Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
-1°C

Primarul Astrid Fodor: ne-au fost diminuate veniturile cu 55 de milioane de lei. Am fi putut reabilita străzi

Primarul Astrid Fodor: ne-au fost diminuate veniturile cu 55 de milioane de lei. Am fi putut reabilita străzi

665,9 milioane de lei este bugetul total al Sibiului, aprobat de Consiliul local într-o ședință extraordinară. Bugetul este semnificativ mai mic decât cel aprobat la începutul anului trecut (713 milioane de lei).

Diminuarea bugetului local al Sibiului a fost cauzată de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Cotele defalcate din acest impozit pe venit colectat de Fisc erau printre principalele surse de venit ale bugetelor locale. Creșterea acestor cote de la 41,7% la 43% a fost insuficientă pentru a acoperi scăderea generată de reducerea impozitului pe venit.

În sume reale, Sibiul a fost "văduvit" în acest an de venituri aproximate la 55 de milioane de lei, a anunțat primarul Astrid Fodor. Ea a prezentat proiectul de buget Consiliului local în ședința extraordinară ce a avut loc în după-amiaza zilei de joi. "Am supus aprobării dumneavoastră proiectul de buget pentru acest an. Este un buget care nu ne mulțumește deoarece, într-un mod arbitrar, urmare a modificărilor aduse de guvernanți legislației fiscale, ne-au fost diminuate veniturile cu aproximativ 55 de milioane de lei. Pentru a ilustra ce înseamnă aceste sume pentru Sibiu vă dau câteva exemple: cu 55 de milioane de lei am fi putut reabilita 50-60 de străzi de pământ sau, dacă vorbim de alte investiții, am fi putut realiza noul Liceu de Arte, să reabilităm Lacul lui Binder, să amenajăm skate park-ul și să reabilităm Baia Populară", a declarat primarul Astrid Fodor în fața consilierilor locali.

Primarul Sibiului a arătat că decizia politică locală a fost aceea de a nu compensa aceste reduceri de venituri prin creșterea impozitelor pe care le plătesc sibienii și firmele din oraș. "Problema poate fi rezolvată tot de cei care au generat-o, prin creșterea cotei din impozitul pe venit ce se returnează administrației locale din impozitul pe venit colectat la nivelul UAT-ului. În prezent din impozitul pe venit colectat în municipiul Sibiu ni se returnează doar 43%. Majorarea acestui procent este absolut necesară pentru a rămâne la nivelul veniturilor din 2017. Este drept, există și varianta majorării impozitelor locale, variantă care pentru anul 2018 nu am luat-o în calcul în speranța că demersurile făcute prin Asociația Municipiilor din România vor avea succes și procentul de restituire va fi majorat", a mai declarat primarul Astrid Fodor.

Investițiile din oraș nu vor avea de suferit, a mai declarat edilul, indicând drept sursă de finanțare a acestora excedentul bugetar din anii precedenți. "Drept urmare, bugetul de funcționare supus aprobării dumneavoastră se ridică la 305 milioane lei, iar cel de dezvoltare la 360,9 milioane de lei, fiind format din excedentul anilor precedenți, ceea ce ne permite sa continuăm investițiile propuse", a adăugat Astrid Fodor.

Citește și Bugetul Sibiului a scăzut pentru prima dată în ultimii opt ani. Lista investițiilor

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Liviu

Acum 6 ani

Si cand ati avut bani ati fi putut reabilita strazi! In schimb ati facut marcaje in septembrie octombrie. Care a fost nivelul executiei bugetare anul trecut? Nu cumva cu ata vi s-a diminuat bugetul? Cu cat nu ati utilizat anul trecut?
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

Ati avut bani si nu ati facut nimic cu ei ! Nu te mai plange incompetent-o !
Raspunde

Cetatean

Acum 6 ani

Doamna aceasta de la FDGR chiar ne ia de prosti. Ea si echipa dansei nu a fost in stare sa cheltuie nici jumate din ce ar fi trebuit sa cheltuie anul trecut si acum se trezeste vorbind. Lipsa de viziune si de proiecte este problema cea mare. Hai viel Spass
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

credeti o baba ajutata de un june de la pnl?
Raspunde

noroc

Acum 6 ani

Junele de la pnl nu are nici un cuvant de spus in privinta reabilitari strazilor e tot dea lor frau Bokor!!!
Raspunde

altul

Acum 6 ani

Fiti intelegatori, abia de ne mai ajung pt festivale si concerte gratise.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

No comment !
Raspunde

Gigi

Acum 6 ani

Sigur ca e rau ca se taie veniturile orașului. Pe de altă parte sumele alea tăiate nu ar fi însemnat investiții noi, ci ar fi mărit excelentul bugetar.
Raspunde

sibianu

Acum 6 ani

Exact....si asa anul trecut a ramas cu bani.... :)))
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 6 ani

Daca aveti nevoie de bani trebuie doar sa cereti si eu o sa va trimit.
Raspunde

bobby69

Acum 6 ani

Jos cu ea !
Raspunde

leul de plastic

Acum 6 ani

Pãpușile vorbesc, barbie vezi cã și plasticul îmbãtrîneste.
Raspunde

Adrian

Acum 6 ani

Nu sunt bani de reabilitare dar sunt pentru noul Skate parc !!! Bravoooooo
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

ce mare prostie!!! numai una ca Fodor putea sa iasa cu asa ceva!!! se plange ca le-au fost diminuate fondurile dar investesc aproape 6 mil RON in skate parc...ceva ce-o sa foloseasca 0.001% din populatia orasului!!!!
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Lasa povestile cu strazi asfaltate, licee noi si alte gogosi, AM FI AVUT UN EXCEDENT BUGETAR CU 55 DE MILIOANE MAI MARE. Deci nu e nicio pierdere, si asa sunteti niste incompetenti de prima clasa.
Raspunde

...

Acum 6 ani

55 de mil de lei sa faci ce????????? intrebarea care se pune in acest caz este: de ce mai sunt drumuri de pamant in sibiu la ora asta? la intrebarea asta vreau eu raspuns. si, poate, unul din raspunsuri ar fi pentru ca platesti incompetenta. de ex dai salarii intre 5-6 mii de lei in mana la politistii locali. oare merita? oare cati bani le dai altora care au anumite functii? v-ati facut salarii nejustificat de mari, niciun patron nu v-ar da banii aia pentru cat lucrati voi. "alta intrebare": pentru ce-ti trebuie tie bani in primarie? oricum, pentru orice rahat, iei bani imprumut. deci, despre ce vorbim? iti spun eu: despre ipocrizie.
Raspunde

Nicolae

Acum 6 ani

Un primar trebuie să fie destul de inteligent și competent să se descurce în orice situație pentru că de aceea a fost ales.Daca nu știe să iasă din orice situație are un singur drum-DEMISIA!
Raspunde

spitale si autostrazi

Acum 6 ani

E bine de stiut ca acei bani se vor duce pe salariile marite ale parlamentarilor-ei sunt cei mai evidenti, precum si la asistatii social....
Raspunde

CHE GUEVARA

Acum 6 ani

TOXINA DIN TOXINA ,PSD ADEVARAT! SA-L VOTEZE VII SI MORTII !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus