmărit întreaga procedură, a formulat câteva considerații pe care vi le transmitem în atașament”, se arată în răspunsul semnat de Stefan și Carmen Tobler.

 

Răspunsul consilierului juridic:

Din punct de vedere juridic, demersurile efectuate de către o parte a asociaţilor fostei ferme, respectiv Societatea Agricolă INDAGROCOMTUR Cisnădioara, actualmente debitoare în dosarul nr. 4450/85/2014 aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, având ca obiect falimentul acesteia, nu pot fi considerate întemeiate.

În baza dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, la data de 19 ianuarie 2018, lichidatorul judiciar a organizat în cadrul procedurii insolvenţei, licitaţie publică pentru vânzarea individuală a unor bunuri imobile, aflate în patrimoniul debitoarei.

Societatea Comercială TEATRUL CISNĂDIOARA SRL a fost declarată adjudecatara a două dintre proprietăţi, printre care şi vechiul “Han Pinul”, imobil cu notorietate în frumoasa localitate Cisnădioara.

Din punctul nostru de vedere, procedurile prevăzute de textul legii speciale au fost respectate cu stricteţe. Preţul de strigare de la care a pornit licitaţia, pentru fiecare imobil în parte, a fost stabilit de către un profesionist, respectiv evaluator autorizat, în baza unui raport de evaluare depus la dosarul cauzei aflat pe rolul instanţei, raport care a făcut obiectul şi a validării valorice a acestuia de către adunarea creditorilor, în baza art. 154 din Legea nr. 85/2014. De asemenea, regulamentul de vânzare a bunurilor a fost aprobat de către creditori, motiv pentru care considerăm licitaţia o acţiune juridică perfect legală, noi nevând calitatea de a califica preţul peste sau sub nivelul pieţei.

Susţinerea doar a unei părţi dintre asociaţi, conform căreia aceştia s-au opus vânzării, nu este suficientă pentru a îndeplini condiţiile prevăzute de art. 176 al Legii 85/2014 , deoarece este necesar ca toţi asociaţii persoanei juridice să solicite acest lucru. În acest din urmă caz, bunurile ar fi putut trece în coproprietatea asociaţilor sau acţionarilor corespunzător cotelor de participare la capitalul social, însă numai după ce creanţele ar fi fost complet acoperite şi numai în urma unei  hotărâri pronunţate de judecătorul sindic în vederea închiderii procedurii falimentului.

Mai mult, dacă parte dintre asociaţi doreau să îşi exprime până la final ipotetica dorinţă de cumpărare, puteau înregistra în acest sens o solicitare, la sediul lichidatorului judiciar, până la data organizării licitaţiei. Ori, din cunoştinţa noastră, acest demers nu a fost făcut, decât după data licitaţiei, moment în care orice astfel de solicitare este tardivă.

Referitor la dorinţa unei părţi a asociaţilor de a se adresa instanţelor, din punct de vedere juridic orice act de executare este supus contestării de către oricine se consideră lezat în vreun drept al său, însă posibila lezare trebuie să fie întemeiată atât în drept cât şi în fapt.

Ne întrebăm de ce “acea parte” a acţionarilor, cunoscând toate elementele dosarului de insolvenţă, inclusiv preţul şi modul de înstrăinare a activelor societăţii debitoare, nu a făcut nici un demers înainte de data anunţată public de desfăşurare a licitaţiei, având în vedere că societatea noastră s-a informat despre organizarea licitaţiei din mass-media, respectiv din ziar de circulaţie naţională?

În consecinţă, considerăm că declararea societăţii noastre ca adjudecatar al celor două imobile constituie respectarea întru-tocmai a dispoziţiilor legale, atât din punct de vedere al dreptului comun cât şi al legii speciale. La acest moment, orice contestare a dreptului nostru de proprietate constituit prin câştigarea licitaţiei şi dobândit cu titlu, reprezintă un demers cu două caractere distincte: complet neîntemeiat şi tardiv.

 

Cu respect,

 

S.C. TEATRUL CISNĂDIOARA S.R.L.

prin

Consilier Juridic

Articolul inițial:

Doi milionari cu reședința în Cisnădioara au preluat imobilele fostei ferme din Cisnădioara, de pe strada Pinului. Valoarea totală cu care s-au achiziționat terenurile și clădirile este de aproximativ 150 de mii de euro+TVA. Totul s-a desfășurat în primele zile ale anului 2018, iar toată această afacere i-a nemulțumit pe unii din acționarii societății. Datoriile societății erau de puțin peste 60.000 de euro, însă aceștia susțin că au cerut să plătească ei datoriile, dar să păstreze imobilele.

”Cei care hotărăsc în această procedură sunt creditorii”

Fosta fermă din Cisnădioara, preluată de angajați după 1989, a căpătat denumirea de Societatea Agricolă Indagrocomtur, însă a intrat în insolvență în anii 2000. După o serie de procese cu unii creditori, au mai rămas de plătit aproximativ 60 de mii de euro, majoritatea datorii către Finanțe. Lichidatorul judiciar, Premier Insolv SPRL a decis scoaterea la vânzare a tuturor bunurilor societății, fapt ce i-a înfuriat pe o parte din acționari. ”Nu e o datorie foarte mare. Acești 60 de mii de euro îi puteam achita noi și chiar am făcut un astfel de demers către lichidator, în 2017. Nu am primit niciun răspuns. Am făcut și alte solicitări, am făcut tot felul de demersuri, am încercat să discutăm cu ei, însă fără niciun rezultat. Așa am aflat că bunurile au fost deja vândute. Nu am știut nici măcar de licitație”, spune unul dintre acționari.

27048663_1643321589040341_2067866868_o (1)

Avocatul Maria Știrbeț susține însă că legea îi permite să vândă bunurile. ”Legea 85/2014 ne arată exact ce trebuie să facem. Ei sunt constituiți ca o asociație agricolă, pe o lege specială, asociație dizolvată din 2012. Acești asociați nu au făcut nimic până la trecerea în faliment. Suntem în 2018. Din 2012 până în 2018 de ce nu au făcut nimic? Înțeleg că nu vor să vândă, dar de ce nu au făcut ei ce au vrut cu ea din 2012, până în 2018? Legea 85 spune care sunt participanții la procedură. Eu, ca lichidator, ei prin administrator special. Și tot legea spune care sunt drepturile administratorului special în această procedură. Administratorul are doar drepturile din această lege, nu mai poate veni acum să revendice, să stabilească reguli, să-mi spună ce să pot și ce nu pot să fac. Cei care hotărăsc în această procedură sunt creditorii, sub supravegherea judecătorului”, a declarat Maria Știrbeț pentru Turnul Sfatului.

Avocata susține că ar fi fost imposibilă împărțirea bunurilor între asociați. ”Să presupunem că ar fi așa cum spun ei. Să presupunem. Dar tot legea ne spune că bunurile rămase pot fi împărțite după achitarea masei credale. Ar putea fi împărțite. Dar pentru a putea fi împărțite, trebuie ca toți asociații în proporție de 100% să hotărască în ce fel, ori oamenii ăștia care au venit la dumneavoastră nu știu dacă au 20% din total acțiunilor. Să presupunem că aș fi putut greși, dar nu aveam ce face, pentru că în situația în care ei nu au 100%, nu există altă variantă, decât scoaterea la vânzare și împărțirea banilor. Nu am altă variantă și tocmai acest lucru nu au înțeles”, explică lichidatorul judiciar.

”Am făcut ca la carte”

Oamenii susțin însă că licitația a fost de fapt o vânzare cu dedicație către vecinii proprietăților. ”Am făcut publicitate în ziarul Bursa și pe pagina de internet a lichidatorilor. Asta ne spune tot Legea 85, așa am stabilit cu creditorii, să apară într-un ziar de largă circulație și în mod obișnuit procedăm așa. Nu am ales ziarul Bursa pentru Indagro. Se lucrează cel mai ușor cu acest ziar, din acest motiv îl folosim în mod obișnuit. Dacă vă uitați în ziar, am pus acest anunț într-un format mai vizibil decât celelalte, tocmai să atragă atenția. Administratorul special și avocata și alte părți din proces puteau vedea încheierea și puteau să-mi bată la ușă în fiecare zi. Sau să se uite în dosar, pentru că acolo am depus și raportul de evaluare și regulamentul de vânzare și procesul verbal al adunării creditorilor care aprobă aceste acte și aceste proceduri. Am făcut ca la carte, aceasta e concluzia mea. Nu am absolut niciun interes”, a explicat Maria Știrbeț.

hanul pinul Hanul Pinul

”Au fost alți lichidatori care au luat un milion de euro într-o procedură”

Acționarii susțin însă că prețul cu care au fost vândute imobilele este foarte mic. ”Prețul de achiziție este foarte mic. Nu ne poate convinge nimeni că nu a fost o vânzare aranjată. Unul din cumpărători a achiziționat în aceeași zonă 2000 de mp de livadă cu o sută de mii de euro. Acum cumpără o vilă cu etaj și teren de 879 de metri pătrați cu 62.000 de euro, în aceeași zonă. Bun, chiar dacă nu e așa, chiar dacă diferența e de 10-15.000 de euro în total, el nu are cum să înțeleagă această situație. Majoritatea acționarilor sunt pensionari. Pentru ei, 15.000 de euro înseamnă pensia pe vreo zece ani. Pentru un milionar, 15 mii de euro e puțin. Pentru un pensionar e șocant de mult”, spune unul dintre acționari. Acesta susține că interesul lichidatorului judiciar a fost de a vinde. ”Doamna are 5% din suma cu care sunt vândute imobilele. Este interesul ei să vândă, nu să acționeze în interesul acționarilor. Putea să recupereze creanța dintr-un singur imobil. A decis însă să vândă tot, fără a avea permisiunea noastră”, susțin acționarii. Maria Știrbeț explică însă că onorariul a fost fixat în acord cu creditorii, așa cum prevede legea. ”Onorariul, retribuția lichidatorului e negociată cu creditorii, tot în baza legii, nu pe baza mea. Am o hotărâre a adunării creditorilor care au hotărât această modalitate. Au fost alți lichidatori care au luat un milion de euro într-o procedură”, a mai spus Maria Știrbeț.

Unul dintre cumpărători susține însă că a achiziționat imobilele cu bună credință. ”Când am văzut licitația, vă spun sincer că prețul mi s-a părut mare. Am participat la licitație și în cele din urmă am cumpărat acea proprietate pentru că în imediata vecinătate am un teren și nu am vrut să se construiască lângă această proprietate un bloc sau altceva. Prețul este de 61.900 de euro, la care se adaugă TVA, ar trebui cunoscut acest lucru, iar în zonă nu se cumpără cu mai mult de 50 de euro metrul pătrat o parcelă similară. În plus, acel imobil din anii 70-80 este nelocuit de ani buni, este o ruină, nu poate fi folosit. Sunt abonat de ani de zile la un site în care în fiecare dimineață primesc toate anunțurile de licitație, toate executările. Sunt în fiecare zi ocazii mult mai bune decât de ce am luat în Cisnădioara”, a declarat omul de afaceri.

Anonimii

În continuare, afacerea se va regla în justiție, pentru că asociații au contestat vânzarea imobilelor, primul termen desfășurându-se deja. ”Dacă se va decide anularea contractului de vânzare-cumpărare, nu e nicio problemă, îmi voi lua banii înapoi”, spune unul din cei doi cumpărători. Nu a dorit să-i fie publicat numele pentru că se consideră cumpărător de bună credință, iar implicarea lui în chestiune i-ar putea aduce prejudicii de imagine. De cealaltă parte, asociații vor să fie și ei anonimi pentru că le e frică de posibile consecințe. ”Avem afaceri, avem contracte...”

 

Ce s-a vândut:

Licitația a fost organizată în 19 ianuarie, la sediul lichidatorului judiciar. Imobilele s-au vândut la prețul de listare.

  • Teren intravilan și construcții (fostul han Pinul – pensiune în curs de amenajare) în suprafață de 1.562 mp, situate în Cisnădioara, strada Pinului – 88.200 euro+TVA.
  • Construcții (birouri, fost sediu societate) și teren în suprafață de 879 mp la prețul de strigare de 61.900 euro+TVA.
  • Teren construcții (hală service – fostă fermă de animale și magazie) în suprafață de 6.265 mp situate în Cisnădioara, la prețul de strigare 105.500 euro+TVA.
 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

dancp2

Acum 4 ani

DNA sa vina sa va ia eu daca vroiam sa cumpar-NEIN/NU/NINCS
Raspunde

LEX

Acum 4 ani

Saracii actionari ... cu siguranta au asteptat al doilea termen sa cumpere ei sau prin interpusi mai ieftin, dupa ce scadea pretul cu vreo 25 %... La inceput voiau sa cumpere bietii de ei cu 60000 de euro, insa, paradoxal, 15000 de euro li se pare enorm, pensia pe zece ani ... Oare au strans 40 de ani banii, fara sa manance sau sa se imbrace, pentru ca sa cumpere niste imobile in paragina, numai asa, sa se afle in treaba? Sau voiau oare sa le vanda ulterior mai scump, ca era pensia prea mica si sa recupereze hainele si mancarea scutita in 40 de ani? Dupa ce au vazut "farfuria" suflata din fata de niste oameni de afaceri cu buna credinta, s-au gandit sa conteste! Pacat de pensia aia mica pe care o cheltuie cu avocatii...
Raspunde

Coca Moldoveanca

Acum 4 ani

Daca stiam luam si eu ceva pt neamurile mele din Botseni :)
Raspunde

solomon

Acum 4 ani

simplu , vindeti si recuperati creanta de 60 000.restul terenurilor sa faca ei, copropietari ce vor , ei sa si stabileasca pret , cumparator , etc .si toti de comun acord .
Raspunde

CAPist

Acum 4 ani

din calcule pe surse rezulta ca cei 27 de CAPisti vor primi in medie 7.000 de euro fiecare dupa faliment. Unii cum sunt HIHN, FILIP, FLEPS, MUSAT, primind fiecare 25.000 euro. FLOREA care face contastatia si MENHARDT-ginerele lu COLCERI au de primit numai cate 1.500 de euro . NU SUNT MULTUMIi, ei CAP-ist,viitura de 2 ANI . JEGURI ASTIA NU MERITA NIMIC au luat terenuri in 90 de la sasii plecati, acum mai vreu si bani HOTII
Raspunde

robert

Acum 3 ani

ar fii interesant ca ANAF - ul sa verifice manevrele lui Musat , care lea facut acolo in anii 90 ( imediat dupa revolutie )
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus