Miercuri,
28.07.2021
Cer Senin
Acum
20°C

Primăria a publicat licitațiile de 110 mil. lei din 2018: de la patru blocuri sociale, la beculețe de Crăciun de 1,6 mil. lei

Primăria a publicat licitațiile de 110 mil. lei din 2018: de la patru blocuri sociale, la beculețe de Crăciun de 1,6 mil. lei

Primăria Sibiu a publicat prin intermediul Serviciul electronic de achiziții publice lista contractelor de achiziții sau prestări servicii pe care le va scoate la licitație în cursul acestui an. Potrivit respectivei liste, lucrările pe care Primăria le va licita anul acesta au o valoare estimată de peste 100 de milioane de lei. Alte mai bine de zece milioane de lei este valoarea totală a achizițiilor de bunuri și documentații.

Planul procedurilor de achiziție publică programate a fi lansate în cursul acestui an fost publicat de reprezentanții Primăriei Sibiu conform legilor în vigoare. În acest plan publicat prin intermediul SEAP în ultimele zile sunt cuprinse licitațiile pe care Primăria intenționează să le lanseze în cursul acestui an, fie pentru contractarea de proiecte sau documentații, fie pentru executarea unor lucrări.

Prin urmare, Primăria a anunțat că va scoate la licitație anul acesta reparațiile străzilor din zona Ștefan cel Mare (lucrări evaluate la 2,6 milioane de lei), a străzilor din zona de blocuri cuprinsă între Henri Coandă și Oțelarilor (2,2 milioane de lei), modernizarea străzii Tractorului (cinci milioane de lei), a străzii Lacul lui Binder (1,9 milioane de lei, fără TVA), dar și pentru execuția unui nou pod peste Cibin (3,3 milioane de lei, fără TVA). Acest pod ar urma să fie dedicat șoferilor care circulă de pe șoseaua Alba Iulia către strada Maramureșului, evitând astfel sensul giratoriu folosit în prezent pentru acest traseu.

13 milioane de lei, cel mai mare contract licitat anul acesta

Alte lucrări anunțate a fi scoase la licitație anul acesta mai sunt cele de amenajare de parcări în cartierul Valea Aurie (0,9 milioane de lei), de modernizare a străzilor Fabricii (3,5 milioane de lei) și Depoului (600.000 de lei), străzi care vor deveni mult mai circulate odată cu demararea lucrărilor de construire a viitorului mall din zona Podului Gării. În modernizare va mai intra și strada Dorobanților, a cărei licitație pentru încredințarea contractului de lucrări este programată pentru acest an, lucrarea fiind estimată la 3,1 milioane de lei. Pentru strada Barcelona, administrația locală anunță intenția de a licita contractul de reconfigurare a carosabilului străzii, contract evaluat la 2,4 milioane de lei.

Tot pentru anul în curs este programată lansarea licitației pentru realizarea canalizării pluviale pe strada Podului, lucrare estimată la 6,7 milioane de lei și care are rolul de a crea un sistem de canalizare inexistent până în prezent. Pentru această lucrare fondurile au fost alocate prin Programul național de dezvoltare locală.

Cel mai mari contract de execuție pentru anul în curs este cel de construire a patru blocuri de locuințe sociale în cartierul Reșița II, pe strada Viitorului. Lucrarea estimată la 13 milioane de lei va fi executată în vecinătatea blocurilor ANL ridicate pe aceeași stradă. Licitația de execuție va fi lansată, însă, după actualizarea studiului de fezabilitate, realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, programate să fie licitate într-un contract estimat la puțin peste 42.000 de lei.

Printre marile lucrări care urmează a fi licitate se numără și amenajarea Lacului lui Binder (9,3 milioane de lei, fără TVA), amenajarea parcului de pe malul de pământ din zona bulevardului Corneliu Coposu (0,8 milioane de lei), dar și amenajarea noului parc de skateboard în zona pieței Obor (4,5 milioane de lei).

Între marile contracte de lucrări programate a fi licitate anul acesta se mai numără ea de extindere și construire a câte unei săli de sport la Școala "Nicolae Iorga" (6,8 milioane de lei) și la Școala "Regele Ferdinand" (8,3 milioane de lei) și de extindere a Școlii gimnaziale "I.L. Caragiale" (10,1 milioane de lei). Totodată, sunt programate licitațiile pentru lucrările de reabilitare în vederea îmbunătățirii eficienței energetice a școlilor Gimnazială nr. 1 (6,7 milioane de lei, fără TVA), "Radu Selejan" (6,2 milioane de lei) și, respectiv, Liceul teoretic "Constantin Noica" (6,4 milioane de lei).

Sărbători cu noi luminițe

Tot în acest an, Primăria va licita lucrările de realizare a unor reparații capitale la fântânile arteziene (670.000 de lei), dar și de construire a unor stații de autobuz (330.000 de lei) și de montare prin oraș a unor noi stâlpi de delimitare a accesului, lucrare evaluată la peste un milion de lei.

Între achizițiile din acest an se numără și cele ale unor noi ornamente de iluminat festiv (achiziție estimată la 1,6 milioane de lei), mobilier urban (1,3 milioane de lei) dar și a unor noi echipamente de joacă, pentru care este solicitat și montajul (0,4 milioane de lei).

Proiecte, studii și documentații

Primăria mai intenționează să liciteze anul acesta și noi analize, studii și documentați pentru proiecte de mobilitate urbană, în cadrul unor contracte estimate la alte 210.000 de lei. Totodată, Primăria va mai licita anul acesta realizarea unui studiu de trafic în vederea modernizării transportului public din municipiul Sibiu, pentru care a alocat 168.000 de lei.

În rândul actelor pe care Primăria le anunță ca urmând a fi licitate sunt cele de realizare a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție pentru drumul de legătură între cartierele Ștrand și Turnișor (prin Câmpșor) și pentru străzile Gazelei, Cireșului, a drumului vechi din Păltiniș, a străzilor din cartierul Ștrand și a celor din cartierul Hipodrom I (N. Iorga - Luptei - Milea - Rahovei - M. Viteazul) și Hipodrom III (N. Iorga - Oștirii - Rahovei și M. Viteazul). Faptul că în acest an sunt licitate proiectele tehnice indică faptul că execuția va fi programată cel mai devreme anul viitor.

Tot în zona marilor proiecte scoase la licitație este și cel de actualizare a complexului de agrement de tip aqua-park (420.000 de lei), propus de către actuala administrație pentru zona de la ieșirea din Sibiu înspre Poplaca, în fapt actualul poligon de antrenament folosit de Garnizoana Sibiu.

Zeci de documentații pentru creșe, grădinițe, școli și licee

Pentru Școala "Regele Ferdinand" anul acesta este programată și achiziția serviciilor de realizare a documentației necesară în vederea extinderii. Totodată, anul acesta va fi lansată și licitația pentru documentația necesară construirii unei noi creșe în curtea Școlii nr. 1.

Potrivit anunțurilor publicate până în prezent, Serviciul de administrare a unităților de învățământ preuniversitar din cadrul Primăriei Sibiu va lansa în acest an achizițiile de leagăne, căsuțe de joacă și balansoare pentru a le amplasa în curțile grădinițelor cu numerele 20, 37, 33, 18, 5, precum și în curtea grădiniței construite în incinta Școlii nr. 1. Tot din zona de educație, administrația locală mai intenționează să achiziționeze proiectele de reabilitare a instalațiilor electrice (colegiile Octavian Goga și Cibinium, Școala gimnazială Nicolae Iorga), de creare a unor rampe de acces și amenajare grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități (grădinițele 29 și Frații Grimm și Școala gimnazială nr. 10). Lista procedurilor de licitație în zona educației mai prevede proiectarea unor reabilitări ale instalațiilor termice (grădinița nr. 18, Colegiul George Barițiu), proiectarea reabilitării gardului și a porților de acces (grădinița 43), dar și actualizarea proiectului de mansardare a clădirii în care funcționează Grădinița nr. 42 și proiectarea reabilitării sălii de sport a Colegiului agricol. În zona educațională Serviciul de resort din cadrul Primăriei a lansat câteva zeci de anunțuri de proiectare a unor lucrări de dimensiuni relativ mici (reabilitări de instalații, sisteme de drenaj, rețele de hidranți, reabilitări de ateliere sau de asfaltare ale unora dintre curțile școlilor din oraș etc).

Contractele mari, greu de atribuit la Sibiu

În ultimii ani reprezentanții municipiului Sibiu s-au confruntat cu numeroase contestații în cazul marilor contracte, contestații care au prelungit cu multe luni finalizare procedurilor de atribuire a contractelor. Spre exemplu, licitația pentru reabilitarea Băii Populare (lucrare de 12 milioane de lei) a fost licitată în luna mai a anului 2017, dar din cauza contestațiilor contractul a fost semnat abia săptămâna trecută. De asemenea, contractul pentru construirea noului Liceu de Artă în zona Colegiului economic, lucrare evaluată la peste 22 de milioane de lei, fără TVA, a făcut obiectul unei documentații transmisă înspre Agenția națională de achiziții publice încă din luna mai a anului trecut. Anunțul licitației a fost publicat prin intermediul SEAP în luna noiembrie 2017, dar caietul de sarcini a fost contestat. În urma contestațiilor, Primăria Sibiu a decis în cursul lunii decembrie să anuleze procedura de atribuire a contractului de construire a Liceului de Artă. La fel, în urma contestațiilor, Primăria Sibiu a fost nevoită să anuleze procedura de atribuire a contractului-cadru de salubrizare a orașului (contract evaluat la peste 54 de milioane de lei), procedură lansată în luna august a anului trecut.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

O sa intram,falosi,in Guiness Book: Singurul tirg galactic cu trei poduri (a)lipite.Pentru ca (ne-o cam) meritam!
Raspunde

Adevar

Acum 3 ani

Se duce pe rapa sibiul cu asa persoane incompetente si lipsite de viziune la conducere....cine le sustine pe cele doua fufe si pe fuego 2 la primarie?demisia urgent pentru binele orasului
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Sunt de acoed cu tine, dar pe cine propui ?
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Jumate de million de lei doar pt reactualizarea studiului pt Dracula parc, pardon pt aqua parc. Sibienii ar trebui sa fie intrebati si sa poata alege EI cheltuirea probabil a unor zeci de milioane de lei pt acea legenda deja - aqua park SAU cheltuirea lor cu cap, pt infrastructura – solutii noi si de VIITOR pt traficul sufocant din Sibiu. Cred ca multi sibieni si-ar dori doar sa nu petreca o ora pe zi sau mai mult aiurea in trafic, fie ca sunt la volan fie in autobuzele tursib.
Raspunde

I.S

Acum 3 ani

va rog, potoliti-va cu aqua parcul ala. Nu isi are rostul si acei bani se pot folosi la lucruri mult mai importante. Stiti azilul ala prapadit de pe Cosbuc sau orfelinatul de la Orlat? Sunt triste si blocate in anii '80.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus