Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
29°C

FOTO-VIDEO Protestul măturătorilor din Sibiu: ”Om fi noi țigani, dar vrem să muncim corect”

FOTO-VIDEO Protestul măturătorilor din Sibiu: ”Om fi noi țigani, dar vrem să muncim corect”

Zeci de angajați ai companiei RER Ecologic SA Oradea au luat parte miercuri dimineață la un protest organizat în Piața Teatrului.

Oamenii au o listă lungă de nemulțumiri, începând cu salariul și bonurile de masă, până la condițiile de muncă oferite și modul în care sunt tratați. Cu toate acestea sunt mici șansele ca Sibiul să fie mai murdar decât este acum.

”Sâmbetele și duminicile nu sunt plătite, abonamentele vor să ni le taie”.

”Avem 19 milioane salariu și nu luăm nici 11”.
”Dacă lipsesc o dată ne taie toate bonurile, pe toată luna”.

Nu știu să vorbească pe rând și nici să-și structureze toate supărările, dar se citește furia în ochii lor. Trăiesc aproape non-stop printre gunoaie și mizerie, rareori îi întreabă cineva ceva, așa că atunci când au ocazia să-și verse năduful o fac aproape strigând.

”Nu avem o soluție să ne spălăm pe mâini, mâncăm pe stradă cu mâinile murdare de prin gunoaie. Oameni suntem noi?”.

”Am intrat într-o scară să mă încălzesc iarna asta și a început lumea să urle la mine: Pleacă, țiganco! Om fi noi țigani, dar vrem să muncim corect”.
Un aspect la care puțini sibieni ne-am gândit vreodată. Dacă vedem măturători să stau, zicem că-s leneși, că se ascund sau că nu vor să muncească. Ei spun că merg toată ziua pe jos și că obosesc uneori, mai fac câte o pauză. Dar n-au dezinfectant să se spele și nici unde să stea să mănânce ca lumea.

”La muncă, putorilor!”

Problemele măturătorilor țin și de locul unde se schimbă, despre care spun că e neîngrijit, murdar și că miroase urât.

Cei mai mulți dintre ei sunt foști angajați ai SC Schuster & Co Ecologic și compară oferta actualului angajator cu precedentul. Unii spun că au rude care lucrează la operatorul din Mediaș, unde ar fi condiții mai bune decât la Sibiu.

15273e17-31e1-41a0-bef5-7928331d3ba7

La protestul de astăzi au sosit reprezentanți ai RER Ecologic SA din Oradea pentru a se asigură că protestul nu degenerează – au chemat jandarmii, dar și că Sibiul nu rămâne nemăturat. Ca fapt divers, din declarații, scopul șefilor este unul singur: Sibiul să fie curat, iar asta se poate doar cu o echipă mulțumită.

Conducerea firmei a spus angajaților să-și aleagă trei reprezentanți și aceștia să expună nemulțumirile. Apoi, pas cu pas, au venit răspunsurile, acolo unde s-a putut.

”Din moment ce ne-am angajat toți să facem orașul curat, împreună, că numai împreună îl putem face, nu este normal ca unul să lipsească fără să anunțe. Sunteți doi sau trei pe un sector și dacă acela nu te anunță nimic rămâi singur. Vi se pare normal? Și atunci să nu iei nicio măsură?!”, spune reprezentantul firmei.

”Da’ ne anunțăm una pe alta!”, vine repede replica din mulțime.

”Anunță, e normal, îl punem lipsă și știm ce e de făcut. Dar nu așa, că nu spui nimic, tu rămâi singur și trebuie să lucrezi în locul colegului. Nu e normal. Dacă se întâmplă ceva, aveți o problemă, se anunță să știm și noi și să reorganizăm oamenii care vin la lucru. Cred că nici voi nu-l tolerați pe acela care e indisciplinat…”, continuă reprezentantul firmei.

39bd74b8-47a0-403b-907b-1c1e35eccace

”Așa este!”, răspunde mulțimea.

”Noi avem un regulament care este clar pentru toată lumea, la trei absențe nemotivate Codul Muncii spune că se desface contractul de muncă. Vă dați seama că nu-i normal să aveți absențe nemotivate!”.

”Da, da, așa e…”, răspunde mulțimea.

Apoi reprezentantul companiei continuă. ”Noi suntem interesați, exact ca și voi, să lucreze același om pe sector pentru că își cunoaște munca,își cunoaște zona foarte bine și ar fi în avantajul tuturor. Dar, datorită faptului că în Codul Muncii-care e legea care sfințește modul în care lucrăm noi, legea nu permite să se plătească ore suplimentare și spune să se dea două zile legate libere. Ascultați-mă, că-i lege! Vă dau exemplu cu șoferii, din cauză nu putem să-i lăsăm să lucreze suplimentar și să le plătim orele, sâmbăta și duminica, trebuie să aducem alți șoferi pe mașină. Alt șofer când vine nu știe cum e cu mașina aia, ne creează probleme. Nu cunoaște nici sectorul, sunt o grămadă de probleme. Aceeași situație e și la voi, din această situație trebuie să facem următorul lucru. Se face o programare, că așa spune ITM-ul - ITM-ul sunt ăștia care ne verifică contractele...”

”ANAF-ul, da, da...”, răspunde mulțimea.

”...Se face o programare pe toată luna și atunci lucrăm așa, vă dau un exemplu: de luni până miercuri, joi și vineri se pune liber, sâmbătă duminică venim iar la lucru pentru că nu avem cum face altfel”.

”Nuuuu...!”. ”Nu vrem...”

”Și voi știți când sunteți programați și vă faceți programul!”.

În tonul acesta a continuat dialogul. În ciuda nemulțumirilor și a diferențelor, oamenii se înțeleg destul de bine.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

altul

Acum 6 ani

Sibiul niciodata nu a pus accentul pe curatenie! Vezi si acum, cauti un cos de gunoi... si mergi km intregi pana dai de unu :) Dar normal, sibiul e fruntea!
Raspunde

lol

Acum 6 ani

Poate nu stii cum arata unu!
Raspunde

Maria

Acum 6 ani

Zi de zi, pe Calea Dumbravii se plimba in sus si in jos maturatorii . Ar trebui supravegheati, controlati !
Raspunde

Niki Frauda

Acum 6 ani

Oamenii or avea și ei necazurile lor, nu zic nu. Dar pe trotuare e din ce în ce mai multă mizerie de câine, pe tot mai multe străzi, inclusiv în centru. Lângă Cazarma 90, în parc, e mult găinaț de la ciori, de nu te poți așeza pe o bancă. Ar trebui să se spele trotuarele cu șampon, iar măturile înlocuite cu mașinuțe de curățat, ca în alte țări. Nu e normal să se iște atâta praf pe unde trec oamenii dimineața când merg la serviciu, de la măturat. Hai să fim și capitala curățeniei.
Raspunde

...

Acum 6 ani

In privinta "mizeriei de caine" eu stiu ca altii sunt vinovatii principali. Am avut de a face cu multi astfel de iubitori de animale care nu strang dupa caine orice ar fi. Cand ii interpelezi primesti tot felul de raspunsuri aiuritoare/sfidatoare sau chiar amenintatoare. Unul dintre acesti cetateni model zicea ca de ce sa stranga el, sa stranga maturatorii astia. Si asta era seara, in plin centrul Sibiului pe un trotuar ingust dar foarte circulat. Pana o sa il mature oamenii astia o sa il ia alti cetateni nevinovati pe pantofi... Deci pentru genul asta de nesimtire a cetateanului nu ii pot gasi vinovati pe maturatori.
Raspunde

Ela Natalia

Acum 6 ani

Da ce vreti sa ziceti ca oameni acestea nu muncesc.muncesc de bani care ii plateste sefi lor si sa stiti ca au dreptate oameni acestea ce muncesc la acea firma au multa dreptate sunt foarte jicniti pe strada.va intreb daca nar fi acesti oameni "nu sar face curat,"in sibiu .sefi sint de vini ca profita de oameni saraci.!Nesimtiti ce sunt ei .Ei pot trai cu bani ce ii ia saraci acesti oameni .Iarna moare de frig iar vara de caldura ce conditi au acesti oameni in strainatate e cea mai platita meserie iar in Rominia cea mai neplatita rusine sa le fie la porci si nesimtiti
Raspunde

maturator

Acum 6 ani

cam multi maturatori !! pe dincolo nu vezi atatia vezi multe utilaje, inca o data suntem cu 50 de ani in urma !!! iar la capitolul tehnologizare nu vrem sa auzim lasam specialisti sa plece dincolo, daca ii tinem aici ne vor conduce, si uite asa avem sefi incuiati la cap !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus