Luni,
10.05.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Grevă de avertisment la aeroport. „Dacă nu se rezolvă, trecem la grevă generală” | Foto Video

Grevă de avertisment la aeroport. „Dacă nu se rezolvă, trecem la grevă generală” | Foto Video

Șase zboruri către și dinspre Sibiu ar putea fi afectate de greva de avertisment declanșată de majoritatea angajaților Aeroportului Internațional Sibiu. Un exercițiu complex planificat de ISU Sibiu pentru această zi a fost amânat.

Actualizare 2. Marius Gîrdea, managerul Aeroportului Sibiu, și-a făcut de asemenea prezența printre greviști. După discuțiile de la fața locului, s-a stabilit că mâine va avea loc o întâlnire, în cadrul căreia vor fi luate din nou în calcul toate problemele ridicate.

greva director aeroport greva director aeroport

Actualizare. Peste o sută de angajați ai Aeroportului Internațional Sibiu au declanșat astăzi în jurul orei 11:30 o grevă de avertisment, anunțând că în cazul în care cerințele nu le vor fi îndeplinite, vor trece la grevă generală.

130 din cei 160 de angajați ai Aeroportului Internațional Sibiu au întrerupt lucrul timp de două ore, ca o formă de protest, după ce negocierile cu conducerea în ceea ce privește creșterea salariilor în noul contract colectiv de muncă au eșuat. Cu toate că aproape toți angajații sunt în grevă iar în perioada grevei sunt programate trei sosiri și trei plecări, conducerea aeroportului a încercat să diminueze efectul protestului.

„De obicei în zona operațională activitatea este asigurată de un număr de 16 persoane iar astăzi, pe perioada grevei, sunt 15. În momentul de față, o parte din personalul care nu participă la greva de avertisment desfășoară activități operaționale, astfel încât activitatea aeroportuară să nu fie afectată”, spune Alexandra Păcurar, purtător de cuvânt al AIS.
greva aeroport (2)

Conform viceliderului sindicatului din aeroport, Claudiu Solomon, printre cerințele angajaților se numără un contract colectiv de muncă pe un an, nu pe doi așa cum ar fi cerut conducerea și alocarea unor drepturi bănești. În caz de necesitate majoră însă, angajații vor încerca să își ajute colegii, arată sursa menționată.

„Noi am cerut drepturi salariale mai mari, în mod special pentru angajații cu salarii mici. Este vorba despre operatorii medii, femeile de servici, șoferi, așadar cei care servesc operaționalul. Nu am ajuns la nicio înțelegere cu conducerea aeroportului. Supărător este faptul că în acest moment pentru noi nu s-au găsit bani, iar pentru o firmă privată s-au găsit, iar aceștia deservesc în acest moment aeronavele care sunt în acest interval de timp. Sperăm ca lucrurile să se rezolve în cel mai scurt timp pentru că nu ne convine nici nouă, dar nici lor situația în care ne aflăm. În jur de 40% din angajații aeroportului, care se află în operational, au salarii foarte mici, avem angajați cu minimul pe economie, care lucrează în ture, au sporuri foarte mici. Numărul curselor crește, la fel și volumul de muncă, trebuie să crească și banii. Noi sperăm ca în urma acțiunii de astăzi să ajungem la o înțelegere, iar dacă nu ajungem nicăieri nici astăzi, o să mergem mai departe, adică la grevă generală”, spune Dragoș Patriche, liderul sindicatului AIS.

Protestul este programat să se încheie la ora 13:30.

greva aeroport (3) greva aeroport (2) greva aeroport sibiu (3) greva aeroport sibiu (1) greva aeroport sibiu (2)

Știre inițială. Aproximativ 125 din cei 160 de angajați ai Aeroportului sibian vor întrerupe lucrul azi, timp de două ore, între 11:30 și 13:30, în cadrul unei acțiuni sindicale de protest. Forma de protest vine după o serie lungă de negocieri între Sindicatul Liber Independent al Aeroportului Sibiu și conducerea regiei autonome, negocieri care au avut în vedere creșterea salariilor în noul contract colectiv de muncă.

În intervalul celor două ore de grevă sunt programate să sosească la Sibiu cursa Blue Air de la Stuttgart (12:00), aeronava Wizz Air de la Dortmund (12:15) și cursa Tarom de la Munchen (13:10). Plecările care se suprapun cu protestul sindical sunt cele către Munchen (Lufthansa, ora 12:00), Stuttgart (Blue Air, ora 12:35) și Nurnberg (WizzAir, ora 12:45). La ora redactării acestei știri, site-ul aeroportului nu anunța alte ore de aterizare sau decolare. “Nu putem estima dacă traficul aerian programat în acest interval va suferi modificări. Se vor depune toate eforturile necesare pentru a se asigura desfășurarea activității în condiții normale, cu impact minimal“, declară Alexandra Păcurar, purtătorul de cuvânt al Aeroportului internațional Sibiu.

Exercițiul cu o navă “incendiată“, amânat

Tot pe ziua de miercuri, 18 aprilie, la Aeroportul din Sibiu era programat și un exercițiu complex de intervenție, coordonat de ISU Sibiu. Pe fondul grevei de avertisment, acesta a fost amânat. “Vă informăm că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Cpt. Dumitru Croitoru» al judeţului Sibiu va desfăşura exercițiul planificat în 18 aprilie a.c., privind intervenția în cazul producerii unui incendiu la o aeronavă pe pista de aterizare a Aeroportului Internaţional din municipiul Sibiu, la o dată ulterioară, comunicată în prealabil“, au anunțat reprezentanții ISU Sibiu.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Pepe

Acum 3 ani

Asa e cind managerii sint angajati pe competente politice, adica cine are limba mai dulce! Cam asa merg toate in tarisoara asta. Limba dulce, mult aduce.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emiliana Certej

Acum 3 ani

Ce mecle au aia, zici ca sunt infractori! Se vede competenta si profesionalismul! Nu mai zbor niciodata de pe aeroportul asta!
Raspunde

Dintre ei

Acum 3 ani

...uiti esenta"frumoaso"...oamenii aia muncesc cinstit acolo pt a-si castiga traiul..tu du-te pe la saloane de infrumusetare daca iti permiti,probabil chiar ai nevoie daca te pasioneaza meclele care dau bine...pace tie!
Raspunde

antigrevista

Acum 3 ani

Liderul de sindicat minte! Aeronavele au fost deservite de noi, angajatii aeroportului care nu am participat la greva. Nu a fost nicio firma privata pe platforma!
Raspunde

prezent la fata locului

Acum 3 ani

Firma privata a venit doar in" schimb de experienta" . Este adevarat ca avionele au fost deservite de angajatii aeroportului, dar nu puteti nega ca au fost 5 angajati ai unei firme private sositi in aeroport pentru deservirea aeronavelor si opriti in ultimul moment.
Raspunde

la fel de prezent

Acum 3 ani

...ca sa vezi competenta conducerii harnico...aduci firma privata sa iti inlocuiasca angajatii si e nevoie sa iti spuna altcineva ca e ilegal acest lucru pentru ca tu habar nu ai de ce spune legea...:))...asa ca afla si tu ca din aceasta cauza s-a apelat la''serviciile tale''... si oamenii adusi doar au privit ;)....dâng bâng...inteligento!!!
Raspunde

grevist

Acum 3 ani

niste incompetenti cei din conducere!!! Vor management si nici macar legea nu o cunosc...a trebuit sa ii traga cineva de maneca sa le spuna ca e ilegal sa apeleze la serviciile altei firmei cat angajatii sunt in greva!!!Asta e motivul pentru care au fost trasi pe bara"baietii imprumutati"..si drept urmare s-a apelat la serviciile dvs de birocrata ca sa vedeti cum e la munca de jos..asta ca sa intelegeti si dvs cum stau de fapt treburile...
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

niste malaci care nu vor decat bani... ia sa faca contract cu firma privata de management al bagajelor si atunci nu vor mai fi probleme de bagaje distruse si pierdute...
Raspunde

Grevist

Acum 3 ani

Doamna "antigrevista", sa stiti ca noi stim cine sunteti, iar daca va permiteti sa mintiti oamenii in presa, pe noi angajatii aeroportului nu ne mintiti pentru ca sub ochii nostri a venit firma privata si de frica nu i'ati lasat voi "antigrevestii" sa lucreze. Ma bucur ca ati vazut si voi ce inseamna munca la platforma.
Raspunde

Simion

Acum 3 ani

Asta se intampla atunci cand implici politicul( toti membri CA au sustinere politica) in activitatea economica , care se mai vrea si performanta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus